Članek
Oprostitev v zadevi Patria še ne pomeni nedolžnosti.
Objavljeno Jan 30, 2014

Morebitni evforiji ob razglasitvi na Finskem na rob je vendarle treba pojasniti,
da sam padec primera pred sodiščem, še ne pomeni, da Jorma Wiitakorpi in njegovi niso podkupovali in da Janša in prijatelji niso dobili podkupnine.

Sodišče je zgolj ugotovilo, da je v skladu s finskimi standardi pri Jorma Wiitakorpiju in drugih njegovih sodelavcih iz Patrie, premalo obremenilnih dokazov o kaznivosti dajanja podkupnine . Niti niso na Finskem sodili Janši. Sodišča pri svojih postopkih namreč ne morejo in niti ne dokazujejo “nedolžnosti”, ampak zgolj ugotavljajo morebitno krivdo. Odsotnost dokazov o krivdi še namreč ni dokaz nedolžnosti.

Ne glede na oprostilno sodbo ni nobenega dvoma, da je denarni tok iz naslova obljubljenih 21 milijonov evrov, stekel v smeri Avstrije in Slovenije. In da je pri nekaterih (Cekuta, Riedel) prejem zneskov iz tega naslova že nedvoumno potrjen.


Finska sodba torej ne more imeti neposrednega vpliva na razsojanje v zadevi Patria pred slovenskimi sodišči. / Prav te dni je osumljeni evroposlanec Thaler priznal krivdo “obljube prejema podkupnine”. Glede na izpostavljen položaj v družbi je kazniva že sama obljuba prejema /.