Članek
Esmeralda Vidmar: ZAHTEVAJMO ŠIROKO JAVNO RAZPRAVO PRED SPREJETJEM SPORNEGA ZNB-ja
Objavljeno Jun 17, 2022

Predlog zakona https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/zakonodaja/...

Vir (kopirano v celoti): https://www.odpriteoci.si/post/esmeralda-vidmar-zahtevajmo-...

Esmeralda Vidmar: ZAHTEVAJMO ŠIROKO JAVNO RAZPRAVO PRED SPREJETJEM SPORNEGA ZNB-ja

Esmeralda Vidmar iz stranke Za ljudstvo Slovenije nas poziva, da pišemo odgovornim, da zahtevamo široko javno razpravo pred sprejetjem spornega Zakona o nalezljivih boleznih.

Preden predlog ZNB-ja pride v sistem Drzavnega zbora morajo VSI "odločevalci dobiti vaše sporočilo: NE sleherni spremembi brez JAVNE RAZPRAVE.
Komu vse je NUJNO PISATI, ČIMPREJ:
Predsedniku Vlade dr. Golobu:
gp.kpv@gov.si
gp.ukom@gov.si
Ministru za zdravje dr. Bešić Loredanu
gp.mz@gov.si
pr.mz@gov.si
Predsednici Državnega zbora gospe Klakočar Zupančič
kabinet@dz-rs.si
gp@dz-rs.si
Predsednici Odbora za zdravstvo gospe Kozlovič
tamara.kozlovic@dz-rs.si
Komisiji za peticije
eva.irgl@dz-rs.si
Vodjem poslanskih skupin:
Borut.sajovic@dz-rs.si
Jelka.godec@dz-rs.si
Janez.cigler-kralj@dz-rs.si
Jani.prednik@dz-rs.si
Matej.tasner-vatovec@dz-rs.si
Felice.ziza@dz-rs.si
Predlog, izhodišča za vaše pismo:

Spoštovani,

v zakonodajni postopek (po dobro preverjenih informacijah) poskušate po skrajšanem postopku pripeljati predlog Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), ki je bil v Državnem zboru v obravnavi tik pred nastopom novega - vašega sklica. Številna CIVILNA DRUŽBA ZAHTEVA JAVNO RAPRAVO O TEM PREDLOGU z vključitvijo CELOTNE STROKE. V nasprotnem primeru je jasno, da civilne družbe ne spoštujete in za zakoni, ki so sprejeti na tako nedemokratičen način ne pomenijo NIČ.

Da s tem predlogom hitite me osebno ne čudi glede na to, da je predlog lani decembra posvojila »ekipa« Janje Sluga od predlagateljev Pravne mreže. (To je bil res izjemen primer, ko je Državni zbor »posvojil« predlog dela civilne družbe).

Zelo pisan nabor civilne družbe se že vrsto let ukvarja s tematiko Zakona o nalezljivih boleznih, pripravljamo najrazličnejše predloge, ki so vztrajno, vedno znova ignorirani. Venomer znova se obnašate kot, da del javnosti oziroma del civilne družbe, ne obstaja. Upanje vlivajo redke svetle izjeme.

Največja bizarnost v tem trenutku je, da je bila ena najbolj prepoznanih in najpogosteje uporabljenih krilatic predvolilne kampanje Gibanja Svoboda in nasploh koalicijskih partnerjev ravno t.i. DIALOG S CIVILNO DRUŽBO. Premier s svojo ekipo je po 14 dneh vladanja kot vse kaže na to popolnoma pozabil.

Vaša poslanka, v prejšnjem sklicu, gospa Sluga, je v svojem DZ nastopu 3. februarja 2022 zelo jasno izrazila, da gre zgolj za uzakonjenje vsega, kar so ljudje že ponotranjili: higiena, distanca, maske…, kar bo seveda urejeno skladno z Ustavo in zakonodajo.

Ta ZNB je zakonodajna nadgradnja odlokov, ki so v našo družbo vnesli veliko nemira in povzročili veliko nepopravljive škode (ali takšne, ki terja dolgoletno reševanje). Še zdaleč ne govorimo o zgolj in samo materialni škodi. Glede na neizpodbitna dejstva, ki jih ni moč zanikati, ker so znanstveno dokazana in utemeljena, vsem dostopna, je ponotranjil prej navedene ukrepe le del družbe, nikakor ne vsi; zato je uzakoniti nekaj, kar znanstveno dokazano škoduje, nesprejemljivo in nemoralno.

Odgovorno reševanje problematike terja celosten pristop, ki je v našem času zaradi dostopnosti vsega, vseh informacij, dobesedno mačji kašelj. Strokovne literature, znanstvenih raziskav in študij je veliko. Civilna družba vas vse o najnovejših izsledkih ves čas obvešča. Vendar se nihče ne odzove ali se odzove medlo.

Strokovna literatura v kateri so proučili 178 raziskav o nošenju mask povzema in zaključuje: da maske povzročajo telesno, psihološko, socialno in okoljsko škodo, ki je nesorazmerno večja od njihovih koristi v pandemiji. Najbolj poudarjajo, da maska dolgoročno spreminja dihalne pline in pritiske, kar vpliva na povišanje krvnega tlaka, ter zaradi sprememb v CO2 na spremembe v metabolizmu; ti dve spremembi vodita v številna nepopravljiva zdravstvena stanja.

V izjemnem znanstvenem članku povedo, da so WHO (SZO) in CDC ter nacionalne vlade v nasprotju z uveljavljenim znanstvenim standardom, ki temelji na dokazih, izdali teoretične ocene o "varnosti" nošenja mask. To dejstvo je medicinski hazard!

Predlog Pravne mreže nam je vsem zelo dobro poznan; zavedanje sprememb, ki jih vnaša, brez javne razprave, brez upoštevanja drugega mnenja stroke, znanstvenih raziskav o vplivu nošenja mask, je nedemokratično in nakazuje, da boste delovali popolnoma enako kot vaši neposredni predhodniki.

Razjasnimo tudi KDO vse je CIVILNA DRUŽBA iz česar izhaja zakaj se ta dikcija ne more nanašati samo na del civilne družbe. Torej skladno s SSKJ-jem je civilna družba:

združenje državljanov, ki zastopa javne interese nasproti ukrepom oblasti.

Nenazadnje čudi, da pod predlog ni podpisan najboljši ustavni pravnik v državi, avtor izjemnega opus na temo varovanja človekovih pravic, dr. Andraž Teršek; čudi, da se o vsebini predloga ni vprašalo človeka, ki živi in diha za človekove pravice, pri čemer je Barbara Rajgelj v oddaji Agonija epidemije pokazala popolno odsotnost tematike, ki terja izjemno kompleksen spekter znanj.

Zgolj v vpogled: sprememba ZNB-ja se na 1001 način odvija zelo intenzivno od leta 2018. Na Ustavnem sodišču sta vse od 2019/20 dve Ustavni presoji ZNB-ja. Premier je povedal, da spoštuje mnenje svetovne stroke in svetovna stroka ob vsem, kar se dogaja več kot evidentno nima enotnega stališča. Tako, kot imamo v vsakdanjem življenju ob zdravstvenih diagnozah pravico do drugega mnenja je drugo mnenje tudi v kontekstu epidemij in ravnanja ob njih, še kako pomembno.

Za začetek potrebujemo temeljno ČLOVEČNOST, ki vključuje konstruktiven dialog in medsebojno spoštovanje, kar je poroštvo za dobre spremembe.

Zato vedite, da sleherno delovanje brez konstruktivne javne razprave in brez dialoga z VSO civilno družbo NE BO in NE MORE obroditi pričakovanih sadov.

Pred takšnimi »podvigi« poglejte število podpisov na peticijah Otrok ne damo, število dokumentov s katerimi smo želeli konstruktivno prispevati in informirati in bili VEDNO preslišani ali IGNORIRANI.

Sago o NIKOGARŠNJI ODGOVORNOSTI, o NIKOGARŠNJI moralno-etični iskreni skrbi za zdravje nas ali naših otrok poznamo iz minulih dveh let. Takšno prelaganje odgovornosti je nevzdržno in popolnoma neodgovorno.

Ukrep obveznega nošenja mask za šolarje in dijake naj bi utemeljevali strokovnjaki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ukrep so strokovno podprli v Združenju pediatrov, izvajali so ga ravnatelji osnovnih in srednjih šol.

Danes ob vseh razpoložljivih študijah v svetovnem merilu je jasno, da je takšen ukrep stalnega nošenja mask nesorazmeren in tudi škodljiv. Starši smo lani marca v imenu otrok vložili Pobudo za oceno ustavnosti tega ukrepa, vendar odgovora vse do danes nismo dobili.

Ker naj bi odlok strokovno utemeljeval NIJZ smo na institucijo naslovili prošnjo za pridobitev teh strokovnih vsebin. Dobili smo nepodpisan odgovor ali odgovore študentov z natanko štirimi spletnimi povezavami do WHO in CDC, katerih skupni imenovalec je samo to, da tega ukrepa ne priporočajo brezpogojno oziroma v primeru, da je sprejet, je potrebno stalno preverjanje njegove upravičenosti. Česar stroka ne počne!

