Članek
NO, TAKO SE DELA V NORMALNIH DRŽAVAH ...
Objavljeno May 07, 2022

Vir (kopirano v celoti): https://publishwall.si/kvazdj/post/636039/...

No, tako se dela v normalnih državah. Z znanostjo se ukvarjajo tisti, ki so plačani za to in potem dobiš še den..., mislim tehnologijo. Če še imaš direktorico, ki za ta den... oz. 'tehnologijo' zna lepo poslušati kaj je znanost in še lepše to povedati navadnemu folku - pa to je skoraj idealno in si zasluži dr pred imenom.

Ne pa, kot sosedje Hrvati, ki mislijo, da se z znanostjo morajo ukvarjati znanstveniki, pišejo nekakšna odprta pisma in se pritožujejo (NE SE BAT, MI NE BOMO NAREDILI KOT SOSEDJE - KDO JE ŠE VIDEL, DA SE ZNANSTVENIKI UKVARJAJO Z ZNANOSTJO NAMESTO POLITIKOV, KOT V VSAKI NORMALNI DRŽAVI ...).

Upamo, da imamo v Sloveniji dovolj 'znanstvenikov' podobnih srbskim, ki bodo znali prinesti den... oz. 'tehnologije' v Slovenijo in lepo folku povedati da so 'popolne'.

(Torlak - Inštitut za virusologijo, cepiva in serume Torlak)

"Velik korak: 'Torlak' je dobil zeleno luč

Direktorica 'Torlaka' Vera Stoiljković je za RTS povedala, da je zavod prejel obvestilo Svetovne zdravstvene organizacije, da bo Inštitut, torej Srbija, sodelovala pri prenosu tehnologije informacijske RNA za proizvodnjo zdravil in cepiv.

...

Direktorica Zavoda Torlak Vera Stoiljković je za RTS povedala, da je zavod prejel obvestilo SZO, da bo Inštitut Torlak, torej Srbija, sodelovala pri prenosu tehnologije informacijske RNA za proizvodnjo zdravil in cepiv.

To je, pravi, velik korak, to je prihodnost, ki bo naredila tri korake naprej pri posodobitvi te proizvodnje.

Ta tehnologija je znana po cepivu proti kovidu 19. Uporabljali so jo 'Pfizer', 'Biontek' in 'Moderna'. To ni tehnologija, ki se bo uporabljala samo v boju proti kovidu 19.

'S temi tehnologijami se še nismo seznanili. Zaradi tega je ta prenos tehnologije. Seznanili smo se z učinki, ki jih imajo cepiva in vsi smo zadovoljni, učinki so popolni, gre za napredno tehnologijo. Upamo in pričakujemo, da nam bo v doglednem času uspelo zmagati skupaj s podporo vlade in ministrstva za zdravje kot doslej,' pravi dr. Stoiljković ..."

(En od komentarjev na "... učinki so popolni ..." - "... efekti su savršeni ...", da, savršeno ubija )

==== Originalni prispevek (https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyy...) ====

Veliki korak: "Torlak" dobio zeleno svetlo

Direktorka "Torlaka" Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od Svetske zdravstvene organizacije da će Institut, odnosno Srbija, učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

Izvor: RTS petak, 6.05.2022. | 12:51

Foto: Shutterstock/Photoby Tawat
Foto: Shutterstock/Photoby Tawat

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" ispunjava neophodne uslove za proizvodnju vakcina najsavremenije, takozvane mRNA tehnologije.

To je procenila Svetska zdravstvena organizacija, koje je nedavno i saopštila da će Srbija biti jedna od zemalja u kojoj će se praviti te vakcine.

Krajem februara, tačnije 23. februara, posle razgovora ministra zdravlja Zlatibora Lončara i predstavnika SZO za Srbiju i za region Fabija Skana i predstavnka SZO za Evropu Hansa Klugea, stigla je dobra vest da će Srbija moći da proizvodi najsavremeniju vakcinu za mnoge bolesti, kod nas je u ovom trenutku poznata kao vakcina protiv kovida 19, takozvana mRNA vakcina – to je nova tehnologija, tada je stigla dozvola za Srbiju.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut "Torlak", odnosno Srbija učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

To je, kako kaže, veliki korak, to je budućnost, ono što će napraviti tri koraka napred u osavremenjavanju ove proizvodnje.

Ova tehnologija je poznata zbog vakcine protiv kovida 19. Tu tehnologiju su koristili "Fajzer", "Biontek" i "Moderna". To nije tehnologija koja će se koristiti samo u borbi protiv kovida 19.

"Mi se sa tim tehnologijama još nismo upoznali. Za to služi ovaj transfer tehnologije. Upoznali smo se sa efektima koje vakcine imaju i svi smo zadovoljni, efekti su savršeni, to je napredna tehnologija. Nadamo se i očekujemo da ćemo u dogledno vreme uspeti da je osvojimo zajedno uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja kao i do sada", kaže doktorka Stoiljković.

Stogodišnje iskustvo "Torlaka", kadar koji on poseduje, kao i svi neophodni prostori koje ćemo staviti na raspolaganje za ovu proizvodnju bili su uslovi – to je neophodno da bi se ovakvo nešto moglo sprovesti. Čeka nas dug put, ozbiljno ćemo raditi, napomenula je ona.

"Nakon perioda kada smo se oporavljali, sada osvajamo nove tehnologije, proizvodimo nove vakcine, napredujemo. Kada budemo usvojili novu tehnologiju za informacionu RNK, moći ćemo mnogo više. To se ne odnosi samo na kovid vakcinu, već i na mnoge druge vakcine i lekove", kaže dr Stoiljković.

U Institutu i dalje mogu da se rade analize, pi-si-ar testovi, antigenski testovi na kovid 19 i može da se primi vakcina protiv kovida.