Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.

OddajAndrej Magajna, dne 2018-06-09 ob 19:40:16

»Koalicija sprave«, kot naj bi jo takrat poimenovali v Kamniku (pod taktirko Milana Kučana), naj bi poleg strank tranzicijske levice na vsak način vključevala tudi Toninove krščanske demokrate.

Lahko govorimo celo o »Dolomitski izjavi III.«, ki bo vsaj za 8 let naprej zacementirala nadvlado tranzicijske levice ?

Ob datumi nekega dozdevnega sestanka, ki sega daleč nazaj, se postavlja logično vprašanje: Bi bilo sploh možno že pred devetimi meseci in daleč od metropole, »za devetimi gorami«, tako precizno načrtovati v naprej? Na prvi pogled res »nekam pravljično«. Če pa globalni sistem odločanja v Sloveniji le nekako drži, niti ni tako nemogoče. Že takrat naj bi veliki mojster, izjemni strateg sestopljenega vračanja na oblasti ocenil (kot kaže zopet pravilno), da Janezu Janši navkljub možni relativni večini SDS-ja ne bo uspelo sestaviti vlade. Že takrat so menili (pokazale pa tudi etablirane in interne ankete), da edini zanesljivi partner Aleš Princ (predvsem zaradi ortodoksnega katolicizma) ne bo »potegnil«. Na predsedniških volitvah se je to več kot potrdilo in tudi, če bi danes kandidiral v vseh 8 volilnih enotah, bi bil daleč od praga.

Marjanu Šarcu so v predsedniški kampanji mediji omogočili izjemen rating. Samo to: Ve kdo morda za ljudstvu berljive revije, pod domeno Stojana Petriča, v kateri ne bi imel prijaznega intervjuja, da ne omenjam ostale dominantne informativne medije. Izjemen rating za enega od župana izmed 212 občin, od katerih je najmanj polovico zelo uspešnih. Rating potreben za kasnejši naskok na Državni zbor in za položaj MANDATARJA VLADE. Celo »presežen« do te mere, da bi scenarij skoraj podrl, če bi bil izvoljen za premiera. Po predvidevanjih za 5 % več , tako kot sedaj za pet poslancev manj od predvidevanj in bi skoraj padel na tretje mesto in s tem iz mandatarske vloge. Afere povezane s SD, povezani z nedavnimi osupljivimi izsledki štirih parlamentarnih preiskovalk so le pripomogle, da imenovana stranka ni pristala na drugem mestu

V luči usmerjevalcev bi morda lahko rekli: Na predsedniških volitvah Šarec »ni smel »zmagati«, na parlamentarnih pa je »moral« biti pred SD. In kaj ima protežiranje Šarca s koalicij »sprava«. Vprašati se moramo, kako bi se namreč lahko Tonin »spravil« s svojimi v stranki, pod taktirko naslednice Zveze komunistov ?! Težko oz. skoraj nemogoče. KONTINUITETA tranzicijske levice je s takim scenarijem zagotovljena na najboljši način – s prikrivanjem in ustvarjanjem široke legitimitete: Poleg »novega obraza«, še krščanski pridih v podobi NSi. Pravzaprav stara matrica. Je posredi – že čez teden ali le nekaj dni – podpis nove Dolomitske izjave / III. ? Za to je bil pred desetletji potreben Kocbek, včeraj Magajna, danes Tonin.

Dolomitska izjava ima negativno konotacijo; se pa strinjam, da se sodelovanje v drugače mislečimi, da prikazati tudi drugače. V koaliciji lahko NSi (teoretično) predstavlja kritični prst, prizadevanje za uravnoteženost in širši družbeni konsenz. Da, če ne gre za podrejanje kot pri Kocbeku. Konec koncev sem tudi sam kreiral Dolomitsko izjavo II., s pristankom krščanskih socialistov na Pahorjevi listi v mandatu 2008-2011, pa čeprav le eno leto. A Kocbekova in moja izkušnja ( s tem, da je moja v primerjavi s pesnikom / partizanom minorna), bi Toninu le morala nekaj povedati, če ga ne ženejo le pragmatični cilji – biti zraven. Ni bral Kocbeka, ni bral moje razloge za izstop iz poslanske skupine SD? Sigurno pa je, bolj kot jaz, bral zapisnike 4 preiskovalnih komisij. Ni prišel ob tem do spoznanja, da Slovenija bolj kot desne ali leve koalicije rabi široko proti korupcijsko koalicijo vseh demokratičnih sil. Bo ob tem, ko bo v koalicijskih pogajanjih iztržil relativno daleč največ in tudi Cerkev dobila svoje koncesije, korupcija na državni ravni, podobno kot za tranzicijsko levico, tudi zanj postala drugorazredna tema? Zato govorim o novi Dolomitski izjavi.