Celo več:

Za strokovne podlage, ki bi podpirale ta ukrep smo nato zaprosili tudi Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport. Težo odgovornosti so z odgovorom, da takšnih raziskav nimajo vrnili NIJZ-ju. Ponovno smo iskali odgovore pri njih, usmerili so nas na Center za zdravstveno ekologijo (Peter Otorepec) in Center za nalezljive bolezni (Mario Fafangel), kot instituciji, ki pripravljata strokovne temelje ukrepa nošenja mask med poukom. Iz obeh centrov so odgovorili, da nimajo študij o učinkovitosti nošenja mask in o zdravstvenih posledicah nošenja le-teh ter, da ukrep temelji na zgoraj omenjenih povezavah do WHO in ECDC.

Varuh človekovih pravic se s predstavniki iniciativ ni želel srečati. Kar je več kot povedno.

Tudi Vlado in Državni zbor smo seznanili z obsežno nemško raziskavo o škodljivosti dolgotrajnega nošenja na ne majhnem vzorcu preko 25.930 otrok opravljeni na univerzi Witten / Herdecke (Nemčija); družinsko sodišče v Weimarju, v Nemčiji, 8. aprila 2021 razsodilo, da je od učencev prepovedano zahtevati, da nosijo med poukom kakršne koli maske, se držijo socialne distance ter opravljajo hitre teste za SARS-CoV-2. Raziskavo o stranskih učinkih mask smo naredili tudi starši sami in dobili podobne rezultate, kot so jih dobili v Nemčiji.

Zadnji dve leti sta ob vseh stiskah odprli tudi Pandorino skrinjico politike: Slovenija je ena redkih držav v kateri niti eden od 90ih poslank in poslancev ni jasno in glasno podprl prek 35.000 staršev, ki je reklo NE maskam v šolah in testiranju; niti ena poslanska skupina ni podvomila o cepljenju za COVID 19 in možnih neželenih učinkih, še tudi po tem ko nas je sama EMA opozorila, da jih beležimo slabo.

Zavedamo se, da je vsak vaš ne-odgovor sporočilen; in tudi, ko gre za ne-odgovore glede nove mednarodne pogodbe, ki jo pripravlja SZO ni nič drugače. Ti dve leti sta prebudili ljudi. Zavedamo se, da odločate o nas brez nas, kar je nedopustno; da poskušate odločati o našem zdravju, pri čemer država za preventivo in celostno zdravje družbe naredi bore malo. Zdravje je še vedno ena največjih vrednot in zato ne bomo dopustili, da bi še kadarkoli postala poligon za manipuliranje in nadzorovanje ljudi.

Vse dokler sprejemate zakonodajne odločitve, ki so parcialne, temelječe na mnenju dela stroke; vse dokler je drugo mnenje apriori tabuizirano in onemogočeno; in vse dokler prezrete vse poslane znanstvene članke, so takšne odločitve za velik del slovenske javnosti in civilne družbe nesprejemljive in nelegitimne.

Esmeralda Vidmar

 

Ps. Morda v razmislek zgolj primerjalno in zopet informativno: v letu 2019 smo v Združenju za naravni razvoj otrok VSE odločevalce seznanili z raziskavo italijanskega združenja CORVELVA (to je združenje kot naša zveza potrošnikov), v sklopu tega združenja je bila izdelana neodvisno študijo o sestavinah cepiv, ki je strašljiva in ne boste verjeli: italijansko sodišče na podlagi te študije terja od države, da sama opravi neodvisno študijo o sestavinah cepiv.

Tudi vas sprašujemo, koliko vam je mar za naše otroke na katerih sloni naša prihodnost: boste investirali v neodvisno študijo o sestavinah vseh cepiv, ki so v uporabi v Sloveniji po vnaprej določenih zelo natančnih postopkih vključujoč vso stroko, ali boste zgolj zamahnili z roko, mah spet ti antivaxxerji???

Želeli ali ne, verjeli ali ne….ljudje in otroci poškodovani s cepivi, (ki jih ni malo), so na žalost kruta realnost. So del naše družbe, četudi jih ves čas poskušate ignorirati, izbrisati. Ali v stilu poslanca Kordiša izgnati iz svojega FB profila.

Nekdo, ki je postal t.i. kolateralna škoda zaradi neželenih učinkov cepiv in pogosto v imenu solidarnosti s šibkejšimi, je sedaj sam popolnoma šibek, spregledan, izbrisan, v vseh stiskah in bolečinah, tudi psiholoških; sam s težavami, ki so težko rešljive in terjajo veliko denarja. Takšne družine bijejo težke bitke za državo ne obstajajo, ker smo zaradi načina beleženja in priznavanja neželenih učinkov cepiv ena do držav v EU, kjer, v kolikor slepo verjamemo statistiki neželenih učinkov tako rekoč ni.