Članek
7 ZAČNIMO  SE VSI NAJPREJ SPOŠTOVATI
Objavljeno Dec 08, 2021

ZAČNIMO SE VSI NAJPREJ SPOŠTOVATI,
vse ostalo bo sledilo »samo od sebe«. To si vsi brezpogojno »zaslužimo«.

 Kjer je spoštovanje, se ljudje poslušajo, slišijo, upoštevajo, skrbijo drug za drugega, jim je všeč poštenost, iskrenost, pravičnost, transparentnost, spoštujejo drugačnost in se veselijo različnih drugih  mnenj. Cveti razsvetljenski moto »SAPERE AUDE«,  v vseh njegovih obljubah: v svobodnem razmišljanju, svobodni (in le tako ) demokratični izbiri, svobodnem dvomu, ki vodi v stalno preverjanje in vnovične poskuse, ah, in tudi raziskovanje je svobodno, neodvisno in namenjeno le zdravju in dobrobiti človeštva.

  

»Ljudem se vedno zdi, da drugi delajo slabo.

Ne razumejo, da tisto, kar se dela,
še posebej pa tisto, kar je bilo narejeno,
ne more biti in ni moglo biti narejeno drugače.« (G.G )

 

Človek je human, ko se zaveda svojega osnovnega humanističnega temelja, ki vključuje tudi možnost, da stalno začnemo znova, da popravljamo napake (brez kaznovanja), saj se zavedamo, da so napake sestavni del vsakega učenja in da imamo vsak dan mi sami priložnost, da zadeve naredimo drugače, kot smo jih še včeraj.

 

Če nas prevevajo občutki, da si ne zaslužimo biti ljubljeni, cenjeni – najbrž ne vemo, kaj je to dostojanstvo.

Če mislimo, da si drugi ne zaslužijo poprave, da si ne zaslužijo novih začetkov, najbrž ne vemo kaj je zlato pravilo, ki ga želimo zase, a ga »pozabimo«, ko gre za druge.

  Če se stalno primerjamo z drugimi, če stalno za nekaj tekmujemo – najbrž še nismo okusili vonja neprimerjanja, vonja lastnega dostojanstva, ki nam omogoča, da prepoznamo lastno enkratnost, edinstvenost, posebnost.

 Če ne verjamemo, da smo lahko srečni, radostni, sočutni, - najbrž še ne vemo, kaj je naša prava identiteta.

Če dvomimo v možnost Radostne Slovenije, najbrž preveč dvomimo vase in se ne zavedamo, da dokler ne razmišljamo pozitivno, da tudi delovati ne moremo pozitivno.

Prav tako ne vemo,da si čisto vsak človek zasluži spoštovanje in da se brez zavedanja dostojanstva vsakega človeka ne zavedamo lepote življenja nasploh, niti si ne upamo praznovati življenja v vseh njegovih čudovitih barvah.

 

(prva, temeljna biserna ogrlica:
Slovenija, dežela spoštovanja in dostojanstva
                     (osnovni, humanistični temelj)