Prvo mesto na moji lestvici TOP FILMOV 21, zaseda odlični  film iz leta 1990, ki je nastal po spominih mafijskega skesanca Henrya Hilla (https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Hill), Dobri fantje (Goodfellas), ki ga je režiral sloviti Martin Scorsese.

V njem nastopa veliko zvezdniških imen, kot so:

 

-       Robert de Niro (http://www.imdb.com/name/nm0000134/?ref_=ttfc_fc_cl_t1 ),

-       Joe Pesci (http://www.imdb.com/name/nm0000582/?ref_=ttfc_fc_cl_t3  )

-       Ray Liotta (http://www.imdb.com/name/nm0000501/?ref_=ttfc_fc_cl_t2

-       Lorraine Bracco (http://www.imdb.com/name/nm0000966/?ref_=ttfc_fc_cl_t4  )

-        in drugi.

Odlična gangsterska kriminalna zgodba, v nekaterih primerih skrajno brutalna, v drugih primerih začinjena s kančkom humorja.

Film pripoveduje zgodbo trinajstletnika, ki sanja, da bo nekoč imel hitre avtomobile in lepe punce. V 50.tih letih prejšnjega stoletja je bilo to uresničljivo le, če si se povezal z mafijci.

S prijatelji kmalu zaide v mafijske vode in prične služiti velike denarje s krajami, ropi, izterjavami in s plačili varščin, ter nenazadnje s prodajo narkotikov.

Ko Henry začuti, da mu prične teči voda v grlo, prične sodelovati s policijo in postane njeno »globo grlo«. Na podlagi njegovih informacij in njegovih pričevanj Policija pripre veliko število njegovih bivših »kompanjonov«.

Citiram » http://mojtvportal.si/film/1484/dobri-momci.aspx » :

»Ta Scorsesejeva klasika je osvojila je pet nominacij za nagradu Oskar, a Joe Pesci je trijumfiral z nagrado za najboljšo stransko vlogo. Robert De Niro je briljiral kot okrutni gangster Jimmy Conway, a Ray Liotta pa se je pokazal kot popolna izbira za mafijca ki vsak dan živi na robu živčnega zloma. Za razliku od večine filmov, ki se ukvarjajo z izseki iz življenj, Scorcese z monumentalno silo uspe v na izgled nemogoči nameri: prikazati življenje nekega gangsterja od začetka pa skoraj do konca, od uvodnih srečanj ki zgledajo kot prva ljubezen do grenkih razočaranj, ki jih lahko prinese samo pripadnost mafijski organizaciji«.

https://en.wikipedia.org/wiki/Goodfellas

Trailer :     https://www.youtube.com/watch?v=qo5jJpHtI1Y

Nekaj najboljših brutalnih scen : https://www.youtube.com/watch?v=hxNbGe8mjhk

 

Film, ki si res zasluži biti ŠTEVILKA 1!