Članek
Pridobitve socializma na področju industrije
Objavljeno Sep 20, 2016

Večina podjetij, ki so obstajala v Sloveniji v času Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) ima svoje korenine v časih, davno pred Jugoslavijo. Zakaj to pišem? Ker med Slovenci še vedno kroži krilatica, kako je bila Slovenija industrializirana v času Jugoslavije, kar pa drži le deloma.

Na naslednji spletni strani je nazorno prikazno, da je večina podjetij, ki so obstajala v Sloveniji v času SFRJ, bila ustanovljena pred nastankom SFRJ, tj. pred 2. svetovno vojno: https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/06/01/slovenijo-ni-industrializiral-tito-ampak-avstro-ogrska-monarhija/

Da naštejem le nekaj primerov:

  • Delamaris - ustanovljen leta 1881 v času Avstro - Ogrske
  • Gorenje je nastalo iz delavnice Špehove domačije, ki je obstajala že pred 2. svetovno vojno in so jo leta 1950 nacionalizirali in preimenovali v Okrajno kovinsko podjetje Gorenje.
  • Krka ima korenine že davnega leta 1570, tj. v 16. stoletju.
  • Peko, ki je pred nedavnim dokončno propadel, je bil ustanovljen leta 1910, torej v času Avstro - Ogrske.
  • Zavarovalnica Triglav je nastala leta 1900.
  • Železarna Jesenice (danes Slovenska industrija jekla - SIJ) je bila ustanovljena leta 1869.

Ogromno povečanje števila zaposlenih v industriji

Če izvzamemo Akrapoviča, Pipistrela in druge, ki so ustanovili podjetja v samostojni Sloveniji, so vsa druga podjetja iz časov pred 2. svetovno vojno. V času Jugoslavije so bila le nacionalizirana, tedanja oblast jih je povečevala, povečeval se je obseg proizvodnje enih in istih stvari z zelo malo tehnoloških inovacij ali brez njih, tako da se je povečevalo število zaposlenih.

Leta 1952 je v Sloveniji od kmetijstva živelo še 55 % ljudi, ob osamosvojitvi pa le še 5 %. To se je zgodilo v le 40 letih. Vsako leto je bilo, če je število kmetov padalo enakomerno, za cca. 1,2 % točke manj kmetov v skupni populaciji. Ostali so šli delat v nacionalizirane tovarne in storitvena podjetja, ki pa so večidel obstajala že pred 2. svetovno vojno, a z mnogo manj zaposlenimi.

Ogromen presežek zaposlenih v podjetjih

Zgoraj navedeno lahko tudi pojasni, zakaj je po osamosvojitvi prišlo do tolikšnega povečanja števila brezposelnih - v podjetjih so bili številni zaposleni, ki jih podjetja dejansko niso potrebovala, pač pa so bili tam le zato, da so povečevali statistiko števila zaposlenih v gospodarstvu in zmanjševali število brezposelnih in kmetov.

Socializem na področju industrije ni prinesel ničesar novega

Pozorno oko bo seveda opazilo, da socializem med leti 1945 in 1990 ni prinesel ničesar novega in da je ostalo tako, kot je bilo v Kraljevini Jugoslaviji. Pravzaprav še več. Območje Slovenije, kot ga poznamo danes, je svoj ključen in največji razcvet, industrializacijo in napredek doseglo v času Avstro-ogrske monarhije (od 1870 do prve svetovne vojne. Da ne govorimo o tem, da so avstrijski vladarji vzpostavili slovenski sodni in šolski sistem ter zgradili železnico (o dosežkih socializma na področju železnice tukaj: http://www.publishwall.si/sandi.laknerdf/post/231923/pridobitve-socializma-v-zelezniskem-prometu) .

Podobno je tudi z drugimi nekdanjimi jugoslovanskimi republikami, recimo z Bosno in Hercegovino

Slovenska industrija je bila nasilno nacionalizirana

Po 2. svetovni vojni je nova jugoslovanska socialistična oblast slovensko industrijo nasilno nacionalizirala - vzela jo je dotedanjim lastnikom, dotedanje lastnike pa kot reakcionarne buržuje pobila. Nova oblast ni imela ustreznega kadra za vodenje nacionaliziranih podjetij, zato nacionalizirana podjetja niso mogla biti tako učinkovita kot so bili njihovi prejšnji lastniki. Tovarne so namreč vodili ljudje, ki so imeli dva ali tri razrede osnovne šole in se sploh niso spoznali na posel.