Članek
TUDI NA SLOVAŠKEM IMAJO USTAVO TER USTAVNO SODIŠČE ...
Objavljeno Jan 11, 2022

SLOVAŠKO USTAVNO SODIŠČE PREKLICALO PCT

V SLOVENIJI ODDANA POBUDA ZA ZAČETEK POSTOPKA OCENE USTAVNOSTI IN ZAKONITOSTI

Vir: MASKE DOL

"GOOGLE PREVOD!
https://www.badatel.net/ustavny-sud-definitivne-zrusil-...
Ustavno sodišče je zadnji dan lanskega leta, 31. decembra 2021, objavilo svojo odločitev v pritožbi javne zagovornice pravic, varuhinje človekovih pravic Mária Patakyová.
Presenetljivo je, da glede na velik pomen odločitve o njej ni poročal skoraj noben osrednji medij. Omenili so le, da je ustavno sodišče karanteno (izolacijo) odpravilo drugje kot doma. Vendar odločba ustavnega sodišča razveljavi veliko več.
Prelomna sodba ustavnega sodišča
Kot edini mainstream medij je o tem v svojem članku poročal časnik "Postoj".
Citiramo iz tega članka:
»Ustavno sodišče je odvzelo možnost, da odredi karanteno, karanteno v zdravstveni (ali drugi) ustanovi ali karanteno osebam, za katere obstaja sum, da so okuženi, ker gre za poseg v osebne svoboščine. Pustil je možnost izolacije v domačem objektu, vendar le za ljudi, ki so bolni ali sumi na okužbo.«
Iz tega izhaja še nekaj, in sicer, da se oseba, ki se vrača iz tujine, ne more avtomatično šteti za bolno ali sumljivo okuženo. Z drugimi besedami, karantena po vrnitvi iz tujine je nezakonita in zato odpravljena.
Do zdaj so imeli cepljeni izjemo od domače karantene. Necepljeni so morali k njej. To ni več tako. Celotna domača karantena, ki temelji izključno na vrnitvi nekoga iz tujine, je končana.
Zanimive so tudi druge zadeve, ki izhajajo iz odločbe ustavnega sodišča. Citiramo še en odstavek iz članka v "Postoju":
»Ustavno sodišče je ministrstvu in ÚVZ odvzelo odreditev nadaljnjih ukrepov, prepoved in odreditev drugih dejavnosti v potrebnem obsegu in za potreben čas. (člen 4, odstavek 1 točka g in 48 odstavek 4 točka aa). Trdil je tudi, da:
Zakon ne more pooblastiti izvršilne oblasti, da izda predpis nižje pravne veljavnosti, ki bi določal meje temeljnih pravic in svoboščin. Ustava pravico določanja meja temeljnih pravic in svoboščin (za ohranitev ustavne narave teh pravic in svoboščin) zaupa le zakonodajalcu."
Povedano drugače, v zgornji izjavi je navedeno, da Vlada, Ministrstvo za zdravje in Urad za javno zdravje Slovaške republike nimajo pravice omejevati temeljnih pravic in svoboščin z vladnimi sklepi in odloki ÚVZ. To lahko po zakonu stori le Državni svet Slovaške republike.
Kaj to pomeni? Dejstvo, da so vsi ukrepi teh organov, ki omejujejo vaše pravice in svoboščine, neveljavni na dan objave odločbe Ustavnega sodišča, torej od 31. decembra 2021 dalje.
Kar je ustavno sodišče razveljavilo
Čeprav v odločbi sodišča to ni izrecno navedeno, je s svojo odločbo razveljavilo:
    obvezno nošenje tančic in respiratorjev
    OP/OTP režim, torej tudi covid potni listi
    karantena zunaj doma po potrditvi ali zanesljivem sumu na Covid-19
Poglejmo najprej zavese in respiratorje .
Najosnovnejša pravica človeka je pravica do življenja. Življenje je pogojeno z osnovnimi fiziološkimi potrebami – dihanjem, hrano, pijačo, toploto in podobno.
Dihanje je očitno glavna prednostna naloga, saj oseba brez kisika umre v 5 minutah. Brez hrane bo zdržala bistveno dlje, tudi več tednov.
Tako je jasno, da je prosto in neomejeno dihanje nedvomno temeljna človekova pravica, ki je ni mogoče omejevati pod nobenim pogojem. Tako je bilo tudi prej, zdaj je ustavno sodišče to le neposredno potrdilo.
Kako zdraviti ščitnico
Zato so predpisi Urada za javno zdravje o obveznem nošenju zaves in respiratorjev, ki omejujejo prosto dihanje kot najdražjo fiziološko potrebo, neveljavni.
Seveda so v šolah motene tudi zavese in respiratorji.
Če ste starš, imate še en argument za učitelje in ravnatelje šol, ko bodo od vašega otroka še naprej zahtevali, da nosi tančico. To temo smo v tem članku obravnavali šele pred kratkim  .
Zdaj pa poglejmo potne liste covid in način OP/OTP .
Druga temeljna človekova pravica je svoboda gibanja in prebivanja, ki je prav tako ni mogoče omejevati z odloki CISA ali vladnimi sklepi.
Če vas nekdo ne želi spustiti v trgovino ali katero koli drugo operacijo v načinu OP/OTP, ne da bi dokazali covid potni list, to omejuje vašo pravico do prostega gibanja in prebivanja.
Seveda ima promet pravico omejiti vstop na primer v delovnem času, vendar mora veljati za vse. Ne more omejevati vstopa enemu in dovoliti drugim na podlagi nekega cepljenja. To bi bila diskriminacija in apartheid, vendar sta tudi prepovedana, celo kazniva.
Kako ravnati, če vas nekdo omejuje
Od začetka leta 2022 so vsi omenjeni pandemični ukrepi za omejevanje človekovih pravic in svoboščin, ki so bili uvedeni na podlagi odlokov ÚVZ in sklepov vlade, neveljavni.
Če vas kdo na kakršen koli način omejuje, mu to sporočite. Natisnete lahko tudi celotno besedilo odločbe Ustavnega sodišča (ima 43 strani). Najdete ga TUKAJ .
Če po opozorilu še naprej pritiskajo na vas ali vaše bližnje, imate pravico proti njim vložiti kazensko ovadbo:
Za policiste  - običajno za zavese ali za preverjanje potnih listov covid bo šlo za kaznivo dejanje zlorabe pooblastil javnega uradnika in kaznivo dejanje oviranja izvršitve uradne odločbe (odločbe Ustavnega sodišča).
Za učitelje in ravnatelje šol  - običajno bo tančica kaznivo dejanje oviranja izvršitve uradne odločbe, kaznivo dejanje izsiljevanja (izključitev iz šole, če otrok ne nosi tančice), pa tudi kazniva dejanja mučenja in prisile.
Za komercialne in druge operacije  - običajno če ne želite spustiti covid potnega lista v nekatere operacije v režimu OP/OTP, potem zagrešijo diskriminacijo in kaznivo dejanje apartheida, pa tudi kaznivo dejanje oviranja izvršitve uradne odločbe .
Zaključek
Res je osupljivo, kako tiho so mediji in državni organi šli skozi to, po našem mnenju najpomembnejšo odločitev ustavnega sodišča doslej. Pretvarjajo se, da se nič ne dogaja in gresta vsak svojo pot.
Pred dnevi so številne šole poslale celo navodila za začetek poučevanja, v katerih so starše opozorili na že odpravljeno obveznost nošenja tančice v šoli.
Ni se treba bati in nemudoma, po možnosti že danes, preko EduPagea poslati direktorju sporočilo, da je Ustavno sodišče Slovaške to obveznost odpravilo.
Kdo drug kot ti se mora boriti za svoje pravice in pravice svojih otrok? Če tega ne storite tukaj in zdaj, tega ne bo storil nihče drug namesto vas.
Z najnovejšo odločbo ustavnega sodišča je treba takoj in odločno izkoristiti priložnost, ki se je ponudila. Vladni ekipi ne smemo dati časa ali priložnosti, da se zbere, sicer bodo premislili, kako se izogniti odločitvi ustavnega sodišča.
Zdaj ste dobili močno orožje. Ne dovoli ji, da ga vzame ali uporabi!"