Vrnimo se na Kamnik, september 2018 o čemer piše dr. Balažic v reporterju. Po teoriji predhodnega dogovora Toninov »nikogar ne izključujem« ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu. Ljudmila Novak je izključevala oba, tako JJ kot Kučana, zato je bila »odstopljena«. Edino vprašanje bi bilo za avtorje te »teorije zarote« ali je boljši igralec Marjan ali Matej. Slednji niti ne rabi diplome, saj ima pravzaprav lahko vlogo v teatru. Pred svoje bo prišel z enostavnimi premisami, izražene v retoričnem vprašanjem: Ali naj bomo še 4 leta v opoziciji. Koliko časa še – brez vpliva na odločanje? Pa saj je konec koncev Šarec kristjan, itd … Janezu Janši pa bo lahko odgovori še bolj enostavno v smislu: Kaj pomagajo naši glasovi, če skupaj zberemo le 32 poslancev. In ob tem bo lahko prisegal »na pomlad« vse do konca, do poletja in naprej.

Da je g. Tonin tesno povezan z županom že davno, ni znano le Kamničanov. Da se razumemo, ima vso pravico. Lepo, da ljudje sodelujejo . Tudi nihče nima pravice prepovedovati, da se je odgovarjal, pa morda tudi že takrat dogovoril. Tudi Milan Kučan se ima pravico posvetovati , predlagati in usmerjati. Nič od tega ni prepovedano. Le to me moti (pa verjetno ne samo mene), da grem v mesto gledat ulični teater, kjer naj bi se ustvarjalo – vse direktno pred publiko – in kasneje izvem, da je bil impro nastop natančno zrežiran že prej, vsaj devet mesecev nazaj. Če sem se morda zgoraj »skril« z nekimi splošnimi namigi ter retoričnimi vprašanji bom v nadaljevanju bolj neposreden. Za zgornje »terorije zarote« oziroma namig o »murglovanju« imam tudi osebno izkušnjo. Da si je pred leti Milan Kučan vzel ure za prepričevanje Alenke Bratušek je znano večjemu krogu ljudi. To, da se ključna avtoriteta tranzicijske levice angažirala glede menjave direktorja filharmonije, vedo povedati le takrat merodajni na ministrstvu. Da je marca 2011 k meni prišel njegov odposlanec iz Rakitne – v času, ko naj bi neodvisni reševali (po izstopu DESUS-a iz koalicije) Pahorjevo vlado – pa ve le malo ljudi.

Sicer pa ali ni to celo zapisano od njegovega sodelavca. Mislim (na precej medijsko spregledano) knjigo dr. Zdenka Roterja: Padle maske, v kateri neverjetno odkrito opisuje kje in s kom so se kreirale ključne usmeritve. Vzelo ozkem krogu. Potreben je še ne krog, tudi v relativno ozkem krogu: Tovariški pogovor z uredniki ključnih medijev. Za ta dva nivoja v sistemu, ni potrebno prepričevati tisoč in enega akterja. Dovolj je avtoriteta in nekaj ljudi v hierarhični strukturi odločanja.

In izkušnja s Toninom. Ne samo, da ga ni zanimala moja izkušnja. Teorija o predhodnem dogovoru bi lahko našla potrditev na tako imenovanem srečanju pomladnikov v Celju 7. marca letošnjega leta (javna tribuna: »Slovenija – kam?«) Ravno Tonin je najbolj nasprotoval ideji skupne liste. To bi bila dejanska zaveza in ne besedičenje o povezovanju. Za zavrnitev ideje skupne liste pomladnih strank so seveda lahko različni razlogi, a njegova ostra reakcija je marsikomu v dvorani dala misliti. Te razmisleki in »temačna« opozorila niso posledica tega kako so s spodletelo akcijo novembra 2010 hoteli z menoj obračunati, ampak branje knjige Milovana Đjilasa Novi razred iz prejšnjega režima in strah, da vse do danes nismo presegli matrice, ki je le nekoliko bolj zakrita, sofisticirana. Kot zapisano: »V času, ko so ključne odločitve sprejemali na zasebnih večerjah in na lovu , državni organi pa so jih potem le potrdili«. In drugo: Knjigo dr. Zdenka Rotarja, ki je opisal kje so se sprejemale ključne usmeritve (tudi ) v času sedanje pluralne demokracije. Pa četudi danes uveljavljene na osnovi spoštovanja do avtoritete in potrebe po akcijski enotnosti in ne s pozicije partijskih direktiv.

Spoštovana novinarka / novinar – bralka / bralec

To moj prispevek bi lahko naslovil tudi kot: Javno pismo Mateju Toninu Lahko od napisanega kaj uporabite oz. objavite ali pa rečete »bla bla«, zamahnete z rokami in vržete v digitalni koš. Sicer pa je o sestanku v Kamniku govoril (in pred nedavnim tudi na kratko objavil) dr. Milan Balažic v Reporterju. Pa se (če vam ne zdi vse le fantazma in uredniki odobrijo) pomenite z njim. Z menoj pa morda o tem kaj v zgodovini SLO pomenijo »Dolomitske izjave« in v kakšnem kontekstu se morda rojeva nova.

Lep pozdrav bivši (2-kratni) poslanec in bivši član vodstva DEMOS. Andrej MAGAJNA, glavni tajnik Novih socialdemokratov”

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Andrej Magajna
Andrej Magajna
Objavil/a 2018-06-09 19:40:16 (Jun 09, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Postkomunistična mafijska država
Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.
Ugrabljeno sodstvo
OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.
Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana
Arogantna oblast je šla predaleč - prijava nezakonitih udeležencev referendumske kampanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj