Čas bi bil, da se Srečko preneha samo izgovarjati in da nekaj naredi.

 

Ko je prevzel reprezentanco je dejal, da bodo v reprezentanci igrali samo nogometaši, ki redno igrajo v svojih ekipah. Očitno je snedel besedo.


Imamo kar nekaj dobrih potencialov, ki bi bili zreli za reprezentanco. 

So pa igralci tudi sami krivi, da ne igrajo za klube. Poglejmo samo Krhina, ki je zame odličen nogometaš, pa se nikakor ne spravi iz kluba v katerem ne igra in stagnira, če ne celo pada.

 

Bolje da bi igral v neki drugi ligi, pa bi redno igral, kot pa da je na stranskem tiru. Srečko naj ga pač ne kliče več, pa se bo mogoče sam predramil in si poiskal drugi klub.

 

Fanta je škoda, ker je kvaliteta.



So pa tudi igralci, ki redno igrajo in v klubih jim še nekaj uspeva, beri Birsa, v reprezentanci pa še vedno niso dali skoraj nobene dobre igre.



Tudi Kampl se mi je na zadnji tekmi zdel izgubljen. Letal je gor in dol in včasih si imel občutek, da je izgubil kompas. Očitno še vedno ne igra na pravi poziciji. Vemo, da je extra kvaliteta, saj drugače ne bi redno igral v Bayerju iz Leverkusna tako v nemškem prvenstvu, kot v ligi prvakov.



Zakaj Mevlja ni igral, ve samo Srečko. Odlično je branil brave Rostova proti velikanu Menhcesther Unitedu z IBRO na čelu, za igro proti Škotom pa ni bil dober.



Mnogi so komentirali, da bi moral dati priložnost mlademu Zahotu. Ne vem če bi kaj pomagalo.

Nik Omladič je proti koncu nekaj poskušal, ampak Srečko bi ga moral dati notri že ob prvi menjavi, pa bi mogoče bil rezultat kaj boljši.


Niti se ne bi poglabljal v samo tekmo, saj smo lahko vsi videli kaj se je dogajalo. Tudi sam sem prvi polčas gledal bolj na pol, saj sem kombiniral prenos nogometa s prenosom dirke MOTO GP.

 

Nogometašem so na Škotsko pripeljali sorodnike in zelo me čudi, da za njih ni bila to dovolj velika spodbuda, da bi se pred njimi izkazali, da bi se borili ko levi, da bi bili lahko ti sorodniki ponosni na njih.

 

Konec koncev smo še vedno tretji in ena izgubljena tekma še ne pomeni katastrofo. Je pa res, da če bo Srečko zopet klical nogometaše, ki v klubih ne igrajo ali igrajo zelo malo, ne bo nič s SP.

 

Izjava, da so Junija nogometaši iztrošeni, pa je malo v levo. Če kdo želi igrati v reprezentanci, ne sme biti izgovor utrujenost, sploh pa ne tistih, ki skoraj nič ne igrajo.


Ne razumem.

 

 

8.6.2016 sem že pisal o prihodnosti slovenskega reprezentančnega nogometa (http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/206752/prihodnost-slovenskega-reprezentancnega-nogometa-kavc-analiza-xxii ).

 

Če vas zanima, si jo preberite in s tem boste tudi videli ali se je po dobrih devetih mesecih kaj spremenilo?

 

 

Kje so se izgubili Velikonja, Matavž, Šporar, Zajc in ostali?

 

Ja na žalost so se izgubili, ampak po svoji krivdi. Poglejmo si samo Velikonjo.

 

Dobrih 28 let šteje bivša velika perspektiva našega nogometa.

 

Dobrih deset  let nazaj je pričel kariero v Gorici. V sezoni 2010/11 je prispel v NK Maribor, kjer je v sezoni 2011/12 igral svojo najboljšo sezono in z 22timi goli postal najboljši strelec SNL.

 

Njegova kalvarija se je pričela v sezoni 2012/13, ko je prestopil Cardiff City. Nihče ni razumel zakaj je odšel tja, saj je njegova kariera, zaradi neigranja močno zastala. V prvem letu je odigral le tri tekme, potem pa bil v sezoni 2013/14 posojen portugalski ekipi Rio Ave, kjer je zbral samo 7 nastopov in dosegel en samcat gol.

 

Zopet je zablestel v sezoni 2015/16 v belgijski drugoligaški ekipi Lierse, kjer je v 29tih tekmah, dosegel kar 25 golov.

 

Sledil je prestop v ljubljansko Olimpijo, kjer pa se ni ravno najbolje znašel. Na žalost je moral koncem sezone 2016/2017 oditi v Turčijo, ker je bilo očitno Olimpiji bolj pomembno obdržati Benka.

Vir: http://etienvelikonja.com/#stats

 

Zakaj sem se malce razpisal o Velikonji? Ker je tipičen, šablonski primer, slovenskega nogometaša, zelo perspektivnega nogometaša, ki ni dosegel (še ne) vrha v svoji karieri, zaradi nekih zablod pri velikih prestopih iz slovenske lige.

