Članek
Kaznovanje osebnih zdravnikov za neupravičene napotitve je absurd
Objavljeno Feb 21, 2018

Če bo zakon Ministrstva za zdravje, po katerem se zdravnikom, ki so izdali napotnico, za katero je specialist ugotovil, da je neupravičena, obetajo denarne kazni v obliki plačila stroškov specialističnega pregleda, se Slovencem ne piše nič dobrega. Osebni zdravniki, za katere je jasno, da se ne morejo spoznati na vse, saj pokrivajo celoten spekter zdravja ljudi, od las na glavi do nohtov na nogah (razen zob, ki jih pokrivajo zobozdravniki, ki so edini že na primarni ravni specializirani za zelo ozko področje) bodo kaznovani, če bodo v dobri veri, da oseba potrebuje specialistični pregled, le-to poslali nanj, specialist, ki se na določeno zdravstveno področje bolj spozna od osebnega zdravnika, pa bo ocenil, da je bila napotitev neupravičena.

Sicer so tudi osebni zdravniki specialisti, in sicer specialisti družinske medicine, vendar pa je njihovo poznavanje medicine tako široko, da je nemogoče, da bi imeli vse v glavi, iz česar logično izhaja, da je njihovo znanje manj natančno kot pri specialistih, ki so specializirani le za eno področje zdravja ljudi - npr. gastroenterologi - le za področje prebavil, otorinolaringologi le za področje bolezni ušes, nosu in grla, kardiologi le za bolezni srca, itd.

Res nerazumen je ta nov predpis. In še to: specialist bo ugotavljal upravičenost napotitve po pregledu, tj. potem, ko bo uporabil tudi vso tehnologijo, ki jo ima na voljo in je relevantna za dotično bolezen oz. simptome, ki pa je osebni zdravnik bodisi nima (vsi zdravstveni domovi nimajo vseh sredstev), bodisi ne more imeti (določena oprema je v izključni domeni specialistov).

Bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo, vsekakor pa verjetno nič dobrega in bo zakon verjetno že po nekaj mesecih umaknjen in bo romal na smetišče zgodovine.

ta zakon je nepravičen do osebnih zdravnikov.................in popoln nesmisel............ .sramota ministrstva za zdravje in tistih, ki so ga predlagali