Anarho Wine

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Prolog
Praznična večerija
Degustacija za začetnike
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2020
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Praznična večerija

Anarho Wine
24.12.2014 11:49 (Dec 24, 2014)

Velikokrat me vprašajo, kaj ponuditi k jedi za praznično večerjo. Sam sem mnenja da za Decembrske praznike bolje, vprašati kakšno hrano ponuditi k vinu :)

  • Pravo vprašanje ki je na mestu je koliko vina kupiti? To je povsem odvisno od števila gostov. Sam imam pravilo -1. Torej za dve osebi steklenica vina. In imamo "Two Person Party". Meni najbližja številka je šest gostov, torej 5 steklenic vina (nekdo mora voziti) + steklenica penine. " Saj to je skoraj liter po osebi" - je v štirih, petih, šestih urah in pospremljen s hrano ter s vodo. Jo jo! vodo sem pozabil omeniti celoten čas pojedine naj bo prisoten vrč vode.
  • Drugič: Kakšno vino kupiti? Najbolje je da se zapeljete do vam ljubega vinarja in tam kupite steklenice, če pa to ni mogoče se odpravite v vinoteko raje kot v supermarket. V vinoteki izberite različna vina od preprostih belih do "korpoznega" črnega. Pa bodite čimbolj domoljubno obarvani. Sveža Bela: Beli Pinot, Rebula, Pinela,... Močnejša Bela: Chardonay, Sauvignon, Rizling

Degustacija za začetnike

Anarho Wine
17.12.2014 16:38 (Dec 17, 2014)

Degustacija, je poiskušina vin ter njihovo ocenjevanje. ker pa je to najlepši način konzumiranja vina vam svetujem, da kadarkoli vino pijete ga hkrati tudi degustirate. Degustiranje je uporaba vseh čutil za spoznanje vina, njegovih lastnosti ter tudi samega sebe. 

Vklopite čutila še preden vino pride v kozarec. Najprej uporabimo sluh: vsako vino vstvarja drugačen zvok ko se pretaka v kozarec. "Glogotanje" krepkih črnin ter skorajšen "žvenket" preprostih belih vin ustvarita, za pivca, popolno harmonijo zvokov.

Nato se dotaknemo peclja kozarca ter ga med prsti zasukamo, da vino prebarva celotno steno čaše. S tem vino prezračimo (vino zadiha), pripravimo pot za naslednja čutila. Vrtenje kozarca je eno težji opravil pri degustiranju vina, hkrati ga pa ovira več dejavnikov: število vinskih vzorcev, motorične sposobmosti ter količina vina v kozarcu. Še pospej slednja je zelo pomebna natočite le 1/4 do 1/3 kozarca, da ne pljuskne čez rob. Nekoč se mi je nekaj podobnega zgodilo v izbrani druž

Prolog

Anarho Wine
15.12.2014 10:53 (Dec 15, 2014)

Kje bi začel, torej ta blog je posvečen vinu, pitju vina, pridelavi vina, pivcem vina "pijancem", pripomočkom za pitje vina, zgodbam o vinu, hrani zraven vina, fotografiji ... Opazil sem veliko pomankanje vinskih blogov v Sloveniji , pa sem se odločil da bom svoja spoznanja deli kar sam, malo za smeh, malo za trening pisanja nekaj pa tudi zares.

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj