Razkrinkavanje “razkrinkovalcev”: Odvetnik Ajanović je kazensko ovadil Raskrinkavanje.ba, Istinomjer.ba in Faktograf.hr

OddajSas Vnv, dne 2021-12-31 ob 14:54:18

Razkrinkavanje “razkrinkovalcev”: Odvetnik Ajanović je kazensko ovadil Raskrinkavanje.ba, Istinomjer.ba in Faktograf.hr

Ovadeni so s svojim delovanjem pri uporabnikih družbenih omrežij ustvarjali strah pred blokiranjem profila ob deljenju informacij, ker so resnične objave označili za laži, s čimer so kršili določbe Kazenskega zakonika FBiH iz 177. člena – Kršitev enakopravnosti človeka in državljana, v zvezi z 31. členom – Sostorilstvo, 126. – Odgovornost pravne osebe, 340. - Združevanje zaradi kaznivih dejanj in 342 - Organizirani kriminal, za kar je predpisana kazen zapora do desetih let.

Kazensko ovadbo je na Zvezno tožilstvo FBiH vložil odvetnik Mirnes Ajanović, predsednik BOSS-Bosanske stranke, zoper lastnika, urednika in domnevne raziskovalce in t.i. 'fact-chekerje' portalov Istinomjer.ba in Raskrinkavanje.ba, ki pravnim in fizičnim osebam ter medijem že mesece jemljejo ustavno pravico do svobode izražanja prek družbenih platform.

Ovadeni so vsebine, ki so izpostavljale varnost in učinkovitost cepiv proti Covid-19 ali navajale dejstvo o možnih zapletih pri uporabi teh cepiv, vključno z zakonitostjo trgovanja s cepivi, označili kot lažno ali neresnično novico z grožnjo blokiranja Facebook profila, ob ignoriranju uradnih navodil o cepivih proti Covid-19, ki so na voljo pri Agenciji za zdravila in medicinske pripomočke BiH, za katere bi prijavljeni morali vedeti.

Prijavljeni so kot organizirana skupina z blokiranjem pravice do objektivnega informiranja pri državljanih ustvarjali iluzijo, da so vsa cepiva varna in da jih je mogoče dati vsem ter da jih je mogoče dajati otrokom in nosečnicam, čeprav v navodilih jasno piše, da nosečnost predstavlja kontraindikacijo - prepovedan prejem cepiva - in da so proizvajalci v veljavnih navodilih, v času cepilskih priporočil cepljenja otrok, starejših od 12 let, opredelili starost nad 16 oziroma 18 let. Prijavljeni t.i »fact-checkerji« niso problematizirali niti javnih pozivov k cepljenju starejših, ki sodijo v rizične skupine za cepljenje zaradi hudih kroničnih bolezni, ki se po uradnih navodilih proizvajalcev nekaterih cepiv, jasno navajajo kot kontraindikacije.

S subjektivno selekcijo so ovadeni nezakonito dajali neoviran prostor radikalni cepilni politiki in vsiljevanju cepljenja, ki je povzročilo povečanje dobička proizvajalcev cepiv ter dušili, prepovedovali in kot lažne označevali vsebine, ki so v javnost prinašale pomembna vprašanja o varnosti cepiv, dejstva in celo uradna navodila proizvajalcev cepiv, kot tudi uradne informacije pristojnih.

Ovadeni so s svojim delovanjem pri uporabnikih družbenih omrežij ustvarjali občutek strahu pred blokiranjem profilov zaradi posredovanja informacij, ker se je tudi resnična novica označila kot lažna, s čimer se kršili določbe Kazenskega zakonika FBiH iz 177. člena. - Kršitev enakopravnosti človeka in državljana v zvezi z 31. členom - Sostorilstvo, 126. - Odgovornost pravne osebe, 340. - Združevanje za izvršitev kaznivih dejanj in 342. - Organiziran kriminal, za kar je zagrožena kazen zapora do desetih let.

Upoštevajoč, da ZD "Zakaj ne", po svojih navedbah, sodeluje s podjetjem 'Meta', ki je v lasti družbene platforme »Facebook«, na kateri prijavitelji vplivajo na omejevanje vsebin uporabnikov, avtorjev in medijev, je pristojno tožilstvo dolžno preveriti, ali so prijavljeni ravnali po pravilih družbe »Meta« pri t.i. »factchecking-u« in ali je bilo podjetje seznanjeno z blokiranjem pravice do objektivnega obveščanja svojih uporabnikov.

V ovadbi je zahtevano, naj se z obtožnico zahteva prepoved opravljanja dejavnosti pravne osebe ZD »Zakaj ne«, da ne bi še naprej izvajali kaznivih dejanj, ter naj se ugotovi, ali so ravnali v nasprotju z usmeritvami svojih financerjev in ali so vedeli za storitve kaznivih dejanj.

Na podobni osnovi je bila kazenska ovadba podana tudi zoper Faktograf.hr zaradi blokiranja resničnih podatkov o covid-certifikatih v Bosni in Hercegovini, z zahtevo, da se z uporabo inštituta mednarodne pravno pomoči v kazenskih zadevah opravijo nujna preiskovalna dejanja v Republiki Hrvaški oz. poda kazenska ovadba za ukrepanje pristojnemu tožilstvu v Republiki Hrvaški.

Priložen je seznam oseb, zoper katere je bila vložena kazenska ovadba:

 • Združenje državljanov „Zakaj ne“:
 • Darko Brkan, predsednik Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Tijana Cvjetićanin, član uredniškega kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Emir Zulejhić, član uredniškega kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Rašid Krupalija, član uredniškega kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Elma Murić, član uredniškega kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Amar Karađuz, novinar in raziskovalec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Amina Čeliković, novinar in raziskovalec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Marija Ćosić, novinar in raziskovalec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Mladen Lakić, nnovinar in raziskovalec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Nerma Šehović, novinar in raziskovalec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Marija Manojlović, sodelavec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Maida Salkanović, sodelavec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Semir Džebo, sodelavec publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Alisa Karović, video montažer publikacije “Raskrinkavanje.ba” v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Dalio Sijah, urednik publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Denis Čarkadžić, urednik publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Danira Karović, projekt menedžer publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Selma Ašćerić, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Amina Izmirlić Ćatović, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Alisa Karović, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Biljana Livančić-Milić, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Faruk Durmišević, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Emir Velić, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • Sanjin Mahmutović, raziskovalec publikacije „Istinomjer.ba“ v lasti Združenja državljanov „Zakaj ne“;
 • in druge odgovorne osebe.

====================================

Raskrinkavanje “raskrinkatora”: Advokat Ajanović krivično prijavio Raskrinkavanje.ba, Istinomjer.ba i Faktograf.hr

Prijavljeni su svojim djelovanjem stvarali kod korisnika društvenih mreža osjećaj straha od blokiranja profila prilikom dijeljenja informacija jer se i istinita vijest označava lažnom, čime su prekršili odredbe Krivičnog zakona FBiH iz člana 177. – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, a u vezi sa članom 31. – Saučesništvo, 126. – Odgovornost pravne osobe, 340. – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. – Organizovani kriminal, za šta su propisane kazne zatvora do deset godina

FOTO: Mirnes Ajanović, advokat

Federalnom tužilaštvu FBiH podnesena je krivična prijava od strane advokata Mirnesa Ajanovića, predsjednika BOSS-Bosanske stranke, protiv vlasnika, urednika i navodnih istraživača i tzv. „fact-checkera“ iz portala Istinomjer.ba i Raskrinkavanje.ba, koji već mjesecima oduzimaju pravnim i fizičkim licima i medijima ustavno pravo na slobodu izražavanja kroz društvene platforme.

Prijavljeni su sadržaj koji bi problematizirao sigurnost i efikasnost vakcina protiv Covid-19 ili navođenje činjenica o mogućim komplikacijama prilikom primjene navedenih vakcina, uključujući i zakonitost prometa vakcina označavali kao lažne ili neistinite vijesti uz prijetnju blokade facebook profila, zanemarujući službena uputstva proizvođača vakcina protiv Covid-19 dostupna kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a za koja su prijavljeni morali znati.

VEZANI TEKST: Guardian o medijskim slobodama: Pandemija zloupotrijebljena za kršenje osnovnih ljudskih prava. Najgore u Srbiji i Sloveniji

Prijavljeni su kao organizovana grupa  blokiranjem prava na objektivno informisanje djelovali na stvaranju iluzije kod građana da su sve vakcine sigurne i da se mogu davati svima, te da se mogu davati djeci i trudnicama, iako upute jasno navode da za neke vakcine trudnoća predstavlja kontraindikaciju – zabranu primanja vakcine, a da su proizvođači u važećim uputama za vrijeme vakserskih preporuka vakcinacije djece iznad 12 godina definisali starosnu dob iznad 16 ili 18 godina. Prijavljeni tzv. „fact-checkeri“ nisu problematizirali ni javne pozive za vakcinaciju starijih osoba, koje spadaju u rizične grupe za prijem vakcina zbog ozbiljnih horoničnih bolesti prema  službenim uputama proizvođača nekih vakcina gdje se jasno navode kontraindikacije.

VEZANI TEKST: Legendarni intervju kojim započinje nova istorija ljudskih prava: Advokati Mirnes i Milan – Vlast mora povući nehumane odluke ili vlast mora pasti!

Prijavljeni su protuzakonito subjektivnom selekcijom davali nesmetan prostor radikalnoj vakserskoj politici i prinudnom forsiranju vakcinisanja što je rezultiralo uvećanjem profita proizvođača vakcina, a gušili, zabranjivali i označavali lažnim sadržaj koji je iznosio u javnost bitna pitanja o sigurnosti vakcina, činjenice, pa čak i službene upute proizvođača vakcina kao i zvanične informacije nadležnih organa.

