Kiropraktik nam lahko reši križ ali pa povzroči dodatne težave. Kako prepoznati dobrega kiropraktika in v katerih primerih poiskati njegovo pomoč? Preverite. 

Kiropraktiki sicer niso specialisti samo za postekstatične stresne motnje, nekoliko poenostavljeno bi jih lahko imenovali specialisti za križ. Prakso bi lahko poimenovali manualna sposobnost "naravnavanja" mišično-kostnega sistema.

Kdaj lahko kiropraktik pomaga?

Kiropraktiki izvajajo t. i. spinalno manipulacijo, ki je pogosto učinkovita pri zdravljenju nekaterih oblik bolečine v križu.

Nekateri uporabljajo spinalno manipulacijo tako za zdravljenje bolečin v notranjih organih kot za zdravljenje bolečin v križu, zato mora biti družinski zdravnik previden in selektiven, kadar napoti bolnika z bolečino v križu h kiropraktiku.

Nedvomno je spinalna manipulacija lahko učinkovita pri zdravljenju nekaterih oblik težav v vratu in križu in s tem povezanih preglavic, kot sta izguba gibljivosti in tenzijski glavobol. Tako zdravljenje podpira tudi precej znanstvenih dokazov.

Vsak družinski zdravnik, ki je v skrbeh za svoje bolnike, bi moral najti dobrega kiropraktika in z njim imeti tesen odnos. Tako bi vzpostavil sodelovanje in vzajemne odnose, potrebne za kombinacijo metod, ki bodo najugodnejše za bolnika. Tako sodelovanje bo produktivno (in v bolnikovem interesu), dokler praksa ne bo dostopnejša v zdravstvenih ustanovah.

Tudi če bodo raziskave nepričakovano potrdile vrednost kiropraktičnih uravnavanj pri zdravljenju bolezni in okužb, bi morali tovrstno zdravljenje opravljati samo za to izšolani zdravniki specialisti.

Dober kiropraktik obravnava svoje paciente celostno, ne le kot skupek simptomov. Išče možne vzroke, ne le odpravlja posledice. Na človeka gleda kot na arhitekturno stvaritev: vsi sestavni deli morajo biti brezhibni, da celota funkcionira. Že malenkost, ki ni več v prvotnem položaju, utegne povzročati težave.

Kiropraktik lahko tudi škodi

Lahko pa se zgodi, da kiropraktik v svoji vnemi, da bi zmanjšal bolečino, naredi še več škode. Dober kiropraktik bi se moral zavedati, pri katerih težavah so njegove veščine uporabne in koristne. Na žalost pa so nekateri kiropraktiki zvesti še starim konceptom te metode zdravljenja.

To pomeni, da se čutijo sposobni zdraviti vse zdravstvene težave, od prehlada in astme do depresije. Ti vse simptome rešujoči specialci lahko, sicer redko, povzročijo hude komplikacije.

Če pretiravajo z močjo svojih prijemov, lahko povzročijo izpahe sklepov ali celo paralizo in možgansko kap. Na srečo se to redko dogaja.

Neki 39-letni trgovec je redno obiskoval svojega kiropraktika zaradi tenzijskega glavobola. Po enem od obiskov ga je nenadoma zelo močno začela boleti glava, začutil pa je tudi slabost in vrtoglavico. Težave so kmalu izginile. Kaj kmalu je kiropraktika ponovno obiskal, saj je mislil, da so bolečine posledica premalo intenzivnega zdravljenja.

Niti na misel mu ni prišlo, da bi lahko bila vzrok težav preveč intenzivna obravnava. Po naslednji izravnavi vratu so ga morali prepeljati na urgenco. Nevrolog je ugotovil hude poškodbe vratne arterije, ki s krvjo oskrbuje del možganov.

Premočno obračanje glave naprej in nazaj lahko povzroči natrganje žilne stene. Na poškodovanem mestu se naredi krvni strdek, ki preprečuje pretok krvi v možgane.

beri dalje

Kdaj lahko kiropraktik pomaga in kdaj škodi? - Aktivni.si

Kiropraktik nam lahko reši križ ali pa povzroči dodatne težave. Kako prepoznati dobrega kiropraktika in v katerih primerih poiskati njegovo pomoč? Preverite.