Članek
Ali so maske za obraz učinkovite? Dokazi.
Objavljeno Aug 05, 2022

Ali so maske za obraz učinkovite? Dokazi.

Posodobljeno: julij 2022.
Prva objava: julij 2020.

Pregled trenutnih dokazov o učinkovitosti obrazne maske.

A) Študije o učinkovitosti obraznih mask

Doslej je večina študij našla malo ali nič dokazov o učinkovitosti obraznih mask pri splošni populaciji, niti kot osebna zaščitna oprema niti kot nadzor vira.

  1. Metaštudija o pandemični gripi iz maja 2020, ki jo je objavil ameriški CDC, je pokazala, da obrazne maske niso imele učinka, niti kot osebna zaščitna oprema niti kot nadzor vira. (Vir)
  2. Pregled desetih randomiziranih nadzorovanih preskušanj obraznih mask proti gripi podobnim boleznim, objavljen septembra 2019, ni pokazal nobene statistično pomembne koristi. (Vir)
  3. Dansko randomizirano kontrolirano preskušanje s 6.000 udeleženci, objavljeno v Annals of Internal Medicine novembra 2020, ni odkrilo statistično pomembnega učinka visokokakovostnih medicinskih obraznih mask proti okužbi s SARS-CoV-2 v okolju skupnosti. (Vir)
  4. Veliko randomizirano nadzorovano preskušanje s skoraj 8.000 udeleženci, objavljeno oktobra 2020 v PLOS One, je pokazalo, da obrazne maske »niso bile videti učinkovite proti laboratorijsko potrjenim okužbam z virusom dihal niti proti klinični okužbi dihal«. (Vir)
  5. Pregled, ki ga je februarja 2021 opravil evropski CDC, ni našel visokokakovostnih dokazov v prid maskam za obraz in je njihovo uporabo priporočil na podlagi „previdnostnega načela“. (Vir)
  6. Pregled Oxfordskega centra za na dokazih temelječi medicini julija 2020 je pokazal, da ni dokazov o učinkovitosti obrazne maske proti okužbi ali prenosu virusa. (Vir)
  7. Cochraneov pregled iz novembra 2020 je pokazal, da obrazne maske niso zmanjšale primerov gripi podobnih bolezni, niti pri splošni populaciji niti pri zdravstvenih delavcih. (Vir)
  8. Študija iz avgusta 2021, objavljena v Int. Research Journal of Public Health je ugotovila, da "ni povezave med zahtevami ali uporabo mask in zmanjšanim širjenjem COVID-19 v ameriških državah." (Vir)
  9. Eksperimentalna študija z uporabo virusnih aerosolov, objavljena maja 2022 v Journal of Infectious Diseases, je pokazala, da le strokovno primerne maske N95/FFP2, ne pa tudi kirurške maske ali neprilagojene maske N95/FFP2, zmanjšajo virusno obremenitev v nosnicah. (Vir)
  10. Obsežna španska šolska študija, objavljena marca 2022, je pokazala, da »obvezno nošenje mask v šolah ni bilo povezano z manjšo pojavnostjo ali prenosom SARS-CoV-2«. (Vir)
  11. Članek raziskovalcev s Harvardske medicinske šole iz maja 2020 , objavljen v New England Journal of Medicine, zaključuje, da obrazne maske nudijo »malo zaščite, če sploh kaj«. (Vir)
  12. Študija iz leta 2015 v British Medical Journalu BMJ Open je pokazala, da skozi maske iz blaga prodre 97 % delcev in lahko povečajo tveganje okužbe z zadrževanjem vlage ali večkratno uporabo. (Vir)

Za pregled študij, ki trdijo, da so obrazne maske učinkovite, glejte razdelek G) spodaj.

B) SZO pregled preskušanj obraznih mask (2019)

Septembra 2019, malo pred pandemijo koronavirusa, je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) objavila obsežno poročilo o »Nefarmacevtskih javnozdravstvenih ukrepih za ublažitev tveganja in vpliva epidemije in pandemične gripe«.

Poročilo je pregledalo deset randomiziranih kontroliranih preskušanj o učinkovitosti obraznih mask proti gripi podobnim boleznim (ILI). Kot kaže naslednja tabela, nobeno od preskušanj ni pokazalo statistično pomembne koristi obraznih mask.

Who Mask Review Annex 2019 Highlights 1024x780 SZO: Pregled randomiziranih študij o maskah za obraz iz leta 2019 (poročilo SZO/priloga)

C) Razvoj primerov po mandatih mask

V mnogih državah so okužbe s koronavirusom močno narasle po uvedbi obvezne uporabe mask. Naslednji grafikoni prikazujejo tipične primere Avstrije, Belgije, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Španije, Združenega kraljestva, Kalifornije in Havajev. Poleg tega neposredna primerjava med zveznimi državami ZDA z obvezno uporabo mask in brez njih kaže, da obvezna uporaba mask niso prinesla nobene razlike. (Grafikon: Y. Weiss)

Za posodobljeno različico grafikonov glejte spodnji postscript.

