-       Bejrut 2015

-       Bruselj 2015

-       Jacob

-       Klara

-       Gabrijela

-       Libanon

-       Savna

-       Jasim

-       Terorist?

-       Miriam

-       Anton Bronzelius

-       Čip

-       V Bruselj

-       Stocholm

-       Malmo

-       Gorski kraj

-       Letališče

-       Teroristični napad ali zarota?

 

Založnik o knjigi

 

Jacob Seger pusti za seboj svoje življenje na Švedskem in se odpravi v Bejrut, da bi postal pripravnik na švedski ambasadi. Na neki zabavi spozna Jasima, ki trdi, da je vojni fotograf. Med njima vznikne naklonjenost in kmalu postaneta ljubimca. Nekega večera pa Jacoba v stanovanju preseneti Miriam, ki dela za švedsko vojaško obveščevalno službo. Trdi, da je Jasim terorist, in Jacobu postavi ultimat. Njegov svet se obrne na glavo. Naj zaupa Miriam? Naj izda svojega prijatelja? 
Ob istem času Klara Walldéen potuje na östergötlandsko otočje, da bi pokopala svojega dedka. V oporo ji je prijateljica Gabriella, v zadnjem času medijsko zelo izpostavljena odvetnica, ki pa jo očitno nekaj zelo teži. Stvari se zapletejo, ko Gabriello aretirajo v dramatični protiteroristični operaciji v njeni odvetniški pisarni v Stockholmu. Med iskanjem pojasnila Klara najde zaznamek o nekem tajnem srečanju. Zdaj je na njej, da sestavi koščke sestavljanke. Sledi jo vodijo v Bruselj – in kot kaže, segajo naprej do Bejruta …

Prijatelj je tretji roman zvezdnika skandinavskih kriminalk Joakima Zanderja in samostojno nadaljevanje njegovih romanov Plavalec ter Brat.

 

OCENA: od 1 do 10 = 8