Članek
Slavospevi našemu zdravstvu so metanje peska v oči
Objavljeno Jan 12, 2016

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je naš zdravstveni sistem ocenila za enega najboljših v Evopi, po dostopnosti zdravstvenih storitev naša država izstopa visoko nad vsemi ostalimi. (Vir: http://www.24ur.com/novice/slovenija/nase-zdravstvo-po-raziskavah-res-vrhunsko-a-predvsem-na-racun-prevajalcev.html)

Do teh rezultatov pa je SZO prišla na podlagi napake v prevajanju anketnega vprašalnika, na katerega so odgovarjali prebivalci vseh držav, ki so bile vključene v primerjavo.

Namesto zelo konkretnega vprašanja o tem, ali je bolnik imel dostop do zdravljenja, (nas) Slovence vprašajo, ali s(m)o v zadnjem letu imeli potrebo po posvetu z zdravnikom.Vir: http://www.siol.net/priloge/kolumne/alojz_ihan/2016/01/podmornica%20potemkin.aspx

Posledica tega so seveda povsem napačni odgovori, saj se ljudje lahko z zdravnikom posvetujejo tudi preko spleta (in mnogi ljudje tudi se), medtem ko imajo lahko dostop do zdravljenja le pri zdravniku v njegovi ordinaciji, tj. v živo. Na WHO torej pošljemo podatke o tem, da so se ljudje lahko posvetovali z zdravnikom (četudi le preko spleta ali pa ženskih revij, kot je npr. Jana), namesto, da bi poslali podatke o dostopnosti do zdravljenja.

Za vprašati pa se je, ali je bila ta napaka pri prevajanju storjena namenoma ali ne. Glede na to, da je tudi naša ministrica za zdravje že brez rezultatov raziskav SZO uverjena v čudežnost našega zdravstvenega sistema (Vir: https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/kljub-aferam-v-zdravstvu-ministrica-zadovoljna-s-svojim-delom/375106), bi lahko sklepal dvoje:

  • ali je tako zdrava, da sploh ne potrebuje zdravljenja in ga v življenju še ni potrebovala, niti ga ni potreboval nobeden od njenih otrok, če jih seveda ima, niti njen partner (glede na njen dvojni priimek bi sklepal, da ima vsaj partnerja, saj je verjetno poročena)
  • ali pa se spreneveda, da so čakalne dobe in vsi drugi nesmisli v našem zdravstvu pač nekaj, za razviti zahodni svet čisto normalnega.

No, da ministrici malo odprem oči, navajam le nekaj problemov v našem zdravstvenem sistemu:

  • ekstremno dolge čakalne dobe
  • planski sistem v zdravstvu (tako kot v bivših socialističnih državah) - nikjer v zahodem svetu ne vidiš tega, da ne moreš priti na vrsto samo za to, ker za tvojo bolezen ni več denarja v finančnem načrtu.
  • premalo zdravnikov, zaradi česar zdravniki delajo nadure, kar pa sistem stane več kot če bi zaposlili nove zdravnike
  • otroška srčna kirurgija v razsulu. Vir: http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/otroska-srcna-kirurgija-razkrivamo-porocilo-mednarodne-komisije
  • če je pri nas možno zdraviti neko bolezen z amputacijo, v drugi državi pa s posegom, ki poleg zdravja reši tudi ud, zavod za zdravstveno zavarovanje ne bo plačalo zdravljenja v tujini - cenejša je amputacija, pa četudi bo potem zavod za zdravstveno zavarovanje moral taki osebi vse življenje plačevati invalidski voziček, proteze, bergle, pa tudi delovna zmožnost take osebe bo nižja, kar pomeni manj zbranih prispevkov za zdravstveno zavarovanje od take osebe...
  • neurejeno priznavanje poklicnih bolezni Vir: http://podcrto.si/kako-drzava-ze-15-let-na-cedilu-pusca-poklicno-bolne/
  • korupcija v zdravstvu - če plačaš, prideš prej na vrsto
  • v zobozdravstvu se še vedno uporablja strupeni amalgam
  • storitve, ki jih v tujini plača obvezno zdravstveno zavarovanje, so pri nas izključno samoplačniške - npr. čiščenje zobnega kamna pri odraslih
  • gneča in dolge čakalne vrste na urgencah

Iz zgornjega naštevanja je jasno videti, da v našem zdravstvu marsikaj ni ok, kar pomeni, da je vrhunskost našega zdravstva močno vprašljiva.