Članek
ČE SMO VSI ENAKI -> NISMO EFIKASNI -> TOREJ, BOLJ, DA SO (SMO) NEKATERI BOLJ ENAKI KOT DRUGI
Objavljeno May 15, 2022

Von der Leynova podpira ukinitev soglasnega glasovanja na nekaterih področjih EU

Avtor  Euronews   10. 5. 2022

Konferenca o prihodnosti Evrope
Konferenca o prihodnosti Evrope   -   Copyright   CHRISTOPHE LICOPPE/ EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pravi, da podpira reformo EU tz ukinitvijo soglasnega glasovanja na nekaterih področjih. 

Kritiki EU pravijo, da zahteva po dogovoru z vsemi 27 državami članicami upočasnjuje odločanje, zlasti z vojno v Ukrajini.

Von der Leyen je pred Evropskim parlamentom na zaključni slovesnosti konference o prihodnosti Evrope dejala, da podpira reformo pogodb EU, "če bo potrebno".

"Bistvo je v tem, da ste nam povedali, kam želite, da gre ta Evropa. In zdaj je na nas, da gremo tja po najbolj neposredni poti, bodisi z uporabo vseh meja tega, kar lahko storimo v okviru pogodb, ali, da, s spremembo pogodb, če je potrebno," je dejala von der Leyen.

Dejala je, da bi morala Evropa igrati večjo vlogo na področju zdravja in obrambe ter izboljšati način delovanja svoje demokracije "na trajni osnovi".

"Vedno bom na strani tistih, ki želijo reformirati Evropsko unijo, da bi bolje delovala," je dejala von der Leyen.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država predseduje Svetu EU, je predlagal, naj države članice razpravljajo o reformi pogodb na junijskem vrhu Sveta.

Ob izjavi, da je Evropa med pandemijo in vojno v Ukrajini pokazala svojo učinkovitost, je Macron dejal, da je novi izziv "biti enako učinkovit v času miru in brez krize".

"Biti učinkovit pomeni, da se moramo hitro enotno odločati, ogromno vlagati v prave stvari in nikogar ne pustiti za sabo. To je biti Evropejec. Soočeni s tem moramo tudi reformirati naša besedila."

"Ena od poti te reforme bi bila konvencija za revizijo pogodb," je dejal Macron in dodal, da to idejo odobrava.

Von der Leyen je v svojem govoru dejala, da se zavzema za spremembo zahteve EU po soglasnem dogovoru med državami članicami o določenih vprašanjih.

"Vedno sem trdila, da soglasno glasovanje na nekaterih ključnih področjih preprosto ni več smiselno, če želimo biti sposobni napredovati hitreje," je dejala predsednica Komisije.

Povedala je tudi, da bi morala EU "dati odborom državljanov čas in sredstva za pripravo priporočil, preden predstavimo ključne zakonodajne predloge" za izboljšanje demokracije v bloku.

"Ukrajina je že članica evropske družine"

Von der Leyen je o Ukrajini dejala, da želi predsednik države Volodimir Zelenskij praktično predati več kot 5000 strani odgovorov na vprašalnik za začetek pristopnega procesa k EU. Ukrajincem je dejala, da je prihodnost Evrope njihova prihodnost.

Macron je dejal: "Ukrajina je zaradi svojega boja in zaradi svojega poguma že članica naše Evrope, naše družine, naše unije."

Toda po njegovih besedah ​​bi pristop lahko trajal več let ali celo več desetletij, "če se ne odločimo znižati standarde za pristop in ponovno razmisliti o enotnosti naše Evrope".

Macron predlaga "evropsko skupnost" kot nov prostor za politično sodelovanje na celini.

"Ta nova evropska organizacija bi demokratičnim evropskim narodom, ki se držijo naših temeljnih vrednot, omogočila, da najdejo nov prostor za politično sodelovanje, sodelovanje na področju varnosti, energetike, prometa, naložb v infrastrukturo in gibanja ljudi, zlasti pa naše mladine," je rekel.

Njhovii komentarji so prišli ob koncu konference o prihodnosti bloka.

Evropski državljani, evropski poslanci, predstavniki Sveta EU in Komisije ter držav članic so prejšnji teden na posebnem zasedanju v Strasbourgu potrdili več kot 300 predlogov. Ti predlogi so bili voditeljem EU predloženi 9. maja.

Vse države se še ne strinjajo o spremembi pogodb.

V neobjavljenem dokumentu iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Danske, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Malte, Poljske, Romunije, Slovenije in Švedske so države zapisale, da čeprav ne izključujejo nobenih možnosti, »mi ne podpiramo nepremišljenih in prezgodnjih poskusov zagona postopka za spremembo Pogodbe."

"To bi pomenilo resno tveganje črpanja politične energije pri pomembnih nalogah iskanja rešitev za vprašanja, na katera naši državljani pričakujejo odgovore, in obvladovanja nujnih geopolitičnih izzivov, s katerimi se sooča Evropa."

Vir: https://www.euronews.com/my-europe/2022/05/09/von-der-leyen-backs-ending-unanimous-voting-in-some-areas-of-eu

---------------------- dodatki ----------------------

Združene države Evrope (ang) https://youtu.be/CZk2viMcKnc