Kdo so bili v resnici domobranci?

OddajAleksander Lipi, dne 2016-07-14 ob 08:34:11

Ker se v raznih političnih časopisih in spletnih straneh veliko piše o domobrancih, ki da naj bi po eni strani izdali slovenski narod, po drugi strani pa, da si zaslužijo dostojen pokop in obeležje, sem se odločil raziskati, kdo so domobranci dejansko bili.

Slovenska wikipedija navaja, da je slovensko domobranstvo (nemško Slowenische Landwehr; kratica SD) bila policijska-paravojaška organizacija, ki jo je na pobudo predstavnikov slovenskih predvojnih političnih strank septembra 1943 ustanovila in z orožjem in ostalo opremo oskrbovala nemška uprava na področju bivše Ljubljanske pokrajine (to so Nemci zasedli po kapitulaciji Italije). Njen namen je bil boj proti partizanom. SD je bila naslednica Prostovoljne protikomunistične milice, ki je bila skoraj popolnoma uničena v bitki za Turjak. (vir)

Domobranci so se z Nemci povezali le zaradi orožja - kot nujno zlo v boju proti partizanom - komunistom

Pri ustanovitvi Slovenskega domobranstva sta sodelovala predvsem podpolkovnik Ernest Peterlin in general Leon Rupnik.

Ernest Peterlin, ki je dejansko večino časa vodil domobrance, je sodelovanje z Nemci videl le kot nujno zlo v boju proti partizanom (zaradi orožja - pehotnega), pričakoval je zmago zaveznikov in prestop na stran zahodnih zaveznikov, ko bodo le-ti dosegli Slovenijo. Torej, želel si je, da bi prišli zahodni zavezniki, ki bi osvobodili Slovenijo in bi tako Slovenija po vojni postala svobodna država, bodisi s takšnim družbenopolitičnim sistemom kot v tedanji Jugoslaviji (s tem, da Slovenci kot takšni nismo imeli svojega monarha in bi verjetno dobili republiko), bodisi na bolj demokratičen, sodoben način (Kraljevina Jugoslavija je bila avtoritarna). (vir)

Tudi angleška wikipedija navaja, da so slovenski domobranci Nemcem le pomagali v boju proti partizanom - komunistom, iz česar se vidi narava njihove kolaboracije z Nemci. (vir) Niso si namreč želeli pomagati Nemcem, da bi le-ti zmagali in uničili slovenski narod (kot se še vedno marsikje govori), ampak le boriti se proti komunistom in komunistični revoluciji.

Namen domobrancev je bil boj proti komunistom, ne pa izdaja naroda

Skratka, namen domobrancev je bil borba proti partizanom, ki so bili vsi do zadnjega komunisti, združeni pod Osvobodilno fronto, ki je bila le drugo ime za Komunistično partijo. (vir) Domobranci so si torej želeli le, da v Sloveniji ne bi zmagali komunisti. Z Nemci pa so sodelovali le zato, ker so od njih dobivali orožje, pa še to le pehotno. Nemcem pa so bili koristni, ker jim je zaradi porazov pri Stalingradu primanjkovalo lastne vojske za boj proti komunističnim revolucionarjem. Domobranci so torej branili slovensko kulturo in tradicijo pred revolucionarnimi idejami partizanov. (vir)

Morda so domobranci vedeli za dogajanje v Sovjetski zvezi v 30. letih 20. stoletja

Morda so domobranci tudi vedeli za dogodke v Stalinovi Sovjetski zvezi (lakota, politični uboji "čistke", gulagi,...). Razen Sovjetske zveze takrat ni bilo druge komunistične države, tako da ni bilo bolj pozitivnega vzora komunizma oz. socializma kot tisti v Sovjetski zvezi. Stalin je bil resnično krut do svojih ljudi. Na spletni strani v povezavi je Stalin označen za drugega najslabšega človeka na svetu, saj je pobil (neposredno in preko lakote) ogromno svojih ljudi.

Teheranska konferenca obtožila četnike sodelovanja z Nemci, o domobrancih niti besede

Na teheranski konferenci leta 1943 so zavezniki kot edino legitimno vojaško silo na ozemlju Jugoslavije označili jugoslovanske partizane pod Titovim vodstvom, četnike, ki so jih podpirali vse doslej, pa obtožili sodelovanja z Nemci. O domobrancih in drugih vojaških skupinah, ki so v tem času delovale na ozemlju Slovenije, ni v virih o teheranski konferenci niti besede.  (vir)

Moje mnenje

Na podlagi vsega navedenega sklepam, da domobranci niso izdali slovenskega naroda, pač pa so na podlagi negativnih informacij, ki so v tistem času zagotovo že pricurljale iz tedanje Sovjetske zveze (stalinistične čistke (vir), lakota (vir), institucionalizacija oseb s posebnimi potrebami (vir),  sklepali na nevarnost komunistične revolucije in se zato borili proti njej. Nekaj pa je bilo zagotovo tudi takšnih, ki so si pač želeli ohranitev stanja pred drugo svetovno vojno in so se borili za to. Kdo si pa ne želi po vojni nadaljevati tradicijo preteklih rodov? Bila je torej državljanska vojna, v kateri so zmagali partizani - komunisti, ostali pa so bili poraženi in po vojni zverinsko pobiti. Zakaj? Samo zato, ker niso bili na pravi strani.

Nujna je sprava

Nujno je, da se prizna, kaj se je v času 2. svetovne vojne resnično zgodilo, da se spravimo in nehamo premlevati zgodovino, saj od tega ne bo nobene koristi. Tudi v Franciji, na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, na Norveškem in še kje so bili med 2. svetovno vojno kolaboracionisti (o katerih je v tujih viri tudi precej več napisanega kot o slovenskih domobrancih in so za razliko od slovenskih domobrancev celo imeli svoje marionetne države). Ali morda kdaj slišite, vidite, berete o tem pri poročilih oz. v medijih? Verjetno ne. To pa zato, ker so oni s tem opravili že zdavnaj. Pri nas pa te domobrance, katerih edini greh je, da so se uprli partizanom in se v svojem uporu naslonili na Nemce (niso imeli svoje države,... - samo pehotno vojsko s pehotnim orožjem - premleva še kar naprej in naprej, kot da je to danes najpomembnejša stvar vseh časov. Ne, o dragi bralci, domobranci danes niso pomembni. So preteklost. Spadajo v muzej 2. svetovne vojne in v zgodovinske učbenike. To pa je tudi vse.  

Odvračanje pozornosti od danes pomembnih tem

Danes so pomembni odprava korupcije, klientelizma, ureditev pravne države, spodbuditev gospodarske rasti in razvoja, ureditev infrastrukture (cestne, železniške, zračne, vodne (rečne in pomorske), arbitraža o meji s Hrvaško, naša prihodnost v EU, odprava strukturnega primanjkljaja,... In s temi domobranci in tem, kar je bilo, se odvrača pozornost od pomembnih tem in jemlje energijo za ukvarjanje z njimi. Tako lahko odločevalci mirno rečejo: "Ves dan smo zasedali o zločinih 2. svetovne vojne, sklepa ni bilo, bo še en sestanek, utrujeni smo in aktualne teme bodo počakale," Na koga bodo počakale? Na nikogar! Odvile se bodo po svoje, na koncu se bodo pa za glavo prijeli, ko bo spet šlo kaj po zlu, krivdo pa iskali povsod, samo v brezplodnem sestankovanju o nepomembnih temah ne.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
11
G Z
9
Nov 02, 2016
Tvoje raziskave Sandi Lakner so nične in laične, po domače, pojma nimaš.

Wikipedia je tako zanesljiva, kot zapisniki vašega društva.
#11
Ana Kos
0
Jul 15, 2016
Pred kratkim mi je povedal en gospod, sin človeka, ki ni bil partizan, pomagal jim je pa veliko med vojno, da so nekomu naročili, da odpelje dva partizano "kot na patruljo", z namenom, da ju likvidira. Potem je za to zvedel oče mojega sogovornika - in prosil, da mu pošljejo raje kam stran od tu. No, potem sta prišla med primorske partizane in vsaj eden - ali morda oba? - je preživel vojno. Kajti posebnega razloga ni bilo za likvidacijo. Naučila sta se biti potem bolj tiho. Na začetku sta preveč govorila. Eden je bil prej namreč nemški vojak in ko je bil na dopustu, je šel v partizane.
#10
Ana Kos
3
Jul 15, 2016
Ja, tako on kot Premrl sta bila ustreljena s tiste strani, kjer ni bilo sovražnika ...
#9
Aleksander Lipi
0
Jul 15, 2016
@Tega pa nisem vedel, da so se partizani znebili Karla Destovnika - Kajuha. Nas so v šoli učili, da so ga ubili Nemci med napadom leta 1944.
#8
Ana Kos
1
Jul 14, 2016
Niso bili vsi partizani komunisti, voditelji so pa bili, nezaželene so odstranili. Kor recimo Janka Premrla- Vojka ali pa Karla Destovnika - Kajuha. Ali pa Angelo Vode.
Mislim, da so v stari Jugoslaviji kar veliko vedeli o Sovjetski zvezi in se komunizma bali.

