Članek
POGODBE Z MODERNO IN PFIZERJEM NEVELJAVNE ...
Objavljeno Jun 27, 2021

Vir: https://www.facebook.com/tjasa.vuzem

POGODBE Z MODERNO IN PFIZERJEM NEVELJAVNE
Razkrite pogodbe Evropske komisije s Pfizerjem in Moderno - odvetniška družba ju ocenjuje kot neveljavne
Kot je znano, je komisija EU z nekaterimi podjetji sklenila pogodbe o nakupu cepiv proti koroni. Pogodbe so bile tajne, vendar pa so v primeru Pfizer in Moderne pricurljale na dan. Omeniti velja, da je Komisija sklenila pogodbe samo za izdelke genskega inženiringa, ne pa tudi za klasična cepiva, ki so na voljo tudi pri drugih proizvajalcih.
Julija 2020 sta Evropska komisija in Ministrski svet spremenila uredbo o genskem inženiringu, ki je veljala do takrat, tako da je postala mogoča tudi uporaba cepiv za genski inženiring. Izjemno obsežne pogodbe s Pfizerjem (104 strani) in Moderno (69 strani) so bile zelo ugodne. Ni jim treba jamčiti za učinkovitost, niti prevzemati odgovornosti za škodo, ki jo povzročijo cepiva.
Države članice - in torej davkoplačevalci -, ki so kupci cepiv, na koncu prevzamejo vso odgovornost in posledice za škodo ali neučinkovitost. Za javno zaupanje je bistvenega pomena, da proizvajalci prevzamejo odgovornost za zagotavljanje učinkovitosti in varnosti cepiv.
Ker ekonomsko težo civilne odgovornosti do tretjih oseb na koncu (skoraj) v celoti nosijo države članice, proizvajalci nimajo več nobenega pravega motiva za dobavo in zagotavljanje učinkovitih in varnih cepiv. Posledično obveznosti proizvajalca nima nobene vrednosti več.
Farmacevtska podjetja zaslužijo s cepivi in testi ogromne vsote denarja, kot pravi avtor Ernst Wolff: "Kar večina ljudi ne ve, je, da farmacevtska industrija trenutno prejema več denarja kot katera koli druga industrija v zgodovini celotnega gospodarstva."
Belgijsko združenje Notre Bon Droit, ki je prejela pogodbe, je od odvetniške družbe De Brandt CV / SC pridobilo izvedeniško mnenje o pravni veljavnosti pogodb. Izkazala se je za negativno, odvetniki menijo, da so pogodbe nezakonite in zato neveljavne. Poročilo v angleščini si lahko preberete tukaj https://cutt.ly/YmtbpfY.
Pogodbe EU si lahko ogledate tukaj s Pfizerjem in tukaj z Moderno.
Notre Bon Droit je objavil sporočilo za javnost:
NEVELJAVNOST ODPOVEDI IN GARANCIJ V POGODBAH O PRODAJI ZA CEPIVA PROTI COVIDu-19
Belgijsko združenje "Notre Bon Droit" je od ugledne evropske odvetniške družbe zaprosilo za pravno mnenje glede zakonitosti odpovedi odgovornosti in garancij, ki so bile odobrene proizvajalcem cepiv proti COVIDu-19. Te klavzule ureja belgijska zakonodaja, kot so se dogovorile stranke.
Povzetek:
Na prvi pogled so te klavzule neveljavne.
Zakaj?
• Ker proizvajalci ne zagotavljajo minimalne učinkovitosti cepiv;
• Ker proizvajalci ne prevzemajo resnične odgovornosti za škodo, ki bi jo takšna cepiva lahko povzročila;
• Ker države članice (in s tem davkoplačevalci), ki so kupci cepiv, na koncu prevzamejo vso odgovornost in posledice v smislu škode ali neučinkovitosti.
• Za javno zaupanje je bistvenega pomena, da proizvajalci prevzamejo odgovornost za zagotavljanje učinkovitosti in varnosti cepiv.
Notre Bon Droit poziva Evropsko komisijo in države članice EU, naj se o teh pogodbah ponovno pogajajo v najboljšem interesu javnosti.