Članek
Če je otrok rojen med aprilom in septembrom, ni mogoče dobiti mesta v vrtcu
Objavljeno Apr 11, 2017

Pisal sem že, da večkrat berem, da se v Sloveniji rodi premalo otrok, da zaradi tega postajamo stara družba, da smo med najhitreje starajočimi se družbami v Evropi in na svetu in da bo čez leta kriza s pokojninskim sistemom (vir)

Danes pa je bila v Žurnalu 24 objavljen prispevek o sistemski cvetki, ki marsikaterega potencialnega starša odvrne od tega, da bi imel otroke.

Sistem vpisa v vrtec diskriminira otroke, ki se rodijo potem, ko je razpis za vpis že zaključen. Praviloma gre za otroke, ki so rojeni od aprila do septembra. 

Porodniška se bralki Žurnala npr. izteče aprila, da bi otroka pred septembrom vpisala v vrtec, pa ni mogoče. Lani ga namreč še ni mogla prijaviti za vpis, ker še ni bil rojen. Če bi bil rojen v začetku marca, bi bil uvrščen na čakalni seznam in bi ga v vrtec vpisali, ko bi se ji iztekla porodniška. 

Več si lahko preberete tu: http://www.zurnal24.si/mati-dveh-otrok-ne-splaca-se-mi-iskati-sluzbe-clanek-288766

Skratka, če se otrok rodi v času med aprilom in septembrom, bo mati po končani porodniški, razen, če je ta podaljšana zaradi otroka s posebnimi potrebami ali drugih izjemnih okoliščin in če nima možnosti koristiti "babi servisa", ostala brez varstva za otroka.

To je še ena izmed mnogih sistemskih cvetk, ki so skrajno neprijazne do staršev otrok v Sloveniji in zaradi katerih marsikdo dvakrat premisli, ali bi imel otroka ali ne. Skratka, pri nas se na starše ne misli nič. Starši morajo poskrbeti za varstvo, kot vedo in znajo, odgovornim je vseeno, kako. Za otroke pa poskrbijo bolje in ravno zaradi izjemnih okoliščin, ki so na strani otroka, lahko dobijo starši podaljšano porodniško, a med temi izjemnimi okoliščinami ni razloga, da niso mogli dobiti prostora v vrtcu. NE. In to je zelo žalostno.

Zgoraj navedeno tudi ni dobro iz razloga, ker otrok, če je verjeti psihološkim knjigam in prispevkom, ki sem jih prebral, občuti ves stres, ki ga imata starša otrok v prvem letu otrokovega življenja, kar nato vpliva na ves otrokov duševni razvoj. Naš sistem pa še dodatno spravlja starše v stres, iz česar lahko sklepam, da tudi skrb za otroke ni najboljša (čeprav iz drugih dokazov lahko vidim nasprotno). Lahko pa takšen stres povzroči, da otrok postane otrok s posebnimi potrebami (zaradi razvojnih težav) in starša dobita podaljšano porodniško in večjo možnost, da dobita prostor v vrtcu - nenazadnje zato, ker ima takšen otrok tudi prednost pri vpisu v vrtec... Vprašanje pa je, ali je v interesu države, da bi imeli kopico ljudi s posebnimi potrebami.