POBUDA ZA ZAČETEK POSTOPKA OCENE USTAVNOSTI IN ZAKONITOSTI

"Esmeralda Vidmar
Prežihova ulica 5 Žalec, 10. 1. 2022
3310 Žalec


Ustavno sodišče RS
Beethovnova ulica 10
SI-1001 Ljubljana
p. p. 1713
Slovenija


POBUDA ZA ZAČETEK POSTOPKA OCENE USTAVNOSTI IN ZAKONITOSTI


Izpodbojni pravni akt:
- Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (ZDUPŠOP, EPA 2297-VIII) (Uradni list RS, št. 206/21);
- Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (ZDUPŠOP); Uradni list Republike Slovenije, št. 206 z dne 29. 12. 2021 (4283).


Pravni interes in neskladje z Ustavo RS
- Esmeralda Vidmar je državljanka/ državljan Republike Slovenije, pri čemer je podana kršitev drugega odstavka 3. člena Ustave Republike Slovenije, 44. člena Ustave RS, prvega odstavka 90. člena Ustave RS Slovenije in 21. člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 26/07 – uradno prečiščeno besedilo, 6/18 – odl. US in 52/20; v nadaljevanju - ZRLI). Celoten pravni interes je sistematično in vsebinsko obrazložen v celotni pobudi za začetek postopka ocene ustavnosti in zakonitosti – z navajanjem posameznih dejstev in vseh dejstev kot celota – glej točko VII.

..."

Povezava na pdf obliko tukaj in tukaj