P.S.: Lotevaš se raznolikih tem! Pohvalno.
O tej zadnji temi je pred kratkim pisal tudi tukaj nekdo, Damjan Likar ali nekako podobno.
Res je, da so zmagovalci lahko pisali tako zgodbo, kot jim je bila "všeč", tako da smo se v šoli učili prikrojene stvari.
#7
Sponko
0
Jul 14, 2016
*Lipi
SD, težava!!

Sklep in trditev, da so bili vsi partizani komunisti sem iskal po Wikici, to mi je vzelo minutko, zdaj mi je že jasno, da je to tvoj sklep raziskave, kar bom zanemaril in opustil nadaljnje poizvedovanje.

Tole me je grizlo, pa me je minilo (#1)
"Skratka, namen domobrancev je bil borba proti partizanom, ki so bili vsi do zadnjega komunisti, združeni pod Osvobodilno fronto, ki je bila le drugo ime za Komunistično partijo."
Adijo


#6
Aleksander Lipi
0
Jul 14, 2016
@Sponko: Klikni "Slovensko domobranstvo - Wikipedija, prosta enciklopedija", ki se nahaja pod grbom v mojem prejšnjem komentarju. Odprl se ti bo članek iz Wikipedije. Takoj v prvi vrstici besedila, desno od s krepkimi črkami izpisane besedne zveze "Slovensko domobranstvo" je navedena kratica.

Prispevek sem napisal z namenom razjasnitve pojmov, nato pa napisal tudi, da bi bilo ok, da se o tem neha prepirati, ker je brez veze.
#5
Sponko
0
Jul 14, 2016
*Lipi
Navedek, ki sem ga predložil je v obliki sklepa. Po hitrem pregledu ga v Wikipediji ne najdem. Mi lahko skrajšaš muke iskanja in navedeš natančno mesto tega zapisa?(glej navedek pri #1)

Kratico si pa res samo uporabil, skopiral, menim pač, da z namenom.

Ob koncu si sicer omenil, da je prerekanje o preteklosti brez veze, pa si nam vseeno, ravno s tem postregel.
Imej se še boljše.
#4
graissner rob
1
Jul 14, 2016
Verjetno so bili čisti debili,če so verjeli,da jih bodo angleži mirno sprejeli medse,tudi če so kolaborilali z Nemci.Njihovo ljubezen so potem izkusili v Pliberku.
#3
Aleksander Lipi
0
Jul 14, 2016
@Sponko, ves odstavek, kjer se nahaja tudi kratica SD, je iz vira na Wikipediji in ni moja pogruntavščina. - https://sl.wikipedia.org/wiki/Slovensko_domobranstvo

Slovensko domobranstvo - Wikipedija, prosta enciklopedija

Slovensko domobranstvo (nemško Slowenische Landwehr ; kratica SD) je bila policijska-paravojaška organizacija, ki jo je
#2
Sponko
1
Jul 14, 2016
*Lipi
Ko si določil kratico za Slovenske domobrance (SD) sem si mislil kako prebrisano, gotovo bo objektivnost v drugem planu. Spodaj navedeni navedek pa me je dokončno prepričal, da ne gre za strokovnost, ampak za pritlehno podtikanje dejanj, dogodkov z namenom onečaščenja kar celotnega partizanstva.

Ocenjujem, da gre že za pred igro, ogrevanje, priprava terena za naslednje volitve.
Za tovrstne "izpade" poznam nekaj pridevnikov, ki so lahko razumljeni tudi kot žaljivi.:-)

Navedek:
"Skratka, namen domobrancev je bil borba proti partizanom, ki so bili vsi do zadnjega komunisti, združeni pod Osvobodilno fronto, ki je bila le drugo ime za Komunistično partijo."
#1
Aleksander Lipi
Aleksander Lipi
Objavil/a 2016-07-14 08:34:11 (Jul 14, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Staranje prebivalstva utegne povzročiti kaos
Ali je Bog milosten ali ne?
Neupravičenih posojil ni najemala samo SDS z Janezom Janšo na čelu
Ali so šole še vzgojnoizobraževalni zavodi?
Če učitelj vzgaja, je nasilen
Po indeksu zaznave korupcije izenačeni z Bocvano
IŠČI PO ARHIVU
januar 2023
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj