Članek
Pfizer prosi sodišče, naj zavrne tožbo prijavitelja nepravilnosti, ker je vlada vedela za goljufijo
Objavljeno Jul 08, 2022
05.07.2022

Pfizer prosi sodišče, naj zavrne tožbo prijavitelja nepravilnosti, ker je vlada vedela za goljufijo

V intervjuju za The Defender je odvetnik, ki zastopa žvižgača Brooka Jacksona, dejal, da Pfizer trdi, da bi moralo sodišče zavrniti Jacksonovo tožbo glede domnevne goljufije v Pfizerjevih kliničnih preskušanjih COVID-19, ker je ameriška vlada vedela za nepravilnosti, vendar je še naprej poslovala s proizvajalcem cepiva.

Pfizer prosi sodišče, naj zavrne tožbo prijavitelja nepravilnosti

Tožba, ki jo je vložila žvižgačica Brook Jackson in trdi, da so Pfizer in dva njegova izvajalca manipulirali s podatki in zagrešili druga dejanja goljufije med Pfizerjevimi kliničnimi preskušanji COVID-19, je začasno ustavljena po predlogu toženih strank naj se primer zavrne.

V intervjuju za The Defender je odvetnik Jacksonove dejal, da Pfizer zatrjuje, da je treba tožbo, ki je bila vložena v skladu z zakonom o lažnih trditvah, zavrniti, ker je vlada ZDA vedela za nepravilnosti v kliničnih preskušanjih, vendar je še naprej poslovala s proizvajalcem cepiva.

Po zakonu o lažnih trditvah so lahko žvižgači nagrajeni za zaupno razkritje goljufije, ki zvezni vladi povzroči finančno izgubo.

Vendar pa je odločitev Vrhovnega sodišča ZDA iz leta 2016, ki je razširila obseg pravnega načela, znanega kot »pomembnost«, povzročila vrsto odločitev zveznih sodišč, v katerih so bili primeri goljufij, sproženi v skladu z Zakonom o lažnih trditvah, zavrnjeni.

Kot je razložilo vrhovno sodišče, če je vlada še naprej plačevala izvajalcu kljub goljufivi dejavnosti izvajalca, se goljufija ni štela za "pomembno" za pogodbo.

Pfizer je zvezni izvajalec, ker je podpisal več pogodb z vlado ZDA za zagotavljanje cepiv proti COVID-19 in Paxlovida, tabletke za zdravljenje virusa.

"Pfizer trdi, da se lahko izmaže z goljufijo, če jim vlada kljub temu, da ve za goljufijo, napiše ček," je dejal odvetnik Robert Barnes.

Druga dva obtožena v zadevi sta Ventavia Research Group, ki je izvajala preskušanja cepiva v imenu Pfizerja, in ICON PLC, prav tako pogodbenik Pfizerja.

V poskusu okrepitve protipovračilnih določb zakona o lažnih trditvah in uvedbe novih zaščitnih ukrepov proti uvrščanju žvižgačev, ki iščejo zaposlitev, na črni seznam na ravni industrije, je kongres julija 2021 uvedel zakon o spremembah zakona o lažnih trditvah iz leta 2021.

Decembra 2021 je Pfizer najel lobista z dobrimi vezami Hazena Marshalla in odvetniško družbo Williams & Jensen za lobiranje proti predlogu zakona.

Pfizer je bil pred tem visoko kaznovan v zvezi z zakonom o lažnih trditvah. Kot del poravnave iz leta 2009 je podjetje plačalo 2,3 milijarde dolarjev kazni – največja poravnava v zvezi z goljufijami v zdravstvu v zgodovini ministrstva za pravosodje ZDA – zaradi obtožb o nezakonitem trženju izdelkov, ki so bili brez oznake, da jih ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) ni odobrila.

"Pfizer, eno izmed najbolj kazensko kaznovanih farmacevtskih podjetij na svetu, želi oslabiti zakone, ki jih kličejo na odgovornost," je Barnes povedal za The Defender.

Kongres od novembra 2021, ko je bil predlog zakona dodan v zakonodajni koledar senata, ni ukrepal glede zakona o spremembah lažnih trditev.

Barnes je dejal, da izid primera Jackson proti Pfizerju ni pomemben le za njegovo stranko, ampak tudi za ameriško javnost.

"Ta primer bo odločil, ali lahko Big Pharma ogoljufa Američane z uporabo nevarnega zdravila, ki škoduje milijonom brez kakršnega koli pravnega sredstva, ker trdijo, da je vlada vpletena v prevaro."

Jacksonova je bila leta 2020 kratek čas regionalna direktorica za Ventavio, a so jo odpustili, potem ko je FDA obvestila o težavah s preskušanji Pfizerjevega cepiva.

Potem ko je bila odpuščena, je The BMJ dala datoteke internih dokumentov podjetja, fotografij in posnetkov, ki poudarjajo domnevno napačno ravnanje Ventavie.

Dokumenti, ki jih je predložila, so vsebovali dokaze o ponarejenih podatkih, neuspehih slepih preskušanj in o zavedanju vsaj enega vodilnega delavca Ventavie, da člani osebja podjetja »ponarejajo podatke«.

Dokumenti Jacksonove so prav tako zagotovili dokaze o skrbnikih, ki so bili "brez usposabljanja" ali zdravniških spričeval ali so zagotavljali "zelo malo nadzora" med preskušanji.

Jacksonova je svojo pritožbo vložila avgusta 2021 na ameriškem okrožnem sodišču, vzhodno okrožje Teksasa, oddelek Beaumont, v kateri je trdila, da so Pfizer, Ventavia in ICON »namenoma prikrile ključne informacije iz Združenih držav, ki postavljajo pod vprašaj varnost in učinkovitost njihovega cepiva«.

Sodnik okrožnega sodišča je februarja odpečatil pritožbo Jacksonove, ki je vsebovala 400 strani dokaznih predmetov.

V skladu s pritožbo je Jacksonova, ki je imela več kot 15 let delovnih izkušenj pri kliničnih preskušanjih, "večkrat obvestila svoje nadrejene o slabem vodenju laboratorija, pomislekih glede varnosti pacientov in vprašanjih celovitosti podatkov" v približno dveh tednih, ko je bila zaposlena pri Ventavii.

"Brook [Jackson] je vložila tožbo Qui Tam in primer povračila za odpust proti Pfizerju in drugim zaradi goljufanja ljudi v zvezi z lažnimi potrdili Pfizerja ministrstvu za obrambo ZDA o varnosti in učinkovitosti njihovega cepiva proti COVID-19," je dejal Barnes.

Zadeva Qui Tam se nanaša na določbo zakona o lažnih trditvah, ki posameznikom in subjektom z dokazi o goljufiji zoper zvezne programe ali pogodbe dovoljuje, da tožijo storilca v imenu vlade ZDA

"Bila je del kliničnih preskušanj, bila priča izrednim zlorabam, zažvižgala je in bila hitro odpuščena, potem ko je zažvižgala."

Barnes je dejal, da bo njegova pravna ekipa avgusta vložila ugovor na Pfizerjev predlog za razrešitev, sodnik pa bo morda o predlogu za razrešitev odločil do jeseni 2022.

Michael Nevradakis, avatar dr  dr. Michael Nevradakis
Michael Nevradakis, doktor znanosti, je neodvisni novinar in raziskovalec s sedežem v Atenah v Grčiji.

Vir: https://childrenshealthdefense.org/defender/pfizer-whistleblower-lawsuit-fraud/