Članek
Poziv na shod pred ARSO - Zaustavimo fracking! 7. maja ob 9.20
Objavljeno May 06, 2015

Živimo v času, v katerem je zaustavitev globalnega segrevanja in grozeče podnebne kataklizme postala nuja. V času, ko je zanikanje škodljivih učinkov industrijskega razvoja, ki sloni na izkoriščanju fosilnih goriv, luksuz peščice, ki bogati z uničevanjem naravnega okolja in družbenih odnosov. V času, ko si skušajo ljudje po vsem svetu povrniti moč odločanja o svojih življenjih in uresničiti vizije o socialno in okoljsko pravični prihodnosti.

Smo tudi v času, ko skuša naftna družba Petrol Geoterm, trojanski konj obskurne korporacije Ascent Resources z Deviških otokov, spremeniti prekmursko regijo v še eno okoljsko in družbeno puščavo industrializacije, sloneče na izkoriščanju fosilnih goriv. Lokalna naftna družba korak za korakom pripravlja teren za vzpostavitev obratov za postopke nekonvencionalnega pridobivanja ogljikovih vodikov. Temu pravijo hidravlična stimulacija oz. lomljenje, s čimer skušajo prikriti, da gre za po vsem svetu razvpiti FRACKING. Ta za peščico dobičkonosna industrija z uporabo strupenih kemikalij uničuje pitno vodo, stotine tovornjakov s cisternami, polnimi strupov, ki se noč in dan valijo k vrtinam, pa uničujejo življenjsko okolje lokalnega prebivalstva. Metan, ki se dviguje v zrak ob črpanju, prispeva k učinku tople grede in ozračje segreva še bolj kot izpusti ogljikovega dioksida. Zaradi razpok, ki nastajajo s frakingom, se premikajo zemeljske mase, s tem pa veča verjetnost za potrese. Strupeni odpadki, tudi radioaktivni, ostajajo v zemlji in na površini še dolgo po tem, ko naftniki poberejo profite in se umaknejo.

V četrtek, 7. maja 2015 bo ob 9.30 v prostorih ARSO (Agencije Republike Slovenije za okolje) na Vojkovi 1b v Ljubljani potekala ustna obravnava v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje rafinerije plina, ki je prvi korak k vzpostavitvi infrastrukture za frakiranje. Za okoljevarstveno dovoljenje za obrat, v katerem bo potekal tehnološki postopek čiščenja novega zemeljskega plina, pridobljenega z frackingom, je zaprosil Petrol Geoterm. V postopku bo slišen tudi glas nasprotnikov frackinga, organiziranih v civilno iniciativo „Ustavimo fracking v Prekmurju“.

Ker daje ARSO pogosto prednost investitorjem in ker so nas izkušnje (Cinkarna Celje, Lafarge Trbovlje itd.) naučile, da v njihovo korist včasih celo ponareja podatke, se bomo v času ustne obravnave, torej 7. maja ob 9.20, zbrali pred njihovim sedežem. Zahtevali bomo zaustavitev načrtov frakiranja matere Zemlje v Prekmurju. K udeležbi na shodu pozivamo vse, ki jim je mar za okolje in ki se želijo angažirati za okoljsko in socialno pravičnost.

Proti frackingu, za okoljsko in socialno pravičnost!

 

https://www.facebook.com/events/872824589455077/