Članek
Fracking na vašem dvorišču!
Objavljeno Mar 14, 2015

Ambicije angleških lastnikov kapitala segajo čez večji del SV Slovenije. Včeraj Petišovci, jutri Ptuj in Goričko, vrtali bodo povsod, kjer bo plin, nafta ali premogov metan. Ves čas pa odgovorni v podjetjih Petrol in Geoenergo vztrajajo, da je naš strah odveč in da nam v nobenem primeru ne grozi takšno uničenje okolja, kot se to dogaja v ZDA in drugod po svetu. Ampak to so govorili vsem, zavajali medije, potvarjali analize in rezultate, slika spodaj pa kaže, do kje vse ima kapital svoj požrešni interes.

Velikokrat smo slišali, da je postopek pridobivanja plina v Petišovcih povsem drugačen od tistega v ZDA in da je pravzaprav varen, čist in ekonomičen in da ga neupravičeno imenujemo fracking. S tem izrazom bi se naj imenovalo pridobivanje plina iz skrilavcev,"shall-gas formation", v Petišovcih pa geološka podlaga peščenjakov omogoča razvijanje t.i. "tight-gas" rezervoarjev v globini 3000-3500m. 
Za boljšo predstavo pa je potrebno obelodaniti dejstva, ki jih Geoenergo in Petrol ne razkrijeta.
Izraz "tight-gas" rezervoar se nanaša na plast nizko propustnih kamnin, v katerih je ujet suh naravni plin, ki ga z običajnimi metodami pridobivanja ne moremo ekonomično izkoriščati in ga je zato potrebno stimulirati z več postopki hidravličnega lomljenja oz. frakturiranja na večjem številu horizontalnih vrtin.
Kjer so pred milijoni let uspevale rastline in je v globini nastajala nafta in plin, so okoliški sedimenti večinoma iz peska, ki je bolj okrogel in ko so se ob velikih pritiskih plasti stisnile, je v medprostorih ostal ujet plin. Posledično imamo fin pesek, stisnjen v velike peščene strukture z zelo nizko prepustnostjo- plini in tekočine v njem zelo težko prehajajo skozi ozke prehode, kar pomeni, da je za njihovo izkoriščanje potreben velik začetni pritisk, da se premaga sile trenja med zrnci peska. Istočasno se zaradi fizikalnih lastnosti fraktura v kamnini ne širi dalje, ampak ima tendenco, da se zapre takoj, ko pritisk pade. (Za razliko od skrilavcev t.j. shall-gas reservoar, kjer začetni pritisk <700bar povzroči trajno frakturo, ki se širi radialno okoli vrtine).
Največja razlika tako nastane pri sami dinamimi črpanja plina. V skrilavcih imamo tako zelo veliko takojšnjo količino plina (prvo leto 60%, nato vsako leto bistveno manj), eksploatacija tight-gas rezervoarjev pa omogoča dolgotrajnejše in časovno bolj stabilno pridobivanje plina.
V razširjenem iskanju in obrazložitvi metode frackinga v peščenjakih tako ne najdemo nobene "olajševalne" okoliščine, ki bi pritrjevale lastnikom in njihovim trditvam, da je postopek v Petišovcih tako rekoč "zelena energija", kakor bi radi, da jim verjamemo.
Kljub temu, da nam kažejo razpredelnico, na kateri so razlike v količini vode, kemikalij in fraktur med ZDA in Slovenijo, je nujno treba vedeti, da se frakturiranje v peščenjakih razlikuje le po začetni količini vode in kemikalij, saj je za dolgotrajno obratovanje vrtine le-to nujno še dostikrat stimulirati, pri čemer na koncu koncev pridemo do zelo podobnih številk o porabljeni vodi in vbrizganih kemikalijah, kot pri frackingu v skrilavcih. 
Vsi dejavniki tveganja ostajajo isti, od transporta, dvomljivih skrivnostnih kemikalij, prosto dostopnih zadrževalnih bazenih z povratno vodo, izločanje metana v zemljo in vodo, izločanje ostalih radioaktivnih elementov, nevarnosti okoli slabo/nekvalitetno narejenih in vzdrževanih vrtin. Geološka struktura in velika globina frakturiranja pomeni tudi, da se od celotne količine vode, ki je potrebna za en tak postopek, nazaj na površje dobi le okoli 15% vode s kemikalijami, vse ostalo ostane v zemlji!. Postopek, ki ga v primeru peščenjakov še posebaj radi izvajajo, je "acidoza"; ko v vrtino vbrizgavajo velike količine hidrokloridne kisline, z namenon raztapljanja apnenca in ostalih mehkejših kamnim.

V eni izmed redkih oddaj, kjer smo imeli okoljevarstveniki možnost predočiti argumente proti postopku hidravličnega lomljenja kamnin , je g.Marinček iz Slovenskega E-foruma izpostavil zavajajoče obveščanje javnosti s strani Petrola oz. Geoenerga, kot tudi aktualno energetsko problematiko v Sloveniji.

DELO Gospodarstvo - video 15ˇ