Vsestransko uporabni jajčevci, ki ne smejo manjkati v sredozemski in azijski kuhinji.

Jajčevci izvirajo iz Indije in jih v Aziji uporabljajo že več kot 2500 let. Zaradi cvetov so jajčevce najprej vzgajali kot okrasno rastlino in šele pozneje v njej odkrili tudi zelenjavo. Zgodnje sorte so imele bele ali rumene plodove v velikosti kokošjega jajca, zato se tudi imenuje jajčevec.

Od belih do škrlatnih

Danes so na voljo sorte različnih oblik, velikosti in barv. Najbolj znana je podolgovato-ovalna vijoličasta z jajčevci, dolgimi od 12 do 25 cm in debelimi od 6 do 9 cm.

V Indiji imajo tudi večje sorte, kjer so plodovi lahko težki tudi do 1 kg. Barva lupine se spreminja od bele, rumene in zelene do škrlatne in temno vijoličaste. Nekatere sorte imajo lisasto ali večbarvno lupino. Na Kitajskem so jajčevci daljši in ožji in so videti kot kumare.

Zakaj jajčevcev ne smemo uživati surovih

Jajčevci vsebujejo zelo malo maščob, vijoličasta lupina pa vsebuje barvilo nasuin, ki je močan antioksidant. Jajčevci vsebujejo tudi esencialno beljakovino triptofan, magnezij, mangan, baker, vitamine B1 (tiamin), B3 (niacin), B6 (piridoksin) in folate.

Surovi jajčevci vsebujejo strupeni solanin, ki je predvsem v nedozorelih plodovih. Solanin se pri kuhanju razkroji, zato jajčevcev ne smemo uživati surovih.

Jajčevcev se drži zmotno prepričanje, da vsebujejo zelo veliko nikotina. Vsebujejo namreč do 100 mikrogramov nikotina na 1 kg sadeža – vsekakor nič več kot druge vrste zelenjave.

Soliti ali ne?

Fenolne kisline povzročijo, da prerezan jajčevec na zraku porjavi, in so krive za njegov grenak okus. Da to preprečite, zadostuje že nekaj kančkov olja, kisa ali limoninega soka.

Grenčino lahko odstranite tako, da narezane jajčevce osolite in pustite stati 30 minut. Jajčevce nato iztisnete in po želji sperete z vodo. Vendar sodobne sorte jajčevcev vsebujejo zelo malo grenčine, tako da soljenje zaradi nje ni potrebno, zlasti če jih kuhate, saj z izločeno tekočino odide tudi nekaj okusa.

Je pa nasoljevanje priporočljivo, če jajčevce pečete (tako preprečite, da bi se kuhali v lastnem soku) ali cvrete (tako vpijejo manj maščobe).

Beri dalje...

Kaj vse lahko pripravimo iz jajčevcev - Aktivni.si

Vsestransko uporabni jajčevci, ki ne smejo manjkati v sredozemski in azijski kuhinji.