Prijavljeni su svojim djelovanjem stvarali kod korisnika društvenih mreža osjećaj straha od blokiranja profila prilikom dijeljenja informacija jer se i istinita vijest označava lažnom, čime su prekršili odredbe Krivičnog zakona FBiH iz člana 177. – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, a u vezi sa članom 31. – Saučesništvo, 126. – Odgovornost pravne osobe, 340. – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. – Organizovani kriminal, za šta su propisane kazne zatvora do deset godina.

S obzirom da UG „Zašto ne“, prema njihovim navodima, sarađuje sa kompanijom „Meta“, koja je u vlasništvu društvene platforme „Facebook“, na kojoj prijavljeni utiču na ograničavanje sadržaja korisnika, autora i medija, nadležno tužilaštvo je dužno provjeriti da li su prijavljeni djelovali prema pravilima kompanije „Meta“ u tzv. „fact-checkingu“, te da li je navedena kompanija bila upoznata sa blokiranjem prava na objektivno informisanje njihovih korisnika.

Uz prijavu je zatraženo da optužnicom zatraži zabrana vršenja djelatnosti pravnog lica UG „Zašto ne“ kako dalje ne bi vršili krivična djela, kao i da se utvrdi da li su djelovali protivno smjernicama svojih finansijera i da li su znali za izvršenje krivičnih djela. Krivična prijava na sličnim osnovama podnesena je i protiv organizacije Faktograf.hr zbog blokiranja istinitih informacija u pogledu covid-potvrda u Bosni i Hercegovini, sa zahtjevom da se upotrebom instituta Međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima izvrše neophodne istražne radnje u Republici Hrvatskoj ili proslijedi krivična prijave na postupanje nadležnom tužilaštvu u Republici Hrvatskoj.

U prilogu spisak lica protiv kojih je podnesena krivična prijava:

 • Udruženje građana „Zašto ne“:
 • Darko Brkan, predsjednik udruženja građana „Zašto ne“;
 • Tijana Cvjetićanin, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Emir Zulejhić, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Rašid Krupalija, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Elma Murić, član uredničkog kolegija publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Amar Karađuz, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Amina Čeliković, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Marija Ćosić, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Mladen Lakić, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Nerma Šehović, novinar i istraživač publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Marija Manojlović, saradnik publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Maida Salkanović, saradnik publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Semir Džebo, saradnik publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Alisa Karović, video montažer publikacije “Raskrinkavanje.ba” u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Dalio Sijah, urednik publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Denis Čarkadžić, urednik publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Danira Karović, projekt menadžer publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Selma Ašćerić, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Amina Izmirlić Ćatović, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Alisa Karović, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Biljana Livančić-Milić, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Faruk Durmišević, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“;
 • Emir Velić, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto“ ne“;
 • Sanjin Mahmutović, istraživač publikacije „Istinomjer.ba“ u vlasništvu udruženja “Zašto ne“.
 • i drugih odgovornih lica.

Vir: https://tuzlanskarepublika.net/raskrinkavanje-raskrinkatora-advokat-ajanovic-...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
achilles arrow
0
Dec 31, 2021
Je zmeraj prav'la moja stara mama: "enkr't teče pes, enkr't pa zajc"

Te lažnive plačane gnide je treba enkrat spravit tja kamor spadajo.

Kot je rekel Peter Stone" ne napadajte korporacij, ker ne obstajajo, ker so samo pravne fikcije!

Napadite njihove plačane pajacke, ti pa so fizične osebe in ko je treba odgovarjat za laži, se takoj potegnejo nazaj!"
#2
Dajana Babič
0
Dec 31, 2021
Bravo! Bravo! Bravo!
#1
Sas Vnv
Sas Vnv
Objavil/a 2021-12-31 14:54:18 (Dec 31, 2021)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
KAR ME NAJBOLJ BOLI JE TO, DA OBSTAJAJO LJUDJE, KI SE VSEGA ZAVEDAJO, A SE SPLOH NE BORIJO ...
ČE SE PODPIŠE POGODBA S SZO, BODO MED DRUGIM POOBLAŠČENI TUDI ZA TO ... SI TO RES ŽELITE ...
ČE SMO VSI ENAKI -> NISMO EFIKASNI -> TOREJ, BOLJ, DA SO (SMO) NEKATERI BOLJ ENAKI KOT DRUGI
Zabeleženi primeri srčnih bolezni med mlajšimi od 40 let eksplodirali za 20.000 % po uvedbi cepiv proti COVID-19
Ustoličenje Tedrosa kot zdravstvenega diktatorja sveta: razprodaja suverenosti človeštva
NEMUDOMA MORAJO BITI OBTOŽENI PREVARE - Dr. Michael Yeadon
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj