Članek
Digitalni evro ima lahko omejitve porabe
Objavljeno Nov 15, 2022
Evropska centralna banka razmišlja o omejitvi porabe denarja.
 

Fabio Panetta, član izvršnega odbora Evropske centralne banke (ECB), je predlagal, da bi moralo biti uporabnikom digitalnega evra dovoljeno porabiti le 50 evrov na transakcijo ini meti največjo mesečno omejitev porabe le 1.000 evrov, če se želijo izogniti temu, da bi ECB beležila podatke o njihovih transakcijah.

Digitalni evro je digitalna valuta centralne banke (CBDC), ki jo predlaga Evropska unija (EU), uradniki, vključeni v projekt, pa so že potrdili, da bo imela manj anonimnosti kot gotovina.

Povezano: V ozadju koraka počasnega potiskanja ljudi v brezgotovinsko družbo

Toda med nastopom na dogodku »Na poti k zakonodajnemu okviru za digitalni evro« (ki so ga skupaj organizirali Evropska komisija (EK), izvršilna veja EU in ECB) so Panetta in drugi uradniki razpravljali o nadaljnjih omejitvah, za katere upajo, da bodo vsiljene, ko bo uveden digitalni evro.

Panetta je predlagal, da bi morala imeti ECB možnost vpogleda v podatke o plačilih med digitalnimi uporabniki evra, vendar ne bi imela osebnih podatkov o teh uporabnikih. Navedel je, da bi bil edini način, da se uporabniki digitalnega evra morebiti izognejo beleženju svojih plačilnih podatkov, ta, da se držijo "plačil zelo majhnih vrednosti."

»Če dovolimo uporabnikom, da opravljajo transakcije do denimo 50 evrov z največjim … obsegom transakcij v danem časovnem okviru, ki mesečno ne presega 1.000 evrov … transakcije ne presegajo 50, potem bi lahko razpravljali o tem, da tega ni mogoče zabeležiti, ampak to je razprava, ki bo potekala,« je dejal Panetta.

Poleg predlaganja strogih omejitev porabe za uporabnike, ki se želijo izogniti zbiranju podatkov, je Panetta predlagal tudi omejevalne omejitve prihrankov, ki bi omejile skupno imetje uporabnikov v digitalnih evrih na največ samo 3.000 evrov.

"Razpravljamo o možnosti uvedbe omejitev za posamezne uporabnike," je dejal Panetta. "Na primer, razpravljali smo ... o mnogih številkah ... 3.000 €."

Panetta je trdil, da so bile te omejitve prihrankov potrebne za finančno stabilnost in za preprečitev uporabnikom, da svoj denar prenesejo iz bank in drugih finančnih posrednikov.

Še en udeleženec dogodka, nemški minister za finance Christian Lindner je dvomil o predlagani omejitvi 50 evrov.

"Mislim, da je 50 evrov zelo restriktivno," je dejal Lindner. »Sprašujem se, ali bi ljudje sprejeli 50 €, če pa lahko plačajo v gotovini na stotine in … več. Torej moramo … to zelo natančno oceniti. Uvesti bi morali digitalni evro, ki bi ga ljudje resnično sprejeli in ne le oblikovalci politik.«

Vendar je Lindner tudi pozval, naj bo digitalni evro "programabilen". To se nanaša na zmožnost vlad ali centralnih bank, da programirajo omejitve porabe ali nadzor v CBDC. Na primer, CBDC bi lahko programirali tako, da bi ga lahko porabili samo pri trgovcih, ki jih je odobrila vlada, ali programirali, da poteče v določenem času.

O temi digitalnega evra in zasebnosti (ali pomanjkanju le-te) je razpravljalo več uradnikov na dogodku, vključno s Christine Lagarde, predsednico ECB.

Lagardova je priznala, da je med javnim posvetovanjem ECB 43 % vprašanih zasebnost označilo kot najpomembnejši vidik digitalnega evra.

Toda Lagardova je zavrnila zahtevo javnosti po resnični zasebnosti. Dejala je, da bi "digitalni evro lahko posnemal nekatere funkcije, podobne gotovini, in omogočil večjo zasebnost za plačila z nizko vrednostjo in nizkim tveganjem, vključno s plačili brez povezave", vendar je opozorila, da ta zaščita zasebnosti ne bo veljala za večino transakcij.

"Popolna anonimnost - kot jo ponuja gotovina - se po mojem mnenju ne zdi izvedljiva možnost," je dejala Lagardova. »To bi bilo v nasprotju z drugimi cilji javne politike, kot je zagotavljanje skladnosti s pravili proti pranju denarja in boj proti financiranju terorizma. Prav tako bi bilo praktično nemogoče omejiti uporabo digitalnega evra kot oblike naložbe – na primer prek omejitev imetja ali večstopenjskega plačila – za kar je treba poznati identiteto uporabnikov.«

Digitalni evro je trenutno v fazi raziskave, zato predlogi, o katerih razpravljamo na tem dogodku, niso nujno dokončni. Ta faza raziskave se bo končala leta 2023 in EK je napovedala zakonodajni predlog o digitalnem evru za začetek leta 2023. ECB prav tako načrtuje začetek testiranja digitalnega evra leta 2023 in njegovo popolno uvedbo leta 2026.

Čeprav ti predlogi o digitalnem evru niso vklesani v kamen, so komentarji še en znak, da jih ljudje, ki stojijo za CBDC, nameravajo uporabiti za uvedbo omejitev in funkcij nadzora, ki spodkopavajo zasebnost, vladam pa dajejo večji nadzor nad tem, kako njihovi državljani porabljajo svoj denar.

Sorodno: Digitalne valute centralne banke olajšajo avtoritarnost, cenzuro in nadzor

Združene države (ZDA) in Kitajska, dve največji svetovni gospodarstvi, sta potrdili, da njuni CBDC ne bodo zagotavljali enake stopnje zasebnosti kot gotovina. Kitajska digitalna valuta bo spremljala podatke o transakcijah, razen če bo porabljeni znesek nizek, medtem ko bo ameriški digitalni dolar »identitetno preverjen« in »ne anonimen«.

Tudi druge vplivne osebnosti so razpravljale in hvalile distopične posledice razširjenosti CBDC. Te posledice vključujejo digitalni denar, ki se uporablja za popoln centraliziran nadzor, CBDC, ki se uporabljajo za nadzor nad tem, kaj ljudje kupujejo, in CBDC, ki so povezani z digitalno identiteto .

Vir: https://reclaimthenet.org/digital-euro-spending-saving-limits/