Neusmiljeno se približuje tako imenovani dan ameriških volitev, ki zanimivo, poteka na TOREK.

 

Čas je za ameriške volitve, čas za izvolitev novega predsednika, čas za novi-stari politični obraz, čas za novega-starega prebivalca BELE HIŠE v Washingtonu DC.

 

 

Vsake 4 leta se srečujemo z norijo, imenovano ameriške predsedniške volitve.

 

Če na hitro  pogledamo statistiko ameriški volitev, lahko vidimo, da Američani  čakajo na svojega 45. Predsednika.

 

Prvi predsednik ZDA je leta 1789 postal George Washington, ki je zmagal kot neodvisni kandidat.

 

Najmočnejši stranki zadnjih 160 let sta Demokratska in Republikanska stranka.

 

Demokrati so dobili predsednika v 16ih primerih, Republikanci pa v 18tih primerih. Zanimivo pa je da so predsedniki v letih 1801 do 1825 predstavljali obe največji stranki.

 

Na spodnji povezavi Wikipedie si lahko to samo preberete, ker moj zapis ni namenjen pisanju statistike in naštevanju predsednikov, temveč je namenjen predstavitvi mojega pogleda na letošnje volitve.

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_predsednikov_Zdru%C5%BEenih_dr%C5%BEav_Amerike

 

O obeh kandidatih za novega ameriškega predsednika vemo praktično vse. V zadnjem letu nas internetni portali in časopisi bombardirajo s podrobnostmi o Hillary in o Donaldu.

 

Dodal bom samo dve strani Wikipedie, da si lahko pogledate osnovne podatke o kandidatih:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Hillary_Clinton  in

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump .

 

 

Kot lahko vidimo je Donald že napolnil 70 let, Hillary pa se 70tim letom naglo bliža.

 

Pri nas, vsaj pri nas navadnih ljudeh je pri teh letih čas, da se upokojimo, oziorma smo že nekaj časa v pokoju, v Ameriki pa očitno, pri teh letih, ko je čas, da se umirimo, po več ali manj uspešni delovni karieri, lahko kandidiraš za ameriškega predsednika.

 

Če se samo spomnimo kandidata demokratske stranke Bernija Sandersa, ki je že dopolnil 75 let, se lahko kar malo zamislimo.

 

Ampak leta naj ne bi bila pomembna, o večnih in o nezamenljivih starih vladarjih in predsednikih raznih institucije sem pisal že pred več kot letom dni (http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/130116/vecni-in-skoraj-nezamenljivi ).

 

Ok. Ljudje že vedo kaj in kako so sposobni pri teh letih.

 

Same ameriške volitve so zanimive oziroma sam način izbora ameriškega predsednika je malce nenavaden.

 

Čeprav gre za neposredne volitve vseh državljanov ZDA, pa na koncu vseeno ne odloča število glasov volivcev ampak število tako imenovanih elektorskih glasov.

 

Na kratko bom citiral Wikipedio :  

»Predsedniške volitve se izvedejo vsake štiri leta, v zadnjih letih so bile tako leta 2000, 2004, 2008 in 2012. Volijo lahko državljani, stari 18 let ali več. Voli se predsednika in podpredsednika skupaj. Bistveno je, da med kandidati za predsednika ne zmaga tisti, ki dobi večino vseh glasov volivcev, temveč tisti, ki dobi večino od 538 elektorskih glasov, to je več kot 270.

Elektorski glasovi predstavljajo zmago kandidata v eni zvezni državi (zraven spada še District of Columbia). Če torej predsedniški kandidat dobi večino glasov volivcev v posamezni zvezni državi, dobi vse elektorske glasove te zvezne države in torej ta država podpira tega predsedniškega kandidata kot kandidata za predsednik ZDA. Izjema sta zvezni državi Nebraska in Maine. Zato je cilj kandidatov boriti se za vsako zvezno državo posebej. Leta 2000 je npr. Al Gore izgubil na predsedniških volitvah, čeprav je večina volivcev v ZDA volila zanj, a mu to zaradi sistema elektorskih glasov ni prineslo zmage.

Koliko elektorskih glasov ima država je odvisno od tega, koliko okrožij (podobno občinam ali pokrajinam) zvezna država ima. Število okrožij (angl. counties) je odvisno od števila prebivalcev. Kalifornija ima npr. 36 milijonov prebivalcev (podatki leta 2006), ki so približno enakomerno porazdeljeni v 53 okrožij. Kansas ima 3 milijone prebivalcev (podatki leta 2006), razdeljenih v 4 okrožja. S tem se moč števila glasov porazdeli na število elektorskih glasov in nekako uravnoteži »glas ljudstva«. Večja populacija zvezne države torej pomeni več okrožij, kar pomeni večje število elektorskih glasov in torej večji vpliv na rezultat volitev.

