Članek
Otroci na Kitajskem z diagnozo levkemije po jemanju kitajskih cepiv
Objavljeno Mar 20, 2022
Otroci se pripravljajo na cepivo proti COVID-19 na mestu za cepljenje v Wuhanu na Kitajskem, 18. novembra 2021. (Getty Images)
Otroci se pripravljajo na cepivo proti COVID-19 na cepilnem mestu v Wuhanu na Kitajskem, 18. novembra 2021. (Getty Images)

Otroci na Kitajskem z diagnozo levkemije po jemanju kitajskih cepiv

Avtor: Eva Fu
11. marec 2022 Posodobljeno: 15. marec 2022

Po prejemu začetnega odmerka cepiva proti COVID-19 je 4-letna hčerka Li Juna dobila vročino in začela kašljati, kar se je po intravenski terapiji v bolnišnici hitro umirilo. Toda po drugem strelu je oče lahko ugotovil, da je nekaj narobe.

Oteklina se je pojavila okoli hčerinih oči in ni izginila. Deklica se je tedne pritoževala nad bolečinami v nogah, kjer so se navidez od nikoder začele pojavljati modrice. Januarja, nekaj tednov po drugem odmerku, so otroku diagnosticirali akutno limfoblastno levkemijo .

"Moj otrok je bil pred odmerkom cepiva popolnoma zdrav," je za Epoch Times povedal Li (psevdonim) iz severno-osrednje kitajske province Gansu. »Odpeljal sem jo na zdravstveni pregled. Vse je bilo normalno.”

Je med stotimi Kitajci, ki pripadajo skupini na družbenem omrežju, katere člani trdijo, da trpijo za levkemijo ali da član njihovega gospodinjstva trpi za levkemijo, ki se je razvila po prejemu kitajskih cepiv. Osem jih je potrdilo situacijo, ko jih je kontaktiral The Epoch Times; imena intervjuvancev so zaradi zaščite njihove varnosti prikrita.

Primeri levkemije zajemajo različne starostne skupine in prihajajo iz vseh delov Kitajske. Toda Li in drugi še posebej opozarjajo na porast najmlajših bolnikov v zadnjih nekaj mesecih, kar sovpada s prizadevanjem režima za cepljenje otrok, starih od 3 do 11 let, z začetkom lanskega oktobra.

Lijina hčerka je na zahtevo vrtca sredi novembra dobila prvo injekcijo. Zdaj prejema kemoterapijo v ljudski bolnišnici Lanzhou št. 2, kjer se zaradi podobnih simptomov zdravi najmanj 20 otrok, večina med 3. in 8. letom, pravi Li.

»Naš zdravnik iz bolnišnice nam je povedal, da se je od novembra število otrok, ki prihajajo na hematološki oddelek za zdravljenje levkemije, podvojilo v primerjavi s preteklimi leti in da jim primanjkuje postelj,« je povedal.

Li je povedal, da je najmanj osem otrok iz okrožja Suzhou, kjer živi, ​​nedavno umrlo za levkemijo.

Hematološkega oddelka bolnišnice ni bilo mogoče takoj doseči za komentar.

Nacionalni pritisk

Po zadnjih podatkih kitajske nacionalne zdravstvene komisije je bilo do 13. novembra cepljenih približno 84,4 milijona otrok v starostni skupini od 3 do 11 let, kar predstavlja več kot polovico prebivalstva v tem segmentu.

Ko se je začela kampanja cepljenja otrok, je prišlo do odpora kitajskih staršev. Izrazili so zaskrbljenost zaradi pomanjkanja podatkov o učinkih cepiv dveh kitajskih proizvajalcev zdravil, Sinopharma in Sinovaca, na mlade. Po poročanju imajo stopnjo učinkovitosti 79 odstotkov oziroma 50,4 odstotka, na podlagi razpoložljivih podatkov iz preskušanj, opravljenih na odraslih.

Informacije o učinkih teh cepiv na zdravje otrok so omejene, Svetovna zdravstvena organizacija pa je konec novembra sporočila, da teh dveh cepiv ni odobrila za uporabo v nujnih primerih pri otrocih.

