Preveri, s kakšnimi vajami požene kitajska medicina energijo skozi telo.

Tradicionalna kitajska medicina se loteva zdravljenja bolezni precej drugače kot sodobna: poglavitno pozornost namenja razlagam o funkcionalnih spremembah, ki naznanjajo organske motnje.

Bistveni cilj terapije je zdravljenje z izboljšanjem (uravnoteženjem) funkcije.

Kitajska medicina je razdeljena na pet enakovrednih delov:

- Akupunktura

- Zeliščarstvo (fitoterapija)

- Masaža

- Prehrana (dietoterapija)

- Qi Gong (kombinacija telesnih in dihalnih vaj).

So bolezni, pri katerih zadostuje samo ena izmed omenjenih metod, sicer pa je kombinirano zdravljenje pogostokrat najbolj zaželeno.

Tokrat vam bomo predstavili sklop telesnih vaj, ki vplivajo na človeški biopotencial (življenjsko silo) in s tem rešujejo številne težave, ki se nabirajo skozi življenje. Najprej se bomo lotili nekaterih vaj, ki krepijo prsni biopotencial. Z vajami vplivamo na širjenje prsnega koša.

Vaje izvajajte do 2 minuti, vendar lahko začnete s krajšim trajanjem, da se telo počasi navadi na gibanje in pretok energije v telesu.

1. vaja:

Sukanje ramen in glave: počasi vrtimo glavo in vrat v nasprotni smeri urinega kazalca.

2. vaja:

Masaža hrbta ob globokem dihanju: v področju ledvenega dela primemo palico, pri vdihu jo dvignemo čim više pod ramena, pri izdihu jo spustimo nazaj v začetni položaj v ledvenem delu. Dihanje naj bo umirjeno in počasno.

3. vaja:

Počep ob mizi: z rokami se primemo roba mize in počasi globoko počepnemo z izdihom ter se z vdihom dvignemo v začetni stoječi položaj.

4. vaja:

Kroženje v položaju kobilice: dlani položite na pete in krožite z medenico. Pol kroga vdih, pol kroga izdih, pogled usmerjen rahlo nazaj in navzgor.

5. vaja:

Kroženje telesa z oporo na rokah za telesom: kolena pokrčite, oprite se na roke in stopala, boke dvignite čim više. Med kolena lahko fiksirate žogo in v tem dvignjenem položaju izvajajte kroge v nasprotni smeri urinega kazalca. Pol kroga vdih, pol kroga izdih.

Tanja Želj

Foto: Goran Antley

Priporočamo tudi: Povečajte energijo – biopotencial v dihalih

5 najboljših vaj iz kitajske medicine - Aktivni.si

Preveri, s kakšnimi vajami požene kitajska medicina energijo skozi telo.