Članek
Skupna izjava ZDA, Belizeja, Nemčije, Indonezije in Senegala o napovedi drugega svetovnega vrha COVID - 19
Objavljeno Apr 25, 2022

Skupna izjava ZDA, Belizeja, Nemčije, Indonezije in Senegala o napovedi drugega svetovnega vrha COVID - 19 

18. april 2022 Izjave in objave

Združene države kot prvi predsednik srečanja COVID, Belize kot predsednik CARICOM; Nemčija, ki predseduje G7; Indonezija, ki predseduje G20; in Senegal kot predsednik Afriške unije z veseljem sporočamo, da bomo sogostitelji drugega svetovnega vrha o COVID-19, ki bo potekal virtualno 12. maja 2022. Vrh bo podvojil naša skupna prizadevanja za končanje akutne faze bolezni COVID -19 pandemije in pripravite na prihodnje nevarnosti za zdravje.
 
Ta vrh sledi prvemu svetovnemu vrhu o COVID-19, ki so ga sklicale Združene države 22. septembra 2021. Pred vrhom 12. maja pozivamo svetovne voditelje, člane civilne družbe, nevladne organizacije, filantrope in zasebni sektor, da sprejme nove zaveze in prinese rešitve za cepljenje sveta, reševanje življenj zdaj in grajenje boljše zdravstvene varnosti – za vse, povsod.
 
Pojav in širjenje novih različic, kot je Omicron, sta okrepila potrebo po strategiji za nadzor COVID-19 po vsem svetu. Skupaj lahko ublažimo vpliv COVID-19 in zaščitimo tiste, ki so najbolj ogroženi s cepljenjem, testiranjem in zdravljenjem, ukrepi za zmanjšanje motenj v rutinskih zdravstvenih storitvah in s podporo večstranskemu mehanizmu ACT-Accelerator. Vemo, da se moramo zdaj pripraviti na izgradnjo, vzdrževanje in financiranje globalnih zmogljivosti, ki jih potrebujemo, ne le za nastajajoče različice COVID-19, temveč tudi za prihodnje zdravstvene krize. Za pomoč pri doseganju teh ciljev pozivamo vse države in zainteresirane strani, da se zavežejo, da bodo sprejele nujne ukrepe za ustvarjanje sistemov, ki jih potrebujemo za konec akutne faze COVID-19, reševanje življenj in izgradnjo boljše zdravstvene varnosti in zdravstvenih sistemov.
 
Vrh bo temeljil na temah in zavezah, sprejetih na prvem vrhu, in bo dal poudarek na podpori lokalno vodenih rešitev za takojšnje in dolgoročne izzive, vključno z:

  • Dobivanje vbodov v rame;
  • Uvajanje testov in zdravljenja, zlasti za skupine z največjim tveganjem;
  • Razširitev in zaščita zdravstvene delovne sile ter zmanjševanje motenj pri rutinskih in osnovnih zdravstvenih storitvah;
  • Izboljšanje dostopa do zdravstvenih protiukrepov, vključno z raziskavami in razvojem ter povečanjem in diverzifikacijo lokalne in regionalne proizvodnje; in
  • Ustvarjanje trajnostnega financiranja za pripravljenost na pandemijo, zdravstveno varnost in zdravstvene sisteme 

Veselimo se še enega uspešnega vrha za nadaljevanje mednarodnih prizadevanj v boju proti COVID-19 in za izboljšanje pripravljenosti na globalno pandemijo.

###

Vir: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/04/18/joint-sta...