Članek
Solidarnost in pravica za delavca
Objavljeno Jun 19, 2016

Jože je dolgoletni sindikalist, aktiven v enem izmed domačih kovinskopredelovalnih podjetij. Kot aktiven član lokalnega sindikata je opozarjal na ponavljajoče kršitve pravic zaposlenih: neizplačevanje regresa, neustrezni delovni pogoji in zadrževanje nadomestila za nadure in nočne izmene.

Zaradi svojega delovanja se je moral soočiti z nezakonito odpovedjo delovnega razmerja in različnimi oblikami pritiska na delovnem mestu.

Trenutno se bori na sodišču zaradi ponovljene odpovedi zaposlitve. Medtem ko so sodni postopki zamudni in dragi, nima več pravice do denarnega nadomestila na Zavodu za zaposlovanje in skuša preživeti iz meseca v mesec s humanitarno pomočjo ob partnerki, ki je v bolniškem staležu.

Opisani primer je praktična demonstracija tega, kako so nam uradno sicer priznane nekatere pravice in možnosti za ukrepanje, medtem ko je dejanska pot do njihove uveljavitve nepravična in posuta z ovirami.

Zoperstavimo se jim lahko samo skupaj, tako da pomagamo drug drugemu takrat, ko nam je pomoč najbolj potrebna.

Cilj je zbrati sredstva, ki bodo odpuščenemu sindikalistu omogočila, da se prebije do konca sodnega postopka. Vsak evro šteje in bo nakazan direktno na njegov bančni račun.

Podatki za nakaziloZnesek nakažite na:
TRR račun: SI56 0240 7220 0053 227
Ime in priimek: Jože Rijavec
Naslov: Novo naselje 2, 3342 Gornji grad
Namen: pomoč sindikalistu
Referenca: SI00

V IDS jamčimo za resničnost navedenih podatkov. V primeru, da bi želeli sindikalistu kaj sporočiti, lahko to storite na naslovu pomoc@demokraticni-socializem.si, do katerega lahko osebno pristopa.