OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.

OddajAndrej Magajna, dne 2017-12-01 ob 18:57:30

Njena predhodnica s podobnim imenom je delovala že v obdobju 1991 in 1995. Za tem ko sta njena soustanovitelja dr. Matija Kovačič in Peter Kovačič Peršin dosegla njen in izbris iz registra, smo drugi člani njenega vodstva delovali v krščansko socialnem gibanju - vse do leta 2007, ko smo se zopet ustanovili kot stranka. Predsedniku Andreju Magajni – sicer delegatu prve večstrankarske (osamosvojiteljske) skupščine – je leta 2008 uspelo zopet priti v parlament, tokrat na listi Pahorjeve SD. Njegova avtonomna drža pri posamičnih glasovanjih je kulminirala ne le v negodovanju ampak celo v grožnjah. Prva je prišla iz vladnega kabineta, saj je poslanec omenil možnost, da se bo pri glasovanju o zakonu o arbitraži s Hrvaško vzdržal. In to zaradi nedorečenega pojma neposrednega stika z odprtim morjem, prosulim terminom »junction«. V Stockholmu je bil ob podpisu morda »sončen , fantastičen dan« – na Jadranu pa »megla«. Gledano iz današnje perspektive se je potrdila skepsa in bo zares ta - izhodiščna nedorečenost - jedro spora tudi v prihodnje.

Če so bile prve grožnje vezane na odvzem nadomestnega mandata, pa so bile pri glasovanju o novem zakonu o RTV konkretizirane – s ciljem diskreditacije in odstranitve iz javnega življenja. Afera z odvzemom vseh družinskih računalnikom in kasnejšim čudežnim izginotjem le teh je vrgel madež na delo policije. Akcija se je zaključila kot preiskovalna polomija. Sum montiranega procesa (tudi pri ostalih 22 družinah,k iso jih sočasno preiskovali niso našli praktično nič in kot kaže so bili le kolaeteralna škoda pri ustvarjenju videza »široke akcije«) še danes kliče po resni parlamentarni preiskavi.

Če smo se ob ustanovitvi leta 2007 postavili kot alternativa na levem političnem polju, smo se ob prenovi programa pred dvema letoma proglasili za nemarksistično, nekomunistično, (levo) socialno opcijo. Svoje vrednostna izhodišča smo našli v encikliki Rerum novarum papeža Leona XII, ustvarjanju nemškega škofa Wilhelm Emmanuel von Kettelerja in snovanju drugih tujih akterjev; pri nas pa na izročilih dr. Janeza Evangelista Kreka, dr. Andreja Gosarja, Franca Jezo in drugih socialno angažiranih kristjanov. (Zaradi spomina na prvo imenovanega smo dopolnili naše ime – »Krerkovi socialisti«.)

Kako malo se na splošno ve o njihovih teoretskih snovanjih, izredno bogati pisni dediščini. Še bolj osupljivo pa je to, da je njihova socialna akcija, ki je desetletja zaznamovala naš prostor, bila s strani komunistične partije in post marksistov brisana iz zgodovinskega spomina. Tem velikim možem se je potrebno ustrezno oddolžiti, obenem pa gre reafirmacijo njihovih vrednot v današnji čas. To je tudi eno od naših osnovnih poslanstev. Sledenju teh ciljev se je odrazil v številnih okroglih mizah in javnih tribunah ter ustanovitvi Foruma za novo levico s strani programskega koordinatorja stranke Žiga Šorlija.

Naše delo (omenjene okrogle mize in javne tribune z renomiranimi uvodničarji) pa je deležno medijske blokade. To kaže , da se nekako nadaljuje monopol na levem političnem polju in da za alternativo na levici, ki ni vpeta v post partijske strukture, ni mesta.

Boj PROTI MONOPOLOM je sočasno zavzemanje za napredek in razvoj !

Monopoli se kažejo na različnih področjih – tudi na idejno vrednostnem. Bolj proti monopolom je, ob afirmaciji Krekovih idej, eden od osnovnih programskih ciljev leve demokratične alternative. Ne samo, da v našem prostoru ni mesta za nemarksistična idejna izhodišča, celo Forum za novo levico, ki je bil kot odprt prostor za družboslovno debato je naletel na blokado.

Tako se ni čuditi, da še danes ni ustreznega obeležja našega edinstvenega antifašističnega gibanja TIGR, saj se tudi pri tem nekateri hočejo postaviti na mesto »prvega in edinega«.  Letošnja 90 letnica ustanovitve TIGRa je bila  - ne samo s strani dominantnih medijev -  ampak celo od borčevske organizacije, ki se zajetno napaja tudi iz proračuna in režimskega društva TIGR, praktično prezrta.

Pa ne samo na polju vrednot, potvarjanja in »brisanja » celih obdobij zgodovine.

Ključni monopol sedanjosti pa se kaže v sektaški kadrovski politiki, ozkem političnem kadrovanju . To je rak rana našega vsakdana. Politično kadrovanje pa se ne nanaša le na sam vrh oblastnih struktur - kar je do določene mere razumljivo zaradi uresničevanja programa koalicije - ampak sega v vse podsisteme, celo civilno družbo.

Namesto odprtega pluralnega prostora, svobodnega »tržnega« soočenja idej in programov imamo relativno zaprt prostor, neke vrste totalitarizem znotraj demokracije. Politična elita si podreja vse družbene podsisteme vključno s civilno družbo. Kadrovanje ljudi iz istega političnega klana, ki se ga globo - od vrha do ravni civilne družbe - ruši demokratični princip delitve oblasti.

KORUPCIJA NA NAJVIŠJI RAVNI KOT ANOMALIJA IN KLJUČNI RAZVOJNI PROBLEM

Ob imenovanem podrejanju vseh podsistemu vključno z četrto vejo oblasti analogija s Turčijo niti ni pretirana. Zato ni čudno, da smo pri nas s sistemsko  korupcijo na vrhu. Namreč, zaradi kadrovskega monolita, personalnih unij so odpovedali vsi demokratični nadzorni mehanizmi ( več kot zgovorna orkestrirana blokada nadzornih mehanizmov v primeru pranja iranskega denarja / pa »doneča bančna luknja«, »nemoteno« odtekanje denarja v davčne oaze, korupcija v zdravstvu, … in sploh v javnem sektorju)

Zato ni čudno, da zaostajamo in se ni čuditi, da nas bodo v kratkem prihitele vse države Višegrajske skupine.

Namreč , kaj pomaga še tak razvoj, še taki prilivi v proračun, če pa je naš javni sektor prava ponikalnica.

Ne samo »Krek in tigrovci » iz preteklosti , tudi to naše pisanje - eno od mnogih v obdobju desetletnice - bo zamolčano.

Žiga Šorli, programski koordinator

Andrej Magajna - 041 691 619

predsednik KSS       

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Andrej Magajna
Andrej Magajna
Objavil/a 2017-12-01 18:57:30 (Dec 01, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Postkomunistična mafijska država
Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.
Ugrabljeno sodstvo
OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.
Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana
Arogantna oblast je šla predaleč - prijava nezakonitih udeležencev referendumske kampanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj