Še kako se radi spomnimo izuma Svetlane Makarovič – SLOVENCELJ.

 

Kaj pa naj bi SLOVENCELJ sploh pomenilo?

 

Tega izraza seveda ni v SSKJ.

 

Sem pa na stricu Google našel zanimivo stran z zanimivo definicijo:

 

http://razvezanijezik.org/?page=slovencelj

 

Citiram:

»Slovenec zveni običajno čustveno nevtralno, če je že povezan z emocijami, je prej z lepimi kot s slabimi. Toda če Slovenca spremeniš v slovenceljna, slovenclja, slovenčka, slovenuha ..., se beseda in njeni pomeni čudežno preobrazijo in pomenijo samo še grde reči. Recimo zavistnost, pritlikavost, hlapčevstvo, komolčarstvo, drobnjakarstvo itd. V slovenskem vesolju je slovencelj ena najgrše zvenečih besed.«

Kot njeni uporabnici sta najbolj znani Svetlana Makarovič in Vesna Godina.

Definicija: Janko Lorenci Slovenci in slovenclji

Kako, da sem se sploh spomnila na SLOVENCELJNA?

 

Malo prej sem prebral intervju na portalu Radio televizije Slovenija, z nekdanjim predsednikom Nogometne zveze Slovenije Rudijem Zavrlom.

 

V intervjuju se novinar in nekdanji predsednik pogovarjata o našem kandidatu za predsednika UEFE, Aleksandra Čeferina, ki je v zadnjem času postal žrtev »gostilniških govoric« izpod peresa kvazi norveški novinarjev, da naj bi bil Čeferin podkupljen s strani skandinavskih držav.

 

Novinar je tudi postavil vprašanje ali je bila ta »gostilniška«, lansirana iz Slovenije, s strani kakšnega zlonamernega SLOVENCELJNA.

 

Zavrl je sicer odgovoril, da po vsej verjetnosti ne, ampak jaz se temu, da je v tem nekaj resnice, ne bi tako čudil.

 

Ko se je izvedelo, da bo Donald Trump kandidiral za predsednika ZDA, s tem pa možnost, da bo postala Sevničanka Melanija, prva dama ZDA, je marsikdo od SLOVENCELJNOV pokal od zavisti.

 

Namesto, da bi Slovenci stopili skupaj, podrli Melanijo in bili na njo ponosni, so se v naši preljubi Sloveniji že pričeli »grupirati« pravi SLOVENCELJNI, ki so iskali pikante podrobnosti o življenju Melanije.

 

Takoj so se pojavili njeni ljubimci, ko je bila mlada Sevničanka še živela v Sloveniji.

 

Res je, da smo vsi krvavi pod kožo in da vsi radi preberemo kak zanimiv trač. Na začetku so bili trači, ampak potem pa se je počasi začelo iskati neke pikantne podrobnosti, ki so omaloževale Melanijo.

 

Pojavil se je njene bivši ljubimec, ki so ga povezovali z Iris Mulej in z podobnimi ženskami.

 

Na veliko je govoril o njuni zvezi in se za nekaj trenutkov pojavil na prvih straneh trač revij in trač dnevnikov.

 

Pojavile so se govorice, kako je Melanija zatajila svoje poreklo, svojo rodno državo Slovenijo.

 

Menda naj bi se , potem ko je po poti manekenstva odšla v tujino, preimenovala v Melanio Knauss in da naj bi govorila, da je Avstrijka.

 

Ali je temu verjeti ali ne? Meni se, vsaj glede priimka, to resnično ne zdi problematično. V času po osamosvojitvi je bila Slovenija še dokaj neprepoznavna država in najbrž je bilo lažje uspeti s priimkom Knauss.

 

Tu je bil tak pogrom na Melanijo, zaradi priimka. Če pa pogledamo npr. Casiragija, znanega slovenskega zapornika, ki si je dal spremeniti priimek in ime, se nihče ne zgraža nad njim, čeprav je primerjava lahko malce bizarna.

 

Zadnje leto je bilo veliko brati in slišati o Melaniji. Seveda so o tem pisali tudi mnogi SLOVENCELJNI, ki so na vsak način hoteli črniti Melanijo tudi o tem, da je zatajila slovenski jezik in svojo rodno državo.

 

Po drugi strani pa marsikdo piše o pozitivnih stvareh. Na primer, da je svojega sina učila slovensko, da se lahko pogovarja s svojimi starimi starši.

 

Na podlagi tega, lahko rečemo, da je Melanija ponosna na svoje poreklo, na svoj jezik in da ji je mar za svoje korenine, čeprav se nekateri SLOVENCELJI zelo trudijo dokazovati, da temu ni tako.

 

Nazadnje je izšla tudi  »publikacija« s strani dveh ljudi, ki sta predstavila biografijo Melanije.

 

S kje sta črpala podatke ne vem.

 

Knjige nisem prebral in je tudi ne nameravam.

 

Knjige tudi ne morem komentirati, ker niti ne vem ali gre za resnično Melanijevo zgodbo ali je to zbir podatkov in intervjujev z ljudmi, ki so kadarkoli in na kakršen koli način imeli stik z njo.

 

Me je pa že zmotil nadnaslov knjige: »iz slovenske komunistične vasi v belo hišo«.

 

S tem je knjigi pridan tudi nek politični kontekst.

 

Nekdo, ki ga Socializem in ne Komunizem v bivši Jugoslaviji, še kako boli.

 

Ne smemo pozabiti, da so nas oziroma našo prelepo državo Slovenijo nekateri »naši« SLOVENCELJNI že blatili (npr. v Evropskem parlamentu), tako, da pri tem ne gre za nič novega.

 

Seveda pa se je zadeva v najbolj vročem predvolilnem času »malce zapletla«.

 

Daily Mail, naj bi v svojem članku povzel »ugotovitve« iz omenjene knjiga, da naj bi se Melanija v času oziroma na začetku  manekenske kariere ukvarjala tudi z delo spremljevalke.

 

Seveda vemo, kaj naj bi to pomenilo.

 

Svoje »ugotovitve« pa naj bil časnik utemeljeval ravno iz te »slovenske« knjige.

 

Melanija in njeni odvetniki so seveda reagirali in se odločili za tožbo proti vsem vpletenim, tudi proti »piscem« slovenske knjige.

 

Najbrž se je s tem prodaja slovenske knjige povečala, dolgoročno pa se piscem, če seveda navedbe v tožbi držijo, ne piše dobro.

 

Ameriška sodišča pa so vseeno malo drugačna kot naša, kjer lahko skoraj vsak novinar piše karkoli in to seveda brez posledic.

 

Slovenski dnevni trač časnik gre v svojih prispevkih velikokrat na nož oziroma piše o nečemu, čeprav tega pri vpletenih sploh ne preveri ali pač napiše, da se vpleteni pač ni odzval.

 

To se naj bi zgodilo tudi z odpuščenim predsednikom policijskega sindikata, ki naj bi raje, kot na pogreb kolega, odšel v Srbijo se zabavat.

 

Resnica pa naj bi bila povsem drugačna, ampak za naklado so takšne »novice« pač bolj pomembne od prave resnice.

 

Na žalost se ta SLOVECELIZEM vsak dan bolj in bolj potrjuje.

 

Bog ne daj, da bi komu uspelo, da bi bil nekdo bolj pomemben od nas.

 

Res je, da sem tudi jaz kdaj kritičen ali mogoče ciničen, do nekaterih »uspehov« in samopromocij nekih kvazi zvezd.

 

Je pa res, da sem ponosen na vsakega našega podjetnika, športnika, glasbenika, filmskega igralca , glasbenika ali na čisto »navadnega človeka«, ki je s trdim delom in z žrtvovanjem za svoj uspeh, uspel pri nas ali v svetu.

 

Bodimo ponosni na Melanijo, Anžeta, Tino, Luka, Iva, Joca,Željka in še na mnoge naše uspešne ljudi!

 

Najbrž pa  je v vsakemu od nas vseeno nekaj SLOVENCELJNA in najbrž smo zato tudi POSEBNI.