-       Na letališču v ZDA najdeno truplo švedskega novinarja,

-       Način umora na las podoben primeru serijskih umorov v ZDA izpred 20-tih let

-       Serijski morilec iz ZDA bi se lahko vkrcal na letalo SAS, ki je na poti na Švedsko

-       Inšpektor Paul Hjelm

-       Ekipa A

-       Umori na Švedskem

-       Serijski morilec nadaljuje svoje delo na Švedskem?

-       Kdo je skrivnostni serijski morilec?

 

Še ena odlična knjiga Roberta Bryndze, že peta po vrsti. Izredno zanimivo branje o višji inšpektorici Eriki Foster, ki se počuti zelo osamljeno.

 

Založnik o knjigi:

Na newyorškem letališču umorijo nekega švedskega  publicista. Letalo SAS, s katerim  naj bi potoval, je sicer zasedeno do zadnjega kotička, toda z umorom se je sprostil sedež, ki ga lahko sedaj zasede prikriti zločinec.

Na drugi strani je švedska policija obveščena, da z letalom potuje serijski morilec, ne ve pa kdo od potnikov naj bi to bil.  

 

Posebna enota kriminalistične policije se zato odpravi na stockholmsko letališče, ki ga odkrije in pričaka.

Dve desetletji poprej se je v ZDA dogodila serija surovih umorov, ki so po načinu mučenja spominjali na metode posebne enote v vietnamski vojni.

  Kmalu  sta o dogodku obveščena inšpektor Paul Hjelm in njegova  elitna skupina raziskovalcev. 

 

Arne Dahlk je kriminalne romane združil v tako imenovani Intercrime seriji, poimenovani po ciklusu romanov o A-skupini,  elitni policijski skupini s tem nazivom, enoti inšpektorja Paula Hjelma,  posebej učinkovito usposobljeni za spopadanje z nasilnimi zločini mednarodnega značaja na Švedskem. V serijo je vključenih enajst romanov, zadnjega (Elva),  je objavil lansko leto in z njim zaključil serijo. Kritiki ga štejejo med enega najboljših v tem žanru, knjige so prevedene v številne svetovne jezike, avtor je zanje  prejel kar nekaj literarnih nagrad.

Kriminalni roman Zla kri, izdan leta 1998, je prva knjiga iz Intercrime  serije, vendar je na žalost v slovenski jezik prevedena samo ta knjiga.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8