Fotografija epoh Otroci se pripravljajo na cepivo proti COVID-19 na mestu cepljenja v Wuhanu, provinca Hubei, Kitajska, 18. novembra 2021. (Getty Images)

Starši, ki niso bili naklonjeni cepljenju svojih otrok, so bili soočeni s pritiskom, da bi ubogali, nekateri pravijo, da so izgubili delovne dodatke ali pa so bili pod pritiskom svojih nadrejenih. V drugih primerih so bili njihovi otroci soočeni s kaznimi, ki segajo od izgube časti ali celo prepovedi obiskovanja šole, kot v primeru 10-letnega sina Wang Longa.

"Šola nam je lani rekla, naj ga odpeljemo na cepljenje na tak in ta dan, sicer ne bo mogel iti v razred," je za Epoch Times povedal Wang iz kitajske province Shandong.

Fant je drugi odmerek prejel 4. decembra. Mesec dni pozneje je začel čutiti utrujenost in nizko temperaturo. Zdaj je v bolnišnici Qilu na univerzi Shandong, kjer se zdravi zaradi akutne levkemije, ki je bila diagnosticirana 18. januarja.

Mu Rongxue, 75-letni aktivist za javno zdravje, že od začetka cepljenja pritiska na oblasti, naj objavijo klinične podatke o učinkih cepiva na otroke, kot so okužbe, hospitalizacija in smrtni podatki; njegova prošnja je bila zavrnjena.

"Podatki, ki ste jih zahtevali, zahtevajo od upravnih agencij, da obdelajo in analizirajo obstoječe vladne informacije, in ne bodo posredovani," je v pismu z dne 12. novembra dejala Nacionalna zdravstvena komisija, glede na posnetek zaslona, ​​ki ga je Mu objavil na spletu.

Medtem ko je večkrat poskušal vložiti tožbo proti agenciji, mestno visoko ljudsko sodišče v Pekingu doslej ni ukrepalo v zvezi z njegovim primerom in mu je na neki točki povedalo, da bi, če sprejmejo njegov primer, "to vplivalo na prizadevanja za nadzor pandemije," po Mu.

"Če nimam dokazov, me lahko obsodiš na življenje ali celo smrt, a zakaj se bojiš moje tožbe?" je prejšnji mesec zapisal v objavi na kitajskem spletnem mestu za mikroblogiranje Weibo.

Cenzura

Na WeChatu, kitajski platformi družbenih medijev vse v enem, je Li spoznal več kot 500 pacientov ali njihovih družinskih članov, ki imajo enake težave.

Lokalni center za nadzor bolezni, ko so ga poklicali Li in drugi, je obljubil preiskavo. Toda te preiskave so se vedno končale tako, da so uradniki primere levkemije razglasili za "naključne" in zato nepovezane s cepivi.

Oblasti so povedale enako po smrti več kot ducata malčkov po cepljenju proti hepatitisu B leta 2013.

Toda Li in drugi v podobni situaciji še zdaleč niso prepričani.

"Upam si trditi, da niso opravili nobenega preverjanja, ampak so šli le skozi predloge," je dejal.

Li sumi, da se mu oblasti izmikajo. Uradniki so mu rekli, da bo skupina strokovnjakov začela preiskavo v njegovi provinci, a ko je poklical deželno zdravstveno agencijo, so zanikali kakršno koli vedenje o tem, češ da poročila o primerih nikoli niso prispela do njih.

Li in drugi, ki si prizadevajo za preučitev tega vprašanja, imajo tudi malo možnosti, da bi se njihov glas slišal v obsežni kitajski cenzurni mašineriji, ki nenehno filtrira vse, kar meni, da je škodljivo za interese komunističnega režima.

»Podatki se blokirajo v trenutku, ko poskušamo nekaj objaviti na spletu. Ne moreš ga poslati ven," je rekel.

Ko sta se dve najvišji kitajski politični telesi prejšnji teden sestali na svojem najpomembnejšem letnem srečanju, ki ga je Peking imenoval "Dve seji", je Li v skupini WeChat predstavil idejo o vložitvi peticije v prestolnici, da bi pritegnil pozornost uradnikov.

