Še ena zanimiva avtobiografska zgodba iz diktatorske Severne Koreje, ki nam pripoveduje vsakodnevno zgodbo realnega življenja pod diktatorjem Kim Unom, ki še vedno gradi svoj kult osebnosti in trpinči prebivalce Severne Koreje, ki jih skozi celo življenje osamevajo od preostalega sveta.

 

Si lahko mi sploh predstavljamo kaj je tista prava lakota? Mi, ki dnevno zavržemo ogromne količine hrane, za katero bi večina Severnih Korejcev dala vse, tudi svoje telo?

 

Si predstavljate, da lahko preživite z nekaj zrni riža ali koruze ali kakšne druge »hrane« na dan?

 

Nikakor ne.

Spomnite se na te ljudi vsakič, ko boste metali hrano stran.

Tudi Kim Uno ne, ker oni živi v razkošju in v izobilju, svoj narod pa tlači do onemoglosti.

 

Težko je pobegniti iz Severne Koreje. Pa tudi če pobegneš, še ne pomeni, da si svoboden, tako kot Yeonmi, ki je z mamo prebegnila najprej na Kitajsko in se ta srečala z nasiljem, posilstvom in z trgovino z ljudmi, kjer je življenje vredno nekaj dolarskih tisočakov ali pa še manj.

 

 

Založnik o knjigi

YEONMI PARK je odrasla prepričana, da je povsem običajno, če na poti v šolo naletiš na trupla, če si tako sestradan, da moraš jesti divje rastline, in če sosedje čez noč izginejo brez opozorila. Verjela je, da ji lahko ljubljeni vodja bere misli – in jo kaznuje, če razmišlja drugače.

Komaj trinajstletna Yeonmi je skupaj z mamo pobegnila iz Severne Koreje na Kitajsko čez poledenelo reko Jalu, toda na drugi strani sta padli v kremplje prekupčevalcem z ljudmi. Skoraj dve leti sta bili na milost in nemilost prepuščeni kitajskim preprodajalcem in sta živeli v svetu, ki je morda še surovejši in nevarnejši kot svet, ki sta ga zapustili. Potem sta še enkrat tvegali življenje, ko sta se podali na drugi nevarni poskus bega preko puščave Gobi in v ledeno hladni noči sledili zvezdam v svobodo.

Yeonmi Park prvič pripoveduje osupljivo zgodbo v celoti, in to pogumno in dostojanstveno, celo s kančkom humorja. Knjiga je pričevanje o trdoživosti človeškega duha in o žrtvah, ki smo jih pripravljeni sprejeti, da bi lahko živeli.

 

YEONMI PARK se je rodila leta 1993 v Hajsanu v Severni Koreji, zdaj pa živi v Seulu v Južni Koreji. V zadnjem času potuje po svetu kot govornica in borka za človekove pravice.

 

OCENA: od 1 do 10 = 8