Članek
Plastificiran papir - smet vseh smeti, o kateri se zelo malo govori
Objavljeno Nov 06, 2016

Tale prispevek o odpadkih mi je dal misliti. http://www.publishwall.si/solzemlje/post/238529/dezela-smeti-se-bomo-zadusili-v-smeteh

V Sloveniji kljub temu, da si prizadevamo za recikliranje, pridelamo preveč odpadkov!

Pa ne samo to!

V trgovinah prodajamo stvari, ki jih ni mogoče reciklirati, samo zato, ker so bolj fensi od tistih, ki jih je mogoče reciklirati!

Ena od teh je tudi embalaža iz plastificiranega papirja!

To ni ne papir, ne plastika, pač pa združek obojega, zato tega ni mogoče reciklirati in pristane med mešanimi odpadki. Kam gredo ti mešani odpadki? Bogve kam! Če ne gredo na odlagališče, kjer ostanejo za vedno, saj plastika ne razpade, jih pa zažgejo in s tem onesnažujejo zrak.

Takšni so npr. ovitki čokolad, pa tudi ovitkiza zvezke, ki jih potrebujejo učenci osnovnih in srednjih šol, da vanje zavijejo zvezke.

Na prvi pogled izgleda plastificiran papir podoben kateri izmed plastičnih mas, ki se uporabljajo za embaliranje izdelkov, tako da se lahko hitro zgodi, da tovrstna embalaža (ovitki od čokolad npr.) pristane v zabojniku za embalažo, kamor pa ne sodi, saj ga ni mogoče reciklirati, medtem ko v zabojnik za embalažo sodi tisto, kar je mogoče reciklirati. 

Bližajo se božično novoletni prazniki. Spet bo čas za zavijanje daril. Darilni papir pa je narejen iz plastificiranega papirja. Tudi tisti prečudoviti trakci, ki se vijejo z daril, so nereciklirljivi. Zakaj se proizvaja takšne proizvode? Ker potrošniki po njih povprašujejo. Po ovitkih za zvezke morajo povpraševati, saj jih šole zahtevajo. Božično darilo, ki ni fensi šmensi zavito, pa tudi ni pravo darilo... Res je, da se zaradi proizvodnje papirja sekajo drevesa, vendar pa je to obnovljiv vir. Če papir vržeš v naravo, bo čez nekaj časa strohnel, zgnil. To bo hrana za rastline, npr. drevo, ki bo nato posekano za potrebe papirne industrije in krog je sklenjen. Večkrat vidim opozorilo, da je treba s papirjem varčevati, ker da se s tem prihranijo drevesa, vendar pa je sečnja dreves za papir, ki se nato razgradi in vrne v naravo kot hrana za nova drevesa ali pa se reciklira, veliko manjši problem kot plastificiran papir, ki, ko enkrat odsluži svojemu namenu, ni več ponovno uporabljiv - ni ga mogoče reciklirati, v naravi pa se tudi ne razgradi, da bi lahko iz njega nastala hrana za nove rastline in živali...

Plastika pa za razliko od papirja v naravi ne razpade, jo je pa, če ni spojena s papirjem v plastificiran papir, možno reciklirati. Če v naravi ob čistilnih akcijah najdejo plastiko, jo lahko odložijo v zabojnik za plastiko oz. embalažo (odvisno od države/občine) in le-ta gre nato v reciklažo, kjer iz nje naredijo druge plastične izdelke. Morda jih po temeljitem razkuževanju in čiščenju celo ponovno uporabijo za isto stvar.

Pri plastičnih vrečkah je edino problem, če vrečka namesto v zabojniku za plastiko oz. embalažo pristane v naravi, saj se lahko vanjo zaplete žival in nato od zadušitve žalostno pogine... Ostanejo v naravi neskončno dolgo, kot smet. Vendar pa zanje velja isto kot za plastiko - ustrezno obravnavane se lahko reciklirajo neskončno dolgo.

Plastificiran papir pa je resnično smet, ki na smetiščih le povečuje kup tistega, kar ne bo nikoli ne zgnilo, ne bilo reciklirano.