Ko se pojavita vneto grlo in prehlad, poskusite spodnjih 7 nasvetov!

Vnetje samo po sebi ni bolezen, temveč reakcija tkiva na poškodbo od zunaj ali znotraj, kot so poškodba glasilk, vnetja dlesni ali infekcijska vnetja s klicami. Ne glede na vzrok, je vnetje precej moteče in nadležno. K sreči si lahko pomagate tudi sami, z naravnimi sredstvi oziroma ukrepi za blažitev težav.

1. Grgranje slane vode

Številne študije so pokazale, da grgranje tople slane vode večkrat dnevno zmanjša oteklino in hkrati poskrbi za boljše vlaženje sluznice ter prepreči razmnoževanje bakterij.

Zdravniki priporočajo eno raztopljeno žličko soli v kozarcu vode. Preslana voda ni priporočljiva. Če je okus preveč neprijeten, dodajte čajno žličko medu. Vodo po grgranju vedno izpljunite!

2. Sirup in obkladki

Statistika sicer pravi, da je povsem normalno, če smo prehlajeni štirikrat na leto, toda nihče si ne želi bolečega grla in nadležnega kašlja.

Sirup proti kašlju si pripravite sami: čebulo sesekljajte s paličnim mešalnikom, iz pridobljene kaše skozi gazo iztisnite sok ter ga zmešajte z medom in limono.  Večkrat na dan pojejte eno ali dve žlički sirupa.

Bolečine v grlu blaži tudi obkladek s kisom. Brisačo navlažite z mlačno vodo, v katero ste kanili malce kisa. Položite jo okoli vratu in okoli nje ovijte šal.

3. Poskrbite za dovolj tekočine

Poskrbite, da boste dovolj pili. Hidracija je zelo pomembna, saj ohranja sluznico navlaženo, kar pomaga telesu v boju proti bakterijam in/ali alergenom ter drugim simptomom prehlada.

Kaj piti? Voda vedno deluje. Tudi naravni sokovi so dobra izbira... Kaj boste izbrali je seveda odvisno od vas.

Preventivno si lahko pomagate z vitaminskim napitkom, ki ga popijte dvakrat na teden za zajtrk. V mešalniku sesekljajte pol jabolka, sok polovice limone in ene pomaranče, tri korenčke, pol rdeče pese, list komarčka in tretjino gomoljne zelene ter napitek popijte še sveže pripravljen.

4. Čaj

Če ste naveličani vode, priporočamo skodelico zeliščnega čaja, ki pomirja vneto grlo.

Odlična izbira so tudi črni, zeleni in beli čaj, saj vsebujejo obilo antioksidantov in krepijo imunski sistem. Krepak imunski sistem pa je vedno najboljša zaščita pred prehladom.

Čaju dodajte še žličko medu, ki ima med drugim tudi antibakterijske lastnosti in pospeši celjenje, vsebuje pa tudi železo in druge za telo pomembne minerale.

beri dalje

7 naravnih zdravil za pomoč pri vnetem grlu in prehladu - Aktivni.si

Ko se pojavita vneto grlo in prehlad, poskusite spodnjih 7 nasvetov!