Število elektorjev določene zvezne države je torej število okrožij plus število senatorjev, ki pa je za vse zvezne države 2. Tako ima Kalifornija 53+2=55 elektorskih glasov in Kansas4+2=6 elektorskih glasov. Zato so zvezne države z veliko prebivalcev tako pomembne za predsedniške kandidate.

Po zmagi določenega predsedniškega kandidata le-ta priseže na 20. januarja kot predsednik ZDA.«

 

Zapleteno ali nezapleteno. To niti ni pomembno, ampak ker se Američani smatrajo za najbolj demokratičen narod na svetu, se mi zdi, da takšen način volitev vseeno ni tako demokratičen, ker vsak glas posameznika pač ne šteje.

 

No potem pa imamo tu dva, javnosti že zelo dolgo, poznana kandidata.

 

Hillary kot interna zmagovalka demokratov in Donald, kot interni zmagovalec Republikancev.

 

Ne bom se spuščal v podrobnosti njunega boja, iger takšnih ali drugačnih, afer, ki so spremljale oba kandidata.

 

Američani imajo pač takšno izbiro. Kandidate so predlagale stranke, dve največji seveda in na koncu se je pač izšlo tako kot se je.

 

Za Hillary se je nekako pričakovalo, da bo poskušala naslediti Baracka Obamo, prvega temnopoltega predsednika, ki nosi lento zmagovalca že osmo leto.

 

Za Donalda pa lahko rečem, da se, kolikor je zadnje mesece videti, ko mu podporo odreka veliko Republikancev, jim je, blago rečeno, malo ponesrečilo.

 

Na koncu so ameriški volivci dobili, blago rečeno, dve, ne najboljši možnosti.

 

Ali bodo izbrali prvo ameriško predsednico, kar ni nemogoče, saj smo 8 let nazaj videli, da se je uresničila MISIJA NEMOGOČE, ko so za predsednika izbrali temnopoltega kandidata, kar je bilo še pred dvajsetimi leti za Američane nepojmljivo.

 

Hillary ima nedvomno ogromne izkušnje v politiki, nenazadnje je bila   od leta 1993 do 2001 prva dama Amerike, ki jo je v tem času vodil njen mož Bill, ki bo v primeru njene izvolitve postal prvi gentelman Amerike ali kakorkoli se mu že bo reklo.

 

Izkušnje imam tudi z Ovalno sobo, kjer je Monica degustirala Billovo cigaro. Bogve kaj se bo še dogajalo v tej Ovalni pisarni.

 

Donald pa bo. Če bo izvoljen, popolnoma novi obraz v politiki. Uspešen poslovnež (da ali ne, o tem se krešejo mnenja) bo, če bo izvoljen, zanimiv predsednik. Ne upam si napovedovati kakšen zato pustimo času čas.

 

Za Slovenijo je Donald seveda zelo zanimiv že zaradi svoje soproge, slovenske gore list Melanije Knavs.

 

Nekateri smo na njo zelo ponosni, nekateri pač niso.

 

Zakaj? O tem sem tudi že pisal, o tej slovenski nevoščljivosti (http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/229527/slovenec-slovencu-slovencelj ).

 

Ne zavedamo pa se, da bo Melanija, v primeru Donaldove zmage, postala PRVA DAMA ZDA.

 

Prva dama najvplivnejše svetovne države, poleg Rusije in Kitajske seveda.

 

Gre za zelo veliko promocijo Slovenije, podobno kot Slovenijo promovirajo naši najuspešnejši športniki.

 

Melanija se je svetu, po mojem mnenju, dokaj dobro predstavila. Po vseh teh letih se še vedno čuti slovenski naglas, kar mene osebno ne moti. To pomeni, da še vedno vsaj s svojimi starši govori slovensko, menda pa tudi njen sin Baron govori Slovensko, kar pomeni, da Melanija vseeno ni pozabila na svoje korenine.

 

To je poudarila tudi na zadnjem govoru, ko je govorila o svojem otroštvu v Sloveniji.

 

Malce  me je zmotilo to, da je govorila, da je bila Slovenija Komunistična država. V Sloveniji je takrat vladal Socializem in ne komunizem. Američani pa tako ali tako, vse kar je povezano z besedo Komunizem, jemljejo enako. To pomeni, da je bila Slovenija enako kot Sovjetska zveza, Romunija, Madžarska, Vzhodna Nemčija ali celo kot Severna Koreja. Kar pa je daleč od resnice.

 

No, vseeno ji to ne gre vzeti za slabo.

 

Za njo je bila Amerika obljubljena dežela. Ali je to še obljubljena dežela?

 

Mislim, da ne.

 

Naj zmaga najboljši. Kdo bo to, pa ve, po ameriško, sam bog!.

 

P.S. Predlagam vam, da si ogledate serijo HIŠA IZ KART, katero 3. Sezono bodo sedaj tri dni vrteli na POP TV. Odlična je (http://www.imdb.com/title/tt1856010/?ref_=wl_li_tt ).