 

Seveda to posledično pomeni tudi manjko za našo reprezentanco, ko se potem sprašujemo kje imamo še kvaliteto, ki bi nadomestila že iztrošene igralce ali igralce, ki nimajo ustrezne minutaže v klubih.

 

Poglejte še npr. Tima Matavža, ki je še nekaj mesecev mlajši od Velikonje (https://sl.wikipedia.org/wiki/Tim_Matav%C5%BE in

http://www.transfermarkt.com/tim-matavz/profil/spieler/50303 ).

 

Trenutno igra v drugi nemški ligi. Na zadnji tekmi ni igral, tako, da niti ne vem ali kaj igra, ali je poškodovan ali je kaj drugega.

 

Septembra 2011 je bil vreden 7 mio EUR, sedaj le še 1,5 mio EUR.

 

Bojim se, da je njegova kariera, kjer je blestel v Groningenu in v PSV Eidhovnu že v zato. Je pa za reprezentanco Slovenije v članski konkurenci že dosegel 10 golov v 31ih tekmah.

 

Kaj se dogaja z Zajcem, s Šporarjem, s Vučkičem in še z mnogimi drugimi si lahko pogledate na internetu.

 

Sami veliki prestopi, potem pa megla, konec, nič.

 

Nekaj je narobe…..

 

Ali je sedaj čas, da pride do zamenjave na selektorskem stolčku?

 

Do sedaj nisem ravno zagovarjal, da bi moral Srečo oditi. Še vedno sem upal, da bo našel neko pravo pot, neke prave rešitve, ampak po nedeljski tekmi se tudi jaz nad Srečkom že obupal.

 

Argumenti?

 

Je kar nekaj argumentov.

 

Prvi je seveda ta, da, kolikor se spomnim, je Srečko Katanec ob vnovičnem prevzemu reprezentance leta 2013, obljubljal, da bodo v reprezentanci igrali le nogometaši, ki v svojih klubih redno igrajo.

 

No ta slabost se je zelo očitno opazila na zadnji tekmi s Škotsko, kjer je nastopila cela vrsta nogometašev, ki ne igrajo redno v svojih klubih, nekateri že celo leto nič, nekateri pa dobivajo samo drobtinice.

 

Ker Srečko kliče takšne nogometaše v reprezentanco, pomeni, da drugi kvalitetni igralci, ne bom rekel boljši, ne dobijo priložnosti, da bi se izkazali. Ravno takšne igralce (bojevite, borbene, z veliko željo) bi prejšnjo nedeljo še kako potrebovali.

 

Drugi argument je ta, da Srečko še vedno v sebi nosi neke zamere in ne kliče vseh naših najboljših nogometašev (beri Maroh, mogoče Luka Zahović in še kdo bi se našel).

 

Tak selektor nima kaj iskati na čelu naše nogometne reprezentance saj, kot je sam dejal, nimamo velikega bazena kvalitetnih nogometašev, kot velike države, da bi se lahko na ta način, oprostite izrazu, preseravali in kujali.

 

Tretji argument je slaba komunikacija s klubi, kjer igrajo naši reprezentanti. To se je najbolj pokazalo pri Kevinu Kamplu. Selektor ima samo to službo, ki je najbrž dobro plačana in ima cele dneve časa hoditi okoli, komunicirati in s tem iskati nove potenciale, nove rešitve.

 

Četrti argument pa je zelo slabo sodelovanje z novinarji. Včasih imaš občutek, da se novinar (primer Bašelj iz RTV) kar malo prestraši, ko Srečka po tekmi vpraša kaj delikatnega, ker imaš občutek, da bo novinarja kar napadel.

 

Srečko pa je konec koncev po tekmi sam povedal, da očitno o ne zna, da ne zna izbrati pravih igralcev oziroma da ne ve več kaj naj naredi.

 

Seveda je na kavču lahko biti pameten, ampak javno hoče rezultate. Vseeno nismo navijači analfabeti in vemo, da bi morala biti naša reprezentanca mnogo boljša.

Seveda je vsak od nas svoj selektor in je najbolj brihten, kaj in kako bi bilo najbolje.

 

Tudi če Srečko odide, kaj potem?

 

Kdo bi sploh lahko prišel za selektorja?

 

Vedno smo poskušali s slovenskim selektorjem. Je sedaj čas za tujca?

 

Lahko bi temu pritrdili, sploh če pogledamo k odbojkarjem in k rokometašem.

 

Očitno je to recept za uspeh.

 

Pri Srečku pa smo lahko videli, da nima smisla dajati drugih priložnosti trenerjem, ki so že bili selektorji.

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenska_nogometna_reprezentanca#Selektorji

 

Pustimo času čas in pred poletjem se mogoče še kaj beremo.