Članek
SZO je Ukrajini naročila, naj uniči "visoko ogrožene patogene" v laboratorijih, da se prepreči širjenje bolezni
Objavljeno Mar 14, 2022

SZO je Ukrajini naročila, naj uniči "visoko ogrožene patogene" v laboratorijih, da se prepreči širjenje bolezni

Fotografija Tylerja Durdena avtor Tyler Durden
Petek, 11. marec 2022

Svetovna zdravstvena organizacija je Ukrajini svetovala, naj uniči "visoko nevarne patogene" v javnih zdravstvenih laboratorijih v državi, da bi preprečila "kakršna koli morebitna razlitja", ki bi lahko okužila prebivalstvo med rusko invazijo, poroča Reuters (Prevod na koncu tega prispevka).

"V okviru svojega dela, je SZO močno priporočil ministrstvu za zdravje v Ukrajini in drugim pristojnim organom, da uničijo visoko nevarne patogene, da bi se preprečila morebitna razlitja," so sporočili iz agencije ZN.

Poročilo prihaja po napetih pogovorih med ameriškimi in ruskimi uradniki glede "nevarnih" biolaboratorijev v državi - ko je Rusija in nato Kitajska, obtožila ameriško vojsko vpletenosti v ukrajinske biolaboratorije.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je v sredo ponovila dolgoletno trditev, da Združene države upravljajo laboratorij za biološko bojevanje v Ukrajini, obtožbo, ki sta jo večkrat zanikala Washington in Kijev.

Zakharova je dejala, da dokumenti, ki so jih ruske sile odkrile v Ukrajini, kažejo na "nujni poskus izbrisa dokazov o vojaških bioloških programih" z uničenjem laboratorijskih vzorcev. -Reuters

ZDA so te obtožbe zanikale – v četrtek so (med drugim) podale izjavo, da "Združene države nimajo laboratorijev za kemično ali biološko orožje v Ukrajini," in dodale, da Amerika "nikjer ne razvija ali poseduje kemičnega in biološkega orožja".

V torek je ameriška državna podsekretarka Victoria Nuland priznala, da ima Ukrajina "raziskovalne zmogljivosti za biološke raziskave, za katere smo pravzaprav zelo zaskrbljeni, ruske čete, ruske sile pa si morda prizadevajo pridobiti nadzor. Zato sodelujemo z Ukrajinci, kako najnpreprečijo, da bi kateri koli od teh raziskovalnih materialov padel v roke ruskih sil, če bi se približali."

Nulandin odgovor je jasno pokazal, da je vse, kar je v ukrajinskih biolaboratorijih, resno zaskrbljujoče, vendar je treba opozoriti, da ni javnih dokazov o biološkem orožju, niti izjava SZO ni omenjala biološkega orožja – kar je ločeno vprašanje od tega, ali so laboratoriji vsebovali oz. vsebujejo nevarne patogene, ki bi jih lahko uporabili za biološko orožje

Tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika je v odgovor na trditev tiskovne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marije Zaharove v sredo, da ZDA upravljajo laboratorij za biološko bojevanje v Ukrajini, dejal: "Ukrajina kakršno koli takšno obtožbo strogo zanika."

Varnostni svet ZN se bo na zahtevo Rusije sestal v petek, da bi razpravljal o trditvah.

 

============== Reuters ==============

Prevod https://www.reuters.com/world/europe/exclusive-who-says-it-advised-ukraine-destroy-pathogens-health-labs-prevent-2022-03-11/

Ekskluzivno: SZO pravi, da je Ukrajini svetovala, naj uniči patogene v zdravstvenih laboratorijih, da se prepreči širjenje bolezni

Logotip je na sliki na stavbi WHO v Ženevi
Logotip je prikazan na zgradbi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi, Švica, 2. februarja 2020. Slika posneta 2. februarja 2020. REUTERS/Denis Balibouse

11. marca (Reuters) - Svetovna zdravstvena organizacija je Ukrajini svetovala, naj uniči visoko nevarne patogene, ki so nameščeni v javnih zdravstvenih laboratorijih v državi, da bi preprečila "kakršna koli morebitna razlitja", ki bi širila bolezen med prebivalstvom, je agencija v četrtek povedala Reutersu.

Tako kot mnoge druge države ima Ukrajina laboratorije za javno zdravje, ki raziskujejo, kako ublažiti ogroženost z nevarnimi boleznimi, ki prizadenejo živali in ljudi, vključno z nedavno COVID-19. Njihovi laboratoriji so prejeli podporo ZDA, Evropske unije in Svetovne zdravstvene organizacije.

Strokovnjaki za biološko varnost pravijo, da sta premik ruskih vojakov v Ukrajino in bombardiranje njenih mest povečala tveganje za pobeg patogenov, ki povzročajo bolezni, če bi bil kateri od teh objektov poškodovan.

V odgovoru na vprašanja Reutersa o svojem sodelovanju z Ukrajino pred in med rusko invazijo je SZO v e-poštnem sporočilu dejala, da že nekaj let sodeluje z ukrajinskimi laboratoriji za javno zdravje pri spodbujanju varnostnih praks, ki pomagajo preprečevati "naključno ali namerno sproščanje patogenov".

"V okviru tega dela je SZO močno priporočila ministrstvu za zdravje v Ukrajini in drugim pristojnim organom, naj uničijo visoko nevarne patogene, da bi preprečili morebitno razlitje," je dejala SZO, agencija Združenih narodov.

SZO ni povedala, kdaj je dala priporočilo, niti ni navedla podrobnosti o vrstah patogenov ali toksinov, ki so nameščeni v ukrajinskih laboratorijih. Agencija tudi ni odgovorila na vprašanja, ali so upoštevali njena priporočila.

Ukrajinski uradniki v Kijevu in na njihovem veleposlaništvu v Washingtonu se na prošnje za komentar niso odzvali.

Ukrajinske laboratorijske zmogljivosti so v središču naraščajoče informacijske vojne, odkar je Rusija pred dvema tednoma začela premikati svoje vojake v Ukrajino.

Rusija je v petek sklicala sestanek 15-članskega Varnostnega sveta ZN, da bi brez, predložitve dokazov, ponovno potrdila dolgoletno trditev, da je Ukrajina vodila laboratorije za biološko orožje s podporo ameriškega obrambnega ministrstva.

Obtožbo sta večkrat zanikali Ukrajina in Združene države, kjer vladni uradniki opozarjajo, da bi jo Rusija lahko uporabila kot pretvezo za uporabo lastnega kemičnega ali biološkega orožja.

Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik ZN za razorožitev, je Varnostnemu svetu v petek povedal, da Združeni narodi 'niso seznanjeni' z nobenim programom biološkega orožja v Ukrajini, ki se je pridružila mednarodni prepovedi takega orožja, prav tako Rusija in Združene države skupaj s 180 drugimi državami.

Uradniki ZN so tudi povedali, da SZO pri svojem delu z Ukrajino ni zaznal nobene dejavnosti v državi, ki bi kršila mednarodne pogodbe, 'vključno s kemičnim orožjem ali biološkim orožjem.'

Izjava SZO za Reuters se je nanašala samo na laboratorije za javno zdravje. Agencija je dejala, da spodbuja vse strani, da sodelujejo pri 'varnem in zavarovanem odstranjevanju vseh patogenov, na katere naletijo, in da naj po potrebi poiščejo tehnično pomoč.' Ponudil je pomoč, kjer je le mogoče, s tehničnim vodenjem in usklajevanjem.

Vir: https://www.zerohedge.com/geopolitical/who-told-ukraine-destroy-high-threat-pathogens-prevent-disease-spread