Članek
Obveščanje o radarjih in policijskih kontrolah ponekod v tujini prepovedano
Objavljeno Nov 12, 2016
Policisti voznikom sporočijo, kje bodo v primeru sneženja, preverjali, ali imajo avtomobilisti zimsko opremo. (vir: http://www.zurnal24.si/na-teh-lokacijah-bo-policija-preverjala-zimsko-opremo-clanek-280729)
Pa to je norost!
Vsakdo je tako obveščen, kje policistov ne bo in lahko lepo mirno vozijo (za zgornji primer, v primeru, da bi snežilo in/ali bi se sneg oprijemal cestišča) brez ustrezne zimske opreme, če njihova pot le ne bo šla mimo kontrolnih točk. Če pa bi slučajno šla mimo kontrolnih točk, pa se jim bodo lahko izognili, vedoč kje so.
Kakšen smisel ima kontrola, ko pa so vozniki seznanjeni s tem, kje in kdaj se izvaja?
Enako je pri preverjanju hitrosti, kjer policija objavi seznam lokacij, kjer bodo preverjali hitrost. Npr. tule: http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/5717315ad5990/poglejte-kje-vse-bodo-policisti-jutri-z-radarji-merili-hitrost
Tako so vozniki obveščeni, kje morajo voziti po predpisih, kje pa lahko divjajo po mili volji, saj vedo, da radarjev tam ne bo.
Kakšen učinek ima takšno obveščanje, si le lahko mislimo.
Sigurno bi imele kontrole večji učinek na prometno varnost, če bi bile nenapovedane in bi pri kontrolah lahko policisti kontrolirali vse aspekte spoštovanja cestnoprometnih predpisov, pa tudi spoštovanje drugih predpisov (npr varstvo pred hrupom, kazenska zakonodaja...). Torej, da bi lahko bil radar postavljen za ovinkom, ki je zelo nevaren, kjer bi poleg tega, ali voznik vozi prehitro, lahko kontrolirali tudi, ali pravilno kroži ovinek (tj. da ne seka ovinka, ne prehiteva čez polno črto,...). Nemški radarji vse to zmorejo. Zakaj slovenski ne? Ne vem.
Obveščanje o radarjih in policijskih kontrolah ponekod v tujini prepovedano
Obveščanje o radarjih v medijih je od 1.1.2013 v Švici prepovedano. (vir: http://www.tell.ch/forum/showthread.php?tid=524)
Pri nas pa o radarjih preko medijev obvešča celo policija. Žalostno. Policija naj bi skrbela za varnost na cestah, ne pa, da obvesti potencialne kršitelje, kje bo radar, ki tako na mestu, kjer je radar, sestopijo s stopalke za plin in ko pridejo mimo, spet poženejo. Kot v kakšni igri. Nas so že kot otroke učili, da cesta ni igrišče, torej so tudi takšne igre moralno sporne.
.