Že nekaj časa varčujem pri NLB na tako imenovanem varčevalnem računu. Varčevalni račun imam predvsem zaradi tega, da nekaj privarčujem in da tega denarja ne zapravim.

 

Seveda bi laično pričakoval, da ti na mesec kapne tudi kaj obresti. 100 EUR ni tako malo denarja, če gledamo s stališča človeka, ki ima plačo okrog 1.000 EUR, pa lahko rečemo, da to niti ni tako slaba plača.

 

Ker varčujem že približno pol leta, sem seveda pričakoval kaj pripisani obresti. Priznam pa, da si nisem ravno pogledal oziroma se nisem pozanimal kakšne obresti ponujajo banke.

 

Seveda niti nisem pričakoval ne vem kakšnih obresti. Mogoče vsaj za kakšno kosilo na tri mesece in zato me je popolnoma šokiral pogled na varčevalnim račun.

 

V teh mesecih varčevanja sem pridobil, ne boste verjeli, 0,02 EUR obresti.  Cela dva (2) centa.

 

Naj povem, da varčujem tako,da vsak mesec, preko trajnega naloga iz TRR dodam 50 EUR na varčevalni račun. Včasih, če je na TRR malo več denarja, pa dodam še več pologov.

 

Tako se mi je v teh šestih mesecih na varčevalnem računu nabralo 1.200,02 EUR in ta 02 pomenijo obresti.

 

Spodaj vam delim izračune posameznih bank, z obrestmi na varčevalnem računu, v primeru, da vsak mesec na varčevalni račun položite 100 EUR in varčujete 13 mesecev.

 

NLB : http://j.mp/2co1uB0 = 1.300,00 EUR + 0,77 EUR obresti

 

Sberbank : https://www.sberbank.si/pripomocki/izracuni-in-primerjave/informativni-izracuni-depozitov  = 1.300,00 EUR + 0,77 EUR obresti

 

A banka : http://www.abanka.si/informativni-izracun/namensko-varcevanje = 1.300,00 + 1,90 EUR

 

 

Vsote so, po mojem mnenju, ŠOKANTNE.

 

Še največ obresti lahko dobite na A banki, ko v 13ih mesecih prejmete celih 1,90 EUR. To pomeni, mesečno 0,15 EUR, s tem, da je prvi mesec pač samo 100 EUR in potem vsak mesec se skupna vsota na varčevalnem računu poveča za 100 EUR.

 

To tudi pomeni, da za prvih 100 EUR, dobiš najbrž še manj ko 0,05 EUR.

 

Zanimiv je tudi prispevek na strani Zveze potrošnikov Slovenije in izračuni obresti , ki so tudi zelo mizerne.

 

https://www.zps.si/index.php/osebne-finance-sp-1406526635/varevanja/7033-poskrbite-za-svoje-prihranke-10-2014

 

Ali se nam potem sploh splača varčevati na varčevalnih računih?

 

OK. Ne moremo primerjati leta 1989, ko smo imeli ogromno inflacijo in si na varčevalnih računih ali karkoli je že takrat obstajalo (jaz se spomnim, da sem varčeval pri Slovenijales banki in sem imel sivo knjižico, kjer sem mesečno vpisoval obresti, ki so bile enormne).

 

Vseeno smo po letu 1991 imeli tudi varčevalne račune in obresti niti niso bile tako slabe in se je splačalo varčevati.

 

To kar pa nam sedaj ponujajo je pa naravnost grozljivo.

 

Ali to pomeni, da bomo zopet hranili denar v »štumfih«, kjer je mogoče še najbolj varen način. Obresti so sramotno nizke in praktično s tem nič ne izgubimo, pa še denar imamo pri roki.

 

Seveda nasprotno, pa znajo banke zelo dobro računati vse oblike poslovanja in seveda tudi negativno stanje na TRR.

 

Ob vsem teh milijardah EUR, ki smo jih davkoplačevalci »vložili« v te »naše banke«, smo lepo »nagrajeni«.

 

Ko se naša največja banka »hvali« z odličnim poslovanjem in z velikim dobičkom v višini 92 milijonov EUR v preteklem letu, nas male ljudi »lupi« na vseh koncih in krajih, tudi s tem, da nas ne nagrajuje, ko varčujemo pri njih, ampak san odpravlja z mizernimi obrestmi.

 

Sprašujem pa se, kako da se ta »njihov dobiček« v milijonih EUR, ki so ga »zaslužili« na naših žuljih in z zaračunavanjem visokih stroškov nam državljanov Republike in z zelo visokimi plačami vodstvenih delavcev, ne prične vračati nazaj v državno malho, v proračun?

 

Raje si ta »dobiček« porazdelijo med sabo z dividendami!

 

To bi lahko primerjali s tem, da bi na TRR napravil velik minus, recimo 2.000,00 EUR. Potem bi si, da bi pokril ta minus, od banke sposodil denar, da pokrijem ta minus.

 

S tem kreditom bi prišel bi na pozitivno nulo in potem pozabil na ta kredit in ga ne bi odplačeval, čeprav bi sčasoma imel na računu 5.000 EUR.

 

Ali bi banka potem tudi pozabila na moj kredit?

 

Kje pa? Takojšnja izvršba in roko na moje premoženje.

 

Ali je naši državi oziroma njihovim voditeljem resnično popolnoma vseeno, da banka »pospravi« denar davkoplačevalcev in ga ne vrne nazaj?

 

Kako je to mogoče?

 

Prepričan pa sem, da če bi bil denar njihov (od voditeljev), tega zagotovo ne bi pustili.

 

Za konec pa, saj vemo kako gre pri nas vedno znova in znova : »Psi lajajo in karavana gre zopet dalje«.