Maske Avstrija 1
Maske Belgija 1
Maske Francija 1
Maske Nemčija 1
Maske Irska 1
Maske Italija 1
Maske Španija 1
Maske Velika Britanija 1
Maske California 1
Maske Havaji 1
Primerjava mask Severne Dakote Južne Dakote
Etuiji za maske 4 ameriške države 1

D) Učinkovitost obvezne uporabe maske N95/FFP2

Januarja 2021 je bila nemška zvezna dežela Bavarska ena od prvih na svetu, ki je predpisala maske N95/FFP2 v večini javnih okolij. Primerjava z drugimi nemškimi zveznimi državami, ki so zahtevale platnene ali medicinske maske, pravi, da niti maske N95/FFP2 niso naredile nobene razlike.

Bavarska Nemčija N95 Ianmsc 1024x578 Primeri covida v nemški zvezni državi Bavarska (mandat FFP2/N95 od 21. 1.) v primerjavi z Nemčijo na splošno (RKI/ISC)

Januarja 2021 je Avstrija kot prva država na svetu uvedla obveznost uporabe maske N95/FFP2 na nacionalni ravni. Mandat je bil dodatno razširjen septembra 2021. Kljub temu je Avstrija do novembra 2021 poročala o največji stopnji prizadetosti na svetu.

Avstrija november 2021 1024x577 Avstrija: Intervencije in žrtve (IanMSC)

E) Dodatni vidiki

  1. Vse več je dokazov, da se novi koronavirus, vsaj v zaprtih prostorih, ne prenaša predvsem s kapljicami, temveč z veliko manjšimi aerosoli. Vendar zaradi velike velikosti por in slabega prileganja večina obraznih mask ne more filtrirati aerosolov (glejte videoanalizo spodaj): več kot 90 % aerosolov prodre skozi masko ali jo zaobide in v nekaj minutah napolni srednje veliko sobo.
  2. Svetovna zdravstvena organizacija je za BBC priznala, da njena posodobitev politike mask iz junija 2020 ni bila posledica novih dokazov, ampak "političnega lobiranja": "Razni viri so nam povedali, da odbor SZO, ki pregleduje dokaze, ni podprl mask, ampak jih je priporočil zaradi političnega lobiranja. To stališče je bilo predstavljeno SZO, ki ga ni zanikala. (D. Cohen, medicinski dopisnik BBC).
  3. Do danes edino randomizirano kontrolirano preskušanje (RCT) o obraznih maskah proti okužbi s SARS-CoV-2 v okolju skupnosti ni pokazalo statistično pomembne koristi (glejte zgoraj). Vendar so tri velike revije zavrnile objavo te študije in njeno objavo preložile za nekaj mesecev.
  4. Analiza ameriškega CDC je pokazala, da je 85 % ljudi, okuženih z novim koronavirusom, poročalo o nošenju maske "vedno" (70,6 %) ali "pogosto" (14,4 %). V primerjavi s kontrolno skupino neokuženih, stalno nošenje maske ni zmanjšalo tveganja za okužbo.
  5. Raziskovalci z Univerze v Minnesoti so ugotovili, da je nalezljiva doza SARS-CoV-2 samo 300 virionov (virusnih delcev), medtem ko lahko ena minuta normalnega govorjenja ustvari več kot 750.000 virionov , zaradi česar obrazne maske verjetno ne bodo preprečile okužbe.
  6. V nasprotju s splošnim prepričanjem so študije v bolnišnicah pokazale, da nošenje medicinske maske s strani kirurgov med operacijami ni zmanjšalo pooperativnih bakterijskih okužb ran pri bolnikih.
  7. Mnogi zdravstveni organi so trdili, da obrazne maske zavirajo gripo; v resnici je gripo začasno izpodrinil bolj nalezljiv koronavirus. Gripa je namreč izginila tudi v državah brez mask, karanten in zaprtja šol (npr. Švedska in Florida).
  8. Prvotno nizka stopnja okužbe s koronavirusom v nekaterih azijskih državah ni bila posledica nošenja mask, temveč zelo hitrega mejnega nadzora. Japonska je na primer kljub široki uporabi mask za obraz doživela zadnjo epidemijo gripe le eno leto pred pandemijo covida.
  9. Na začetku pandemije je zagovorniška skupina »Maska za vse« trdila, da je imela Češka zaradi zgodnje uporabe mask malo okužb. V resnici pandemija preprosto še ni dosegla vzhodne Evrope; nekaj mesecev pozneje je imela Češka eno najvišjih stopenj okužbe na svetu.
  10. Med zloglasno pandemijo gripe leta 1918 je bila uporaba obraznih mask med splošnim prebivalstvom zelo razširjena in ponekod obvezna, vendar niso prinesle nobene razlike.

