Veleslalomisti v olimpijski 17/18 sezoni s krajšim stranskim lokom smuči.

Oddajaco sitar, dne 2016-07-09 ob 10:18:27

Veleslalomisti v olimpijski 17/18 sezoni s krajšim s stranskim lokom smuči.

Prebral sem članek M.Ž. v DELU.  »Veleslalomisti v novi sezoni s krajšim radijem smuči«. Po nekaj letih neumnih odločitev je FIS spet naredila pametno potezo, ko je za olimpijsko sezono zmanjšala radij veleslalomskih smuči s 35m na 30m. Žal pa avtor članka poleg informacije modruje in komentira odločitev FIS. Razlaga avtorja ni smiselna saj meša kaj je manjši in kaj večji stranski lok smučke  in ne ustreza dogajanju v zavoju.

Število poškodb ni odvisno od stranskega loka smučke ampak od obremenitev v zavoju in od tehnike smučanja. S podaljšanjem radia stranskega loka karving tehnika ni bila ogrožena, ker tekmovalci še vedno težijo k zavoju po robniku, kar je karving. Karving tehniko so posvojili tudi tekmovalci v smuku in superveleslalomu, čeprav se radii s prihodom karvinga niso spremenili. Večji stranski lok terja več energije samo pri vhodu v zavoj in večji odklon smučarja, s tem pa se centrifugalna sila, ki deluje na robnik in na skelet smučarja, poveča zaradi inercije smučarja. Stranski lok smučke ne vpliva na hitrost smučanja. Stranski lok smučke ne določa loka zavoja, pač pa ga določa odklon, Stranski lok pa samo omogoča, da se smučka izključno zaradi odklona upogne do želenega radia. Z istim radiem zavoja bo z manjšim stranskim lokom smučke mogoče speljati zavoj z manjšim odklonom goleni. S to spremembo bo ob enakih postavitvah manj izpadov, ker bodo sile, ki delujejo v zavoju usmerjene bolj vertikalno in manj centrifugalno, s tem pa bodo obremenitve v zavojih ostale popolnoma enake.

Spoštovani M. Ž. Najprej, pred leti FIS ni zmanjšala stranskega loka smučk, ampak ga je povečala (35 m) in zdaj ga je spet zmanjšala (30 m). Obremenitev v zavoju je izključno in edino odvisna od radia oz. loka zavoja, in ali kota spremembe smeri in je premo sorazmerna s hitrostjo. Hitrost pa je odvisna od kinetične energije, zračnega upora in trenja. Dolžina zavoja s poškodbami hrbta nima nobene veze, če sta osi ramenskega obroča in kolkov paralelni po horizontali. Poškodbe hrbta povzroča nepravilna tehnika, ki se v slovenski terminologiji imenuje prelom v bokih, namesto smučarskega odklona, ki je edino pravilen v vseh tehnikah alpskega smučanja.

Povezava na članek.  http://www.delo.si/sport/drugi-sporti/veleslalomisti-v-novi-sezoni-s-krajsim-radijem-smuci.html

O kotih in odklonu je vse razloženo v prispevku o slalomskem zavoju.

 

Aco Sitar

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
aco sitar
aco sitar
Objavil/a 2016-07-09 10:18:27 (Jul 09, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Moje doživetje z Glorio Kotnik
Smučanje in deskanje iz ozadja
Veleslalomisti v olimpijski 17/18 sezoni s krajšim stranskim lokom smuči.
VSE NAJBOLJŠE ZA ROJSTNI DAN SLOVENIJA
Massi kot rešitelj slovenskega smučanja ?
Katerega leta bo slovensko smučanje doseglo dno?
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
februar 2023
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj