Tolažijo nas, vedno imajo čas, vabijo nas h gibanju in prekinejo začarani krog osamljenosti in žalosti – čisto vseeno, ali čivkajo, mijavkajo ali lajajo. Neizpodbitno dejstvo je, da živali obogatijo naše življenje in izboljšajo zdravje. Tako zelo, da bi jih nekateri zdravniki najraje kar predpisali z receptom.

Pobožajo dušo

Živali je prav vseeno, ali ste debeli ali suhi, revni ali bogati – rada vas ima, ne glede na vaše lastnosti. Pravzaprav je prav ta občutek brezpogojnega sprejemanja pomemben za učinek, ki ga imajo na nas naši štirinožci.

Ljudje s hišnimi ljubljenci so manj depresivni, saj je njihova duša neprekinjeno negovana. In raziskav o 'uporabi' štirinožnih terapevtov v psihiatriji in negi starejših tudi izhaja, da živalim vedno znova uspe nasmejati ljudi in tako prispevajo k hitrejši ozdravitvi.

So dobri za srce

Peljati psa na sprehod ali jahati konja ob lepem vremenu – vse to krepi obrambne mehanizme telesa, krvni obtok, mišice in sklepe ter poskrbi za telesno pripravljenost.

Poleg tega so študije pokazale, da lastniki psov redkeje zahajajo k zdravniku ter imajo nižji krvni pritisk in vrednosti holesterola v krvi. Število zdravniških obiskov je pri ljudeh brez hišnih živali za 18, 5 % večje kot pri tistih, ki jih imajo.

Iskanje prijateljev

Ni je boljše kontaktne borze, kot so sprehajalne poti za štirinožce. V neki raziskavi je 40 % vseh lastnikov psov in tudi 46 % lastnikov mačk potrdilo, da so po nakupu štirinožnih prijateljev navezali stike s kar nekaj novimi ljudmi. Prijateljevanje deluje tudi s sposojenimi živalmi! Preizkusite se kot varuška štirinožcev.

Pomirjajo

Živali imajo rade mir. Velik del dneva preživijo v sladkem dremežu in izžarevajo notranji mir, ki se prenaša tudi na ljudi. Ko božate mačko, ki prede, se znebite stresa, vaš krvni pritisk se zniža, znatno pa se zniža tudi utrip srca.

Pomirjevalni učinek na živce traja še dlje in preprečuje, da bi krvni pritisk v stresnih situacijah na hitro porasel. Pomirjevalnega vpliva pa nimajo le živali z mehkim kožuhom – enako namreč velja tudi za okrasne ribice. Gotovo ste jih že kdaj opazovali v kakšni zdravniški čakalnici.

Pomagajo premagovati strahove

Živali pomagajo odpravljati majhne in velike strahove tudi pri odraslih. Šolani psi lahko blažijo strah pred stiki z drugimi ljudmi. Terapija z jahanjem utrjuje samozaupanje, saj ljudje izkusijo nove moči in trenirajo tudi družabne sposobnosti. Poleg tega živali vzpodbujajo tudi otroški razvoj. Otroci se naučijo prevzemati odgovornost in se igraje naučijo, kako je, če si starš.

Zaščita pred alergijami

Podeželski otroci za senenim nahodom trpijo le pol toliko kot mestni, za astmo pa približno tretjino do polovice redkeje. Ta alergijska zaščita prav gotovo izhaja iz celega skupka različnih substanc, ki so jim izpostavljeni otroci na deželi.

Toda tudi za mestne otroke velja: pes ščiti pred alergijami. Le zgodnji stik z mačkami povečuje tveganje za razvoj alergij.


Zdravilna moč domačih živali - Aktivni.si

Tolažijo nas, vedno imajo čas, vabijo nas h gibanju in prekinejo začarani krog osamljenosti in žalosti – čisto vseeno, ali čivkajo, mijavkajo ali lajajo. Neizpodbitno dejstvo je, da živali obogatijo naše življenje in izboljšajo zdravje. Tako zelo, da bi jih nekateri zdravniki najraje kar predpisali z receptom.