Članek
PRIPRAVA TERENA ZA UZAKONITEV IZVAJANJA GENODICA
Objavljeno Jan 22, 2022

PRIPRAVA TERENA ZA UZAKONITEV IZVAJANJA GENODICA

Ministrstvo za zdravje je predstavilo predlog zakona in program cepljenja

 
 
 
 

KOT, DA NE BI VEDELI, DA SO TI KOVID ZVARKI SMRTNO NEVARNI

ALI PA SO SE NAS NAVELIČALI IN SMO POSTALI ODVEČNI...

ZAENKRAT JE ZGOLJ PREDLOG, NASLEDNJI TEDEN JE LAHKO DRUGAČE !!!

 

Obiščite spodnjo povezavo in oddajte komentar!

https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=13787

 
 
 

Detajle o vseh poškodbah in smrtih za

vse proizvajalce najdete na spodnji povezavi:

https://www.odpriteoci.si/post/37-927-smrtnih-žrtev-in-3-392-632-poškodb-v-evropski-bazi-podatkov-mladi-pa-še-naprej-umirajo

ali
https://publishwall.si/SasVnv/post/619208/37927-smrtnih-zrt...

================ predlog programa v slikah ===================

III.

 

1. V Republiki Sloveniji se program izvaja na podlagi predpisanih programov za posamezne skupine prebivalcev v skladu z Navodili za izvajanje Programa cepljenja in zašèite z zdravili (v nadaljnjem besedilu: navodila), objavljenimi na spletni strani NIJZ. Navodila vkljuèujejo izvajanje obveznih cepljenj in drugih cepljenj, ki se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja ali državnega proraèuna, obveznih cepljenj, ki jih plaèajo delodajalci ali posamezniki ter samoplaèniških cepljenj.

 

2. Cepljenje se opravlja v skladu z naèeli dobre ambulantne prakse in varnega cepljenja. Program izvajajo zdravniki v zdravstvenih zavodih, socialnovarstvenih zavodih in zdravniki zasebniki. V primeru indikacij za cepljenje pod nadzorom v bolnišnici (http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/cepljenje_-_knjiga.pdf str. 77), se cepljenje opravi v regionalni bolnišnici. Delo izvajalcev cepljenja koordinirajo obmoèni koordinatorji cepljenja na obmoènih enotah NIJZ. Obmoène koordinatorje cepljenja in nacionalnega koordinatorja programa v Centru za nalezljive bolezni NIJZ vsako leto imenuje predstojnik Centra za nalezljive bolezni. Seznam obmoènih koordinatorjev cepljenja in nacionalnega koordinatorja programa je objavljen na spletni strani NIJZ.

 

3. Program za prebivalstvo v primeru nujnih razmer se izvaja le, èe so za to podani pogoji.

 

4. Cepljenje posameznika se opravi po preverjanju njegovega cepilnega statusa in po obvešèanju (pojasnilna dolžnost v okviru standarda) cepljene osebe, njenih staršev, skrbnikov oziroma zakonitih zastopnikov glede poteka cepljenja, varnosti in koristi cepljenja ter neželenih uèinkov, pridruženih cepljenju in ravnanja v zvezi z njimi.

 

Cepilni status se preveri v zdravstveni dokumentaciji ali tako, da kandidat za cepljenje kot dokaz predloži dokument o opravljenih prejšnjih cepljenjih. Na podlagi ugotovljenega stanja o prejšnjih cepljenjih in po predhodnem preverjanju zdravstvenih razlogov za opustitev cepljenja, kar opravi zdravnik, ki opravlja cepljenje, se izvede cepljenje v skladu s programom.

V skladu s programom je treba obvezno preveriti cepilni status in opraviti manjkajoèa cepljenja oziroma osebo napotiti na cepljenje:

– predšolskim otrokom pred vstopom v organizirano varstvo in pred vstopom v šolo;

– uèencem, dijakom in študentom pred vstopom v višjo stopnjo izobraževanja;

– dijakom in študentom pred zaèetkom opravljanja praktiènega pouka oziroma dela, pri katerem so izpostavljeni nalezljivim boleznim;

– ob zaposlitvi;

– ob poškodbi ali rani;

– ob epidemiološki indikaciji, ki jo postavi NIJZ;

– potnikom pred potovanjem.

