Članek
Urugvaj ustavil cepivo proti COVID-19 za otroke, mlajše od 13 let, sodnik zahteva, da vladni uradniki predajo pogodbe Pfizerju
Objavljeno Jul 18, 2022

Urugvaj ustavil cepivo proti COVID-19 za otroke, mlajše od 13 let, sodnik zahteva, da vladni uradniki predajo pogodbe Pfizerju

Urugvaj je začasno ukinil cepiva proti covidu-19 za otroke, mlajše od 13 let, potem ko je sodnik v četrtek izdal odredbo o ustavitvi cepljenja v tej starostni skupini, dokler vladni uradniki ne predajo svojih pogodb s Pfizerjem.

Avtor: 
Megan Redshaw  8. 7. 2022



urugvajsko cepivo proti covidu otroci

Urugvaj je začasno ukinil cepiva proti COVID-19 za otroke, mlajše od 13 let, potem ko je sodnik v četrtek izdal odredbo o ustavitvi cepljenja v tej starostni skupini, dokler vladni uradniki ne predajo pogodb med Pfizerjem in urugvajsko vlado.

Uradnikom urugvajske vlade in Pfizerju je bilo v sredo naloženo, da se pojavijo na sodišču, potem ko jim je sodnik Alejandro Recarey dal 48 ur časa, da predstavijo podrobne informacije o Pfizerjevem cepivu proti COVID-19, medtem ko je sodišče obravnavalo zahtevo za prepoved cepljenja proti COVID-19 za otroke, stare 5 let in več.

Vlada je dejala, da klavzula o zaupnosti v pogodbi preprečuje, da bi predložila dokumente, je poročal The Washington Post .

Po poročanju ABC News je sodnik prejel odgovore na 18 vprašanj o varnosti in kemični sestavi cepiv proti covidu-19, ki jih je podpisal minister za zdravje Daniel Salinas, vendar pogodb ni predal.

Ni znano, ali so odgovori vladnih uradnikov ustrezno obravnavali vprašanja, ki jih je postavil sodnik, ki je na koncu odredil prepoved na podlagi tega, kar je bilo predloženo.

Salinas je po razsodbi sodišča odločno zagovarjal vladni načrt cepljenja in kritiziral sodnika, ker je dvomil o varnosti cepiv.

Alvaro Delgado, sekretar predsedstva, je dejal, da ustavitev ogroža javno zdravje.

"Prepričani smo, da je noro prekiniti prostovoljno cepljenje, ker ima močno znanstveno podlago," je dejal Delgado na tiskovni konferenci.

Cepljenje starejših od 13 let se bo nadaljevalo, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Vlada se namerava pritožiti na odločitev, poroča ABC News .

Kot je v sredo poročal The Defender, je sodnik Recarey iz sodišča za upravne spore uporabil svoja inkvizitorska pooblastila, da je od urugvajskega ministrstva za javno zdravje, državne uprave za zdravstvene storitve in predsednikovega urada zahteval predložitev vseh informacij v zvezi s pogodbami za nakup cepiv proti COVID-19, vključno s pogodbenimi informacijami glede klavzul o civilni odškodnini ali kazenske imunitete dobaviteljev v primeru škodljivih učinkov.

Sodnik želi med drugim izvedeti, ali so v pogodbah klavzule, ki so farmacevtskim podjetjem, kot je Pfizer, obljubljale civilno in kazensko imuniteto za škodljive učinke, ki jih povzročajo njihova cepiva.

Sodnik Recarey je vladnim uradnikom in Pfizerju zastavil vrsto vprašanj v zvezi s kemično sestavo, učinkovitostjo in varnostjo cepiv proti covidu-19 ter od Pfizerja zahteval, da navede, ali je »priznal, na katerem koli področju, znotraj ali zunaj njega in njegovih partnerjev, preverjanje škodljivih učinkov« svojih cepiv proti COVID-19 pri otrocih.

Vir: https://childrenshealthdefense.org/defender/uruguay-covid-vaccine-kids/