F) Težava z aerosolnimi maskami

V naslednjem videoposnetku dr. Theodore Noel pojasnjuje težave obraznih mask z aerosolom.

G) Študije ki trdijo, da so obrazne maske učinkovite

Nekatere nedavne študije so trdile, da so takšne obrazne maske res učinkovite proti novemu koronavirusu in bi lahko vsaj preprečile okužbo drugih ljudi. Vendar večina teh študij trpi zaradi slabe metodologije in se včasih pokažejo nasprotno od tega, kar trdijo.

Običajno te študije zanemarjajo učinke drugih ukrepov, naravni razvoj bolezni, spremembe v testni aktivnosti ali primerjajo kraje z različnimi epidemiološkimi razmerami. Študije, izvedene v laboratoriju ali kot računalniška simulacija, pogosto niso uporabne v resničnem svetu.

Pregled:

  1. Metaštudija v reviji Lancet, ki jo je naročila SZO, je trdila, da lahko maske zmanjšajo tveganje za okužbo za 80 %, vendar so študije obravnavale predvsem respiratorje N95 v bolnišničnem okolju, ne pa mask iz blaga v skupnosti, moč dokazov je bila prijavljena kot "nizka", strokovnjaki pa so v študiji našli številne pomanjkljivosti. Profesor Peter Jueni, epidemiolog na Univerzi v Torontu, je študijo SZO označil za "v bistvu neuporabno" .
  2. Študija v reviji PNAS je trdila, da so maske povzročile zmanjšanje okužb na treh svetovnih žariščih (vključno z New Yorkom), vendar študija ni upoštevala naravnega zmanjšanja okužb in drugih sočasnih ukrepov. Študija je bila tako pomanjkljiva, da je več kot 40 znanstvenikov priporočilo umik študije.
  3. Ameriška študija je trdila, da imajo okrožja ZDA z obveznim nošenjem nižjo stopnjo okužbe s covidom in hospitalizacij, vendar so morali avtorji svojo študijo umakniti, saj so se okužbe in hospitalizacije v mnogih od teh okrožij povečale kmalu po objavi študije.
  4. Velika študija, izvedena v Bangladešu, je trdila, da so kirurške maske, vendar ne maske iz blaga, zmanjšale »simptomatske okužbe s SARS-CoV-2« za 0,08 % (ARR) in le pri ljudeh, starejših od 50 let. Toda poznejša ponovna analiza študije, ki so jo opravili statistiki, je ugotovila, da v resnici ni bilo nobene koristi. Po mnenju enega recenzenta je bila bangladeška študija zasnovana tako slabo, da se je "končala, preden se je sploh začela".
  5. Nemška študija je trdila, da je uvedba obveznih obraznih mask v nemških mestih pripeljala do znatnega zmanjšanja okužb. A podatki niso podprli te trditve: v nekaterih mestih ni bilo sprememb, v drugih upad, v tretjih porast števila okužb (glej spodnji graf). Mesto Jena je bilo 'izjema' le zato, ker je hkrati uvedlo najstrožja pravila karantene v Nemčiji, a študija tega ni omenila.
  6. Pregled Univerze v Oxfordu je trdil, da so obrazne maske učinkovite, vendar je temeljil na študijah o SARS-1 in v zdravstvenih ustanovah, ne v okoliških skupnostih.
  7. Pregled članov lobistične skupine 'Maske za vse', objavljen v reviji PNAS, je trdil, da so maske učinkovite kot vir nadzora proti prenosu aerosolov v skupnosti, vendar pregled ni predložil nobenih dokazov iz resničnega sveta, ki bi podpirali to trditev.
  8. Študija, objavljena v Nature Communications junija 2021, je trdila, da maske zmanjšajo tveganje okužbe za 62 %, vendar se je študija oprla na rezultate spletne ankete za samoporočanje, in na različne predpostavke modeliranja, ne pa na dejanske meritve.
  9. Metaštudija, objavljena v BMJ, je trdila, da obrazne maske zmanjšajo okužbe za 53 %, vendar je metaštudija temeljila na sedmih nizkokakovostnih opazovalnih študijah. V odgovor je BMJ objavil uvodnik, v katerem je priznal "pomanjkanje dobrih raziskav" in neverjetnost rezultata.
  10. Nemška študija, objavljena v PNAS, je trdila, da so maske N95/FFP2 zelo učinkovite proti okužbam s koronavirusom, vendar je študija vsebovala samo matematični model brez kakršnih koli podatkov iz resničnega sveta ali laboratorijskih podatkov (glejte razdelek D zgoraj).
  11. Študija, ki jo je objavil ameriški CDC, je trdila, da obrazne maske zmanjšujejo okužbe s covidom v šolah, a ko so študijo posodobili z več podatki, je učinek izginil.
  12. Študija, objavljena v PNAS, je ugotovila, da obveznost mask ni bila učinkovita, vendar je trdila, da je bilo nošenje mask učinkovito. Toda študija se je oprla na nepotrjeno samoporočanje in modeliranje, ne na dejanske podatke, in je zajela le obdobje od maja do septembra 2020.

Priloga nemške študije Jena je pokazala, da maske za obraz niso bile učinkovite:

Nemčija Obrazne maske april 2020 Obvezne maske v nemških mestih: brez pomembnega vpliva. (IZA 2020)

H) Tveganja, povezana z obraznimi maskami

Dolgotrajno nošenje mask morda ni neškodljivo, kot kažejo naslednji dokazi:

  1. SZO opozarja na različne "stranske učinke", kot so težave z dihanjem in kožni izpuščaji.
  2. Japonska študija, objavljena v Nature Scientific Reports, je odkrila precejšnje število bakterij in gliv na obraznih maskah, vključno z nekaterimi patogenimi mikrobi.
  3. Izraelsko-kanadska študija, objavljena v Cognitive Research februarja 2022, je pokazala, da "obrazne maske motijo ​​celostno obdelavo in zaznavanje obraza pri šoloobveznih otrocih".
  4. Testi, ki jih je izvedla univerzitetna bolnišnica Leipzig v Nemčiji,so pokazali, da obrazne maske znatno zmanjšajo odpornost in učinkovitost zdravih odraslih.
  5. Nemška psihološka študija s približno 1000 udeleženci je odkrila "hude psihosocialne posledice" zaradi uvedbe obveznih obraznih mask v Nemčiji.
  6. Italijanska študija s kapnografijo v realnem času je pokazala, da obrazne maske in maske N95/FFP2 zvišajo raven CO2 v vdihanem zraku na ravni nad sprejemljivim pragom izpostavljenosti.
  7. Okoljski inštitut iz Hamburga je opozoril na vdihavanje klorovih spojin v poliestrskih maskah ter na težave v zvezi z odlaganjem obraznih mask.
  8. Evropski sistem za hitro obveščanje RAPEX je odpoklical že več kot 100 modelov mask, ker niso ustrezale standardom kakovosti EU in bi lahko povzročile "resna tveganja".
  9. Študija Univerze v Muenstru v Nemčiji je pokazala, da lahko Sars-CoV-2 na maskah N95 (FFP2) ostane kužen več dni, kar poveča tveganje za samokontaminacijo.
  10. Na Kitajskem je več otrok, ki so morali med poukom telovadbe nositi masko, omedlelo in umrlo; obdukcije so kot verjeten vzrok smrti ugotovile nenaden srčni zastoj. V ZDA je voznik avtomobila, ki je nosil masko N95 (FFP2) , zaradi zastrupitve s CO2 omedlel in trčil.

Video: 19-letni ameriški atlet z masko se je zgrudil med tekom na 800 metrov (april 2021):

Zaključek

Obrazne maske pri splošni populaciji bi lahko bile učinkovite vsaj v nekaterih okoliščinah, vendar je trenutno malo ali nobenih dokazov, ki podpirajo potrditev. Če se koronavirus prenaša predvsem prek aerosolov v zaprtih prostorih, obrazne maske verjetno ne bodo varovale. Zato zdravstveni organi ne bi smeli domnevati ali predlagati, da bodo obrazne maske zmanjšale tveganje ali tveganje.

Združene države: mandati za maske brez koristi

ZDA Mask Mandat Države Omicron 1024x577 Združene države: pooblastila za maske brez koristi ( IanMSC )

Postscript (avgust 2021)

Dolgoročna analiza kaže, da so okužbe poganjali predvsem sezonski in endemični dejavniki, medtem ko obvezna uporaba mask in zapore niso imela opaznega vpliva (grafi: IanMSC).

Švedska Nemčija
Švedska Uk
Kalifornija Teksas
Primerjava držav ZDA
Avstralija 20. avg
Belgija
Češka
Francija
Izrael 3
Japonska avgusta
Španija
Združeno kraljestvo

Vir: https://swprs.org/face-masks-evidence/