 

Èe se pri preverjanju podatkov o opravljenih cepljenjih predšolskega otroka pred vstopom v organizirano varstvo ali pred vstopom v šolo ugotovi, da cepljenja niso bila opravljena v skladu s programom, se to vpiše v potrdilo o zdravstvenem stanju otroka pred vstopom v organizirano varstvo oziroma šolo.

 

5. Zdravstveni in socialnovarstveni zavod oziroma zasebni zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora izdati potrdilo, voditi evidenco in poroèati, v skladu s predpisom, ki ureja izdajanje potrdil, vodenje evidenc in zagotavljanje podatkov o cepljenju, neželenih uèinkov po cepljenju in zdravstveni napaki pri cepljenju. Podatki o cepljenju in zašèiti s specifiènimi imunoglobulini, o neželenih uèinkih po cepljenju in podatki o opustitvi cepljenja se evidentirajo v zdravstveni dokumentaciji in v elektronski obliki. Podatki o cepljenju in zašèiti s specifiènimi imunoglobulini in podatki o opustitvi cepljenja se evidentirajo tudi v osebni dokument, ki se ga izda cepljeni osebi (Knjižica o cepljenju, Potrdilo o cepljenju, Mednarodna knjižica o cepljenju).

 

6. Izvajanje cepljenja se organizira tako, da ni mogoè prenos okužbe na ljudi in v okolje s tem, da se prepreèi prenos med delom in pri ravnanju z ostrimi predmeti in infektivnimi odpadki.

 

7. Preskrbo s cepivi in imunoglobulini za izvajanje programa, ki se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zagotavlja NIJZ.

 

8. Zdravstveni in socialnovarstveni zavod oziroma zasebni zdravnik, ki opravlja cepljenje proti nalezljivim boleznim, mora zagotoviti sistem za sprejem, shranjevanje in sledljivost zdravil, skladno s predpisi, ki urejajo podroèje zdravil. Sistem kakovosti mora doloèati odgovornosti in postopke, delo mora biti organizirano v skladu z naèeli dobre cepilne prakse in v skladu z naèeli dobre distribucijske prakse zdravil.

 

9. Zdravstveni in socialnovarstveni zavod oziroma zasebni zdravnik, ki opravlja cepljenje proti nalezljivim boleznim, mora imeti imenovano odgovorno osebo, ki je odgovorna za sprejem in shranjevanje zdravil ter za vodenje dokumentacije o zdravilih. Odgovorna oseba mora imeti ustrezno znanje in usposobljenost s podroèja dobre cepilne prakse in dobre distribucijske prakse zdravil. Usmerjeno usposabljanje izvaja NIJZ. Osebje mora razumeti svoje odgovornosti, ki morajo biti zapisane.

 

10. Prostor in oprema, kjer se izvaja cepljenje, morata ustrezati sanitarno tehniènim in higienskim zahtevam, ki veljajo za javne zdravstvene zavode ter pravne in fiziène osebe, ki opravljajo zasebno zdravstveno dejavnost. Oprema mora omogoèati primerno shranjevanje zdravil in spremljanje pogojev shranjevanja.

Temperaturo v hladilnikih oziroma hladilnih komorah je treba redno spremljati, beležiti in nadzirati.

 

11. S kužnim materialom, ki nastane ob izvajanju cepljenja, se ravna v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki, ki nastanejo pri opravljanju zdravstvene dejavnosti. Glede neuporabnih cepiv oziroma zdravil morajo ravnati v skladu s predpisom, ki ureja ravnanje z odpadnimi zdravili.

 

12. Dokumentacija, ki jo vodi zdravstveni zavod oziroma zasebni zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora biti vodena na naèin, ki omogoèa sledljivost zdravil in takojšni umik zdravila iz prometa.

 

13. Imetniki dovoljenja za promet z zdravili na debelo, ki opravljajo promet s cepivi, morajo o številu razdeljenih odmerkov posameznega cepiva enkrat letno poroèati NIJZ.

 

 

IV.

 

Zaradi neprekinjenega izvajanja obveznih cepljenj in drugih cepljenj, ki se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, se ta program smiselno uporabi za nabavo cepiv, pri katerih je potrebno zaèeti s postopki javnega naroèanja pred uveljavitvijo Programa cepljenja in zašèite z zdravili za leto 2023.

 

V.

 

Ta program zaène veljati naslednji dan po objavi Pravilnika o doloèitvi Programa cepljenja in zašèite z zdravili za leto 2022 v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

MINISTER ZA ZDRAVJE