Članek
Praznična večerija
Objavljeno Dec 24, 2014

Velikokrat me vprašajo, kaj ponuditi k jedi za praznično večerjo. Sam sem mnenja da za Decembrske praznike bolje, vprašati kakšno hrano ponuditi k vinu :)

  • Pravo vprašanje ki je na mestu je koliko vina kupiti? To je povsem odvisno od števila gostov. Sam imam pravilo -1. Torej za dve osebi steklenica vina. In imamo "Two Person Party". Meni najbližja številka je šest gostov, torej 5 steklenic vina (nekdo mora voziti) + steklenica penine. " Saj to je skoraj liter po osebi" - je v štirih, petih, šestih urah in pospremljen s hrano ter s vodo. Jo jo! vodo sem pozabil omeniti celoten čas pojedine naj bo prisoten vrč vode.
  • Drugič: Kakšno vino kupiti? Najbolje je da se zapeljete do vam ljubega vinarja in tam kupite steklenice, če pa to ni mogoče se odpravite v vinoteko raje kot v supermarket. V vinoteki izberite različna vina od preprostih belih do "korpoznega" črnega. Pa bodite čimbolj domoljubno obarvani. Sveža Bela: Beli Pinot, Rebula, Pinela,... Močnejša Bela: Chardonay, Sauvignon, Rizlingi (K pikantni hrani skoraj nepogrešljivi),... Sveža Rdeča: Modri Pinot,...  Rdeča: Cabernet, Merlot (Pri krepkem mesu ne smeta manjkati.
  • Tretjič: Kakovostni razred? Ni potrebe po zapravljanju kupov denarja. Kupite slovenska vina nad 5 eur. Zgornja meja skoraj da ne obstaja, razen denarnica. Pri vinarjih v kleti pa so še cenejša.
  • Četrtič: Katere kozarce uporabiti? V kolikor imate doma sete kozarcev za vino je problem rešen. Kozarce za belo ob belem vinu, za rdeče ob rdečem ter za penine. Če pa imate probleme kot jaz, nimam prostora za shranjevanje toliko kozarce, nimam jih kje oprat,...  Povsem zadostovalo bo 6 steklenih degustacijskih kozarcev na peclju v obliki tulipana. Niso velika investicija pa kakšno leto bodo zdržali. V teh lahko strežemo tako bela kot rdeča vina, med menjavo pa jih spiramo z vodo.
  • Petič: Kako postreči? Kar bo pasalo k hrani. Začni pa streči sveža preprosta bela vina ter zaključimo z močnimi rdečimi ob glavni jedi. Steklenico odprite povohajte zamašek, da ni pokvarjena, ter natočite požirek najboljšemu poznavalcu, da preveri zdravje vina. Če ste to vi natočite sebi. Najprej natočite damam, nato gospodom nazadnje sebi. ko natakate naj bo etiketa steklenice obrnjena, da jo bodo gostje videli. Vsebino razporedite med šest. 

 

 V navadi je odpreti penino ob pol noči, ter jo pretresti ter izstreliti zamašek. Priznam, da mi je za takšno početje škoda dobrega vina, zato si za to priliko vedno kupim poleg dobre penine še kakšno manj pitno za izstrelitev zamaška. Dobro pa raje popijem, na prostem pod ognjemetom in ob tej priliki v mrazu plastičen kozarec nič ne moti.

Lepe Praznike!