Članek
Javna obravnava SZO/WHO o mednarodni pogodbi za pripravljenost in odzivanje na prihodnje pandemije
Objavljeno Apr 14, 2022

Javna obravnava SZO/WHO o mednarodni pogodbi za pripravljenost in odzivanje na prihodnje pandemije

Svetovna zdravstvena organizacija je organizirala javno obravnavo o novem mednarodnem orodju za pripravljenost in odzivanje na prihodnje pandemije

"Katere ključne elemente bi po vašem mnenju moral vključevati nov mednarodni instrument za pripravljenost na pandemijo in odzivanje nanjo?"

SZO želi pridobiti mnenja javnosti o tem vprašanju, da bi podprla delo medvladnega pogajalskega telesa (INB) pri oblikovanju in pogajanjih o mednarodnem instrumentu za krepitev preprečevanja pandemij, pripravljenosti in odzivanja nanje.

Prvi krog zaslišanj poteka
 prek spletnega prenosa 12. in 13. aprila 2022. Čas srečanja je v srednjeevropskem poletnem času (CEST).


12. April 8h-11h 14h-17h
13. April 9.00-12.00 Uhr 15.00-18.00 Uhr
Drugi krog zaslišanj je predviden za 16. in 17. junij.

Prijava in dodatne informacije ter neposredni prenos javnih predstavitev so na voljo na spletni strani https://inb.who.int.

Upoštevajte tudi, da WHO zaradi pričakovanega velikega povpraševanja ne more zagotoviti govornega časa za pogovorni del javnih obravnav. Omejeno število razpoložljivih pogovornih terminov pa bo dodeljeno z namenom, da se predstavi čim več stališč.

O javnih obravnavah

Svetovna zdravstvena skupščina je decembra 2021 s soglasno odločitvijo, katere cilj je zaščititi svet pred prihodnjimi krizami zaradi nalezljivih bolezni, sklenila, da bo z ustanovitvijo medvladnega pogajalskega telesa v okviru ustave Svetovne zdravstvene organizacije začela globalni proces za pripravo in pogajanja o konvenciji, sporazumu ali drugem mednarodnem instrumentu za krepitev preprečevanja pandemij, pripravljenosti in odzivanja nanje.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO, je dejal, da je odločitev Svetovne zdravstvene skupščine zgodovinska, ključna za poslanstvo organizacije in predstavlja edinstveno priložnost za okrepitev globalne zdravstvene arhitekture za zaščito in spodbujanje blaginje vseh ljudi. (???)

V okviru te zgodovinske odločitve je Svetovna zdravstvena skupščina od generalnega direktorja zahtevala, da v skladu s standardno prakso SZO organizira javne obravnave v podporo delu odbora INB.

Prvi krog teh zaslišanj je v skladu z urnikom INB predviden za 12. in 13. april 2022, drugi krog pa bo potekal 16. in 17. junija. Te informacije o načinih prvega kroga zaslišanj naj bi veljale tudi za drugi krog.

WHO vabi vse zainteresirane strani, da prispevajo k tem obravnavam, in močno spodbuja sodelovanje v tem pomembnem procesu.

Vodilno vprašanje za zaslišanja je naslednje: "Kateri so po vašem mnenju bistveni elementi, ki bi jih bilo treba vključiti v nov mednarodni instrument za pripravljenost in odzivanje na pandemijo?"

Zaslišanja bodo sestavljena iz dveh delov: ustnega (prek videokonference) in pisnega (prek posebnega spletnega portala).

V skladu s politikami in postopki SZO ter razpoložljivostjo mest so dobrodošli ustni prispevki vseh zadevnih zainteresiranih strani, vključno z javnimi in zasebnimi subjekti, ki se prijavijo in sprejmejo veljavne pogoje za ustne prispevke. SZO bo na tem spletišču objavila načine in veljavne pogoje.

Ustrezne zainteresirane strani v tem kontekstu vključujejo nedržavne akterje z izkazanim interesom za pripravljenost in odzivanje na pandemijo, kot so mednarodne organizacije, organizacije civilne družbe, organizacije zasebnega sektorja, dobrodelne organizacije, znanstvene, zdravstvene in politične ustanove, akademske ustanove in drugi subjekti, ki imajo ustrezno znanje, izkušnje in/ali strokovno znanje v zvezi s pripravljenostjo in odzivanjem na pandemijo, ki jih lahko delijo. Veljavne določbe bodo med drugim upoštevale zahteve glede časa, nemškega jezika, vljudnosti in preglednosti.

Pisni prispevki so dobrodošli za vse zainteresirane strani, vključno z javnostjo. SZO bo kmalu na tem spletišču objavila podrobnosti za sodelovanje v pisnem delu, javna zaslišanja pa se bodo prenašala prek spleta in arhivirala tukaj.

Sekretariat SZO bo moderiral vso vsebino in prispevke v skladu z veljavnimi pravili in standardno prakso SZO, vendar se noben prispevek ne sme razumeti kot mnenje ali stališče SZO, sodelovanje na javnih obravnavah pa se ne šteje kot "sodelovanje" s katerim koli akterjem v smislu pravil, postopkov in praks SZO.

VIR : https://www.who.int/news-room/events/detail/2022/04/12/default-calendar/public-hearings-regarding-a-new-international-instrument-on-pandemic-preparedness-and-response

OPOMBA: NA SZO/WHO SO NAS OMEJILI NA 250 BESED IN OČITNO TUDI NA 1250 ZNAKOV !!!

SPODAJ JE DOBER PRIMER ZAPISA

These must be included in the Pandemic Treaty:

1. Human rights are inalienable. Governments may not suspend human rights because of “emergencies”.

2. The rights of nations, states, provinces, groups and organizations are subservient to inalienable human rights.

3. The right to try is an inalienable right. Bureaucrats do not have the right to deny potentially life-saving medications to anyone.

4. Bodily autonomy is sacrosanct and must ALWAYS be respected. The right to refuse treatment is an inalienable right.

5. Vaccine status cannot be used to restrict people's inalienable right to travel, work, seek education or gain access to public spaces or businesses.

6. Lockdowns and/or quarantines of healthy people are wrong.

7. We demand complete transparency. All depersonalized data from all clinical studies should be immediately available to everyone in real time.

8. Everyone has the right to their own opinion. All human beings have the inalienable right to speak their mind in public.

9. All manufacturers, distributors and administrators of health care products and/or procedures must be held liable for any and all damages caused by their products and services.

10. People must have the right to vote to end states of emergency.

Vir: https://www.odpriteoci.si/post/javna-obravnava-szo-who-o-mednarodni-pogodbi-za-pripravljenost-in-odzivanje-na-prihodnje-pandemije