Članek
20 BOŽIČNA POSLANICA _SVET ŽIVI ZA DAN LJUBEZNI
Objavljeno Dec 25, 2021

»Pusti tisoč dni in tisoč noči,
ki jih več ni….

Svet živi za dan ljubezni,
dan, ki da ti vse, in nič ne vzame…« (D.V.)

Kako čudovita pesem, ki je ne pojejo črne vrane, niti tiste bolj redke, v beli barvi. Jaz jo seveda malo predelam, saj vem, da dan nič ne vzame, ko daš vse…Šele ko daš vse, dobivaš vse…

Seveda se to zgodi, ko upoštevaš tisti zgornji prvi dve vrstici, da pustiš preteklost za sabo, ne le tisoč dni, ampak kar vse, in da si zapomniš le tisto lepo, ljubeče, ostalo pa  hvaležno (s)pustiš, pustiš, kot prepevajo te bele ljubljanske ptice. Res jih ni več, teh preteklih dni, ko se tako odločiš in tako lahko začneš znova.

Sinoči sta mi prepevali tudi Simona in Tereza, in ravno v spodnji kitici je zajeto najlepše praznično sporočilo ljubezni, namenjeno vsem ljudem sveta:

 »Roka roko v slogi naj najde,
človek človeka ljubi,
majhno dete v vsakem od nas,
nocoj naj se prebudi.«

Danes je praznik ljubezni in kot takšen si zasluži najlepše čestitke.

Saj si vendar vsi najbolj želimo ljubezni. Vse, kar počnemo, je vendar eno samo iskanje sreče in ljubezni.

Nagradila sem se še s poslušanjem treh švicarskih moderatorjev, treh akademikov, filozofov, ki so razglabljali o pomenu Božiča.

Želela sem slišati, kaj menijo o tem trije ljubitelji modrosti, filozofije torej, ki je tudi moja ljubezen.

Bila sem zelo presenečena, saj jih spremljam že desetletje, in bi jim pripisala popolnoma »nepraznične« izjave, a so me čisto vsi presenetili.

V stilu »weiße oder weise Weihnachten«, torej beli ali modri Božič in prelil se je v modrega. Vsi trije Božič praznujejo, in dva vidita v tem prazniku prekrasen družinski čas, ko v tišini (Stille Nacht) doživljajo dogorevanje štirih svečk in se obdarijo z globokim namenom, da drugega osrečijo, ne le s formalnim darilom, ampak s posebno izbranim, o katerem se skupaj pogovarjajo.

Življenja, veselja, nam ne daje modrost, ampak ljubezen.

Ganila me je ta »živa lekcija«, ko se združi pamet (filozofija) in modrost (praznovanje življenja) in se rodi veselje, se prebudi tisti otrok v nas, ki ljubi. In ta otrok je v vsakem od nas in čaka, da mu dovolimo, da se končno izrazi in najbolje se izrazi ravno v ljubezni sami, ker smo vsi stkani iz ljubezni same. Čisto vsi, brez izjeme.

 

Vas srčno objema vaša

AMBASADORKA RADOSTNE SLOVENIJE

T.
božična poslanica, 25.december 2021

Komentiranje ni omogočeno