To sporočilo je takoj pritegnilo pozornost oblasti.

"Policija nas je klicala enega za drugim," je dejal Li. "Rekli so, da smo si stvari izmislili, in nam naročili, naj se umaknemo iz klepetalnice."

Skupina je bila kmalu razpuščena. Informacijski list s podatki o več kot 200 bolnikih z levkemijo, ki so ga izpolnili člani skupine, ni več dostopen.

Kot pravi Li, obstajajo znaki, ki kažejo, da se oblasti dobro zavedajo problema. Zdravniki naj bi ob sprejemu bolnikov s podobnimi simptomi najprej vprašali, ali so prejeli cepivo, je dejal in navedel informacije, ki jih je izvedel od skupine WeChat.

»Razumem,« bi rekli. In o tem je konec,« je dejal o spraševanju zdravnikov.

Li je dobil enako reakcijo, ko je poklical telefonsko linijo za kitajsko državno radiotelevizijo CCTV v upanju, da bo medijsko izpostavljen.

»Takoj ko smo povedali, da so otroci vzeli cepivo proti COVID-19, so me vprašali, ali je zbolela za levkemijo. Vedeli so," je dejal. "Povedali so, da so zaradi tega prejeli preveč klicev."

Prebivalci prejmejo tretji odmerek cepiva proti COVID-19, da se izognejo zimskemu ponovnemu vzponu Prebivalci nosijo maske, ko stojijo v vrsti, da bi prejeli cepiva proti COVID-19 na cepilnem mestu v Wuhanu, provinca Hubei, Kitajska, 18. novembra 2021. (Getty Images)

Obup

Stroški zdravljenja so ocenjeni na približno 400.000 do 500.000 juanov (63.093 do 78.867 $), kar je več kot 20-kratnik povprečnega letnega dohodka.

Wang, čigar 10-letnik je bil diagnosticiran z levkemijo, je edini hranilec svoje družine in je že pod pritiskom odplačevanja hipotekarnih posojil. Preko državnega programa socialne pomoči je prejel približno 1000 juanov (157 dolarjev) za pomoč pri plačilu zdravljenja svojega sina.

"V bolnišnici sem ostal do 4. ure zjutraj," je dejal Wang in dodal, da je grozljiva novica "zlomila" dečkovo mamo.

"Če bi jo podedoval od družine, bi to sprejeli kot svojo srečo," je dejal Wang. »Ampak zbolel je zaradi cepiva. Enostavno se ne morem sprijazniti."

Li si medtem od sorodnikov izposoja denar za bolnišnične stroške. Po njegovih besedah ​​priteka nekaj denarja po 20 in 30 juanov, kar ustreza nekaj dolarjem.

Li ni slišal ničesar od uradnikov ali medijev, njegov prijatelj, ki dela v lokalni zdravstveni komisiji, ki nadzoruje distribucijo cepiv, pa mu je rekel, naj si ne obeta veliko upanja.

"Uradniki so vedeli, da lahko zboliš za levkemijo, a 'roka ni enaka stegnu'," mu je dejal prijatelj in se spomnil kitajske metafore. "To je nacionalno vprašanje."

Zdravstvena komisija mesta Lanzhou, zdravstvena komisija province Gansu, provincialni center za nadzor in preprečevanje bolezni Gansu, center za preprečevanje in obvladovanje bolezni Lanzhou, center za preprečevanje in obvladovanje bolezni mesta Jiuquan, Sinopharm in Sinovac niso odgovorili na mnoge klice The Epoch Times-a v iskanju komentarjev.

Nacionalna zdravstvena komisija, Sinopharm in Sinovac se do časa za tisk niso odzvali na e-poštna vprašanja. Inšpekcijska skupina Centralne komisije CPC za nadzor discipline pri Državni zdravstveni komisiji se tudi ni odzvala na faksirano prošnjo za komentar.

Gu Xiaohua je prispeval k temu poročilu.

Vir: https://www.theepochtimes.com/children-in-china-contract-leukemia-after-taking-chinese-vaccines_4332657.html