V Sloveniji, v zadnjem letu vlada prava evforija za končanje starih študijskih programov.

 

Pa si poglejmo, kaj pravi ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VISOKEM ŠOLSTVU (ZViS-D) iz leta 2004.


https://www.uradni-list.si/1/content?id=49671

 

V 48. členu Zakona vse lepo piše - citiram:

 

»Visokošolski zavodi uvajajo študijske programe za pridobitev izobrazbe in študijske programe za izpopolnjevanje po tem zakonu postopoma, najpozneje pa v študijskem letu 2009/10. Ob uvedbi študijskih programov po tem zakonu razpis za vpis v dosedanje študijske programe ni več mogoč.

Študenti, ki se vpišejo v visoko šolstvo pred uvedbo novih študijskih programov za pridobitev izobrazbe, se izobražujejo in končajo izobraževanje pod pogoji, ki so veljali pred uveljavitvijo tega zakona, vendar najdlje do izteka študijskega leta 2015/16.

Študenti iz prejšnjega odstavka, ki imajo pravico do ponavljanja in zaradi postopnega uvajanja novih študijskih programov ne morejo ponavljati letnika po študijskih programih, v katere so se vpisali, nadaljujejo in končajo študij po novih študijskih programih.

Spremenjena določba tretjega odstavka 40. člena zakona se začne uporabljati za razpisa za vpis v študijsko leto 2005/06.«

 

To pomeni, da študentje že skoraj 12 let vedo kako in kaj.

 

12 let so imeli čas, da zadeve uredijo in da diplomirajo.

 

Kot lahko razberemo iz prvega odstavka 48.člena tega Zakona, je bil zadnji rok uvedbe študija po novih programih šolsko leto 2009/2010. To pomeni, da so bili zadnji vpisi po starih programih izvedeni v šolskem letu 2008/2009.

To pomeni, da so imeli čas za diplomiranje celih 8 let.

 

Če pa v 8ih letih, razen seveda iz kakšnih zdravstvenih razlogov, nisi uspel dokončati študija na fakultetah, ki nimajo več kot 4-letnega programa, potem je nekaj hudo narobe.

 

Sam sem se vpisal na viskošolski študij, seveda po starem programu, v šolskem letu 1999/2000.

 

Ker sem študiral ob polnem delovnem času, se pravi ob delu, sta bila za vsak letnik predvidena 2 šolska leta predavanj in izpitov. To pa seveda pomeni, da bi moral študirati 6 let in temu sledi še izdelava diplomske naloge ter zagovor diplomske naloge, ki ti vzame še vsaj pol leta.

 

Ker sem imel seveda velik interes, da čim prej dokončam študij, sem se zelo potrudil in vse izpite, ki jih je bilo v treh letih kar 38, končal 26.8.2003.

To pomeni, da sem namesto predvidenih 6 let, študiral 4, še ne polna leta.

 

Kmalu po končanju izpitov, sem se lotil še izdelave diplomske naloge, ki je bila dokaj zahtevna, saj sem pokrival področje, v katerem je literatura v večin v  angleškem jeziku.

Konec Februarja 2004 sem diplomiral, to pomeni, da sem, če odračunam, da sem vsaj en mesec ali dva po končanju izpitov malo oddahnil, v 4ih mesecih.

 

V šolskem letu 2005/2006 sem se vpisal v podiplomski študij ob delu, na tako imenovani študij specializacije, s katerim bi po novi bolonjski ureditvi pridobil stopnjo izobrazbe, ki je enakovredna univerzitetni stopnji izobrazbe po starih programih.

V prvem letu, sem do konca leta 2006 opravil osem izpitov s povprečno oceno 8 in se potem takoj lotil izdelave specialistične naloge, ter jo nato  uspešno zagovarjal v začetku Julija 2007.

 

Če vse skupaj seštejem, sem za štiri letnike študija in za 46 opravljenih izpitov, porabil približno 5 let in nato še slabo leto za izdelavo in za zagovor ene diplomske in ene specialistične naloge.

Kot sem že omenil, sem bil v tem času polno zaposlen, tako, da sem imel čas študirati le popoldne in zvečer, ob vseh ostalih službenih in družinskih obveznostih.

 

Seveda ima vsak študent svojo zgodbo, ampak nekaj mojih znancev je ob dokončanju vseh izpitov, kar nekako pozabilo na izdelavo diplomske ali specialistične in celo magistrske naloge.

 

Šlo je enostavno za lenobo in čisto nič drugega.

 

Ne bom nikogar kritiziral, ne tolažil.

 

Časa je bilo dovolj, več kot dovolj, da vsak, ki se je lotil študija, diplomira.

 

So seveda izjeme, ki so onemogočile študiranje zaradi takšnih ali drugačnih verodostojnih razlogov. Za takšne je pač potrebno najti neko rešitev, samo, da se vse skupaj potem ne razvrednoti s tem, da bo pa teh izjem oziroma izrednih primerov cel kup.

Še enkrat povem:

 

»PRAVI ŠTUDENTI S(M)O DIPLOMIRALI V RAZUMNEM ROKU«.

Uradni list Republike Slovenije

Uradni list Republike Slovenije