Članek
Oddelek za intenzivno interno medicino Bolnišnice Celje – vso spoštovanje.
Objavljeno Mar 28, 2014

V zadnjem mesecu sem kot sorodnik pacienta imel priložnost spoznati kar nekaj enot celjske bolnišnišnice. Ob sicer korektnem sprejemu pri specialistih interne medicine bi posebej izpostavil Oddelek za intenzivno interno medicino, v katerem obravnavajo bolnike pri katerih je ogroženo tudi življenje. Laiki sicer težko presojamo strokovne odločitve medicinskega osebja pri obravnavanju pacienta, nismo pa povsem nevedni, ko gre za občutek zaupanja in prizadevanja zdravnikov, med. sester ter tehnikov.

In prav na to sem naletel na tem oddelku. Informacije, ki so jih zdravniki te enote dajali sorodnikom so bile jasne in brez izmikanja, ne glede na to, kdo iz urgentne ekipe jih je dajal. Vključujoč tudi podajanje spoznanja, da moč medicine le ni neomejena in da tok življenja ne glede na naša hotenja in prizadevanja lahko ubere svojo pot. Ob obisku sorodnikov na intenzivi smo lahko videli medicinsko ekipo, ki je delovala kot dobro delujoč stroj. Slehernik iz te ekipe je dajal pacientu najboljše od tistega, kar mu je v okviru svojih pristojnosti in znanja smel in moral dati. Ob čemer so sorodnikom mimogrede namenili še kakšno vzpodbudno besedo. Domov smo odhajali sicer še vedno v skrbi za usodo svojcev, a vendarle pomirjeni. Vedeli smo, da če je zanje še mogoče kaj narediti, bodo to tu zagotovo storili.

Ta tekst se mi je zdelo še posebej vredno zapisati, kot moje osebno dojemanje in tudi kot protiutež nekaterim neželenim pojavom ki v aktualnem času pretresajo zdravniško organizacijo in širšo javnost.