Še ena odlična knjiga pripadnika sibirskih Urk. V njej opisuje svojo izkušnjo vojne v Čečeniji, kjer se je boril na strani Rusije.

Izjemen tetovator, ki  sedaj živi in dela v Italiji. V spodnji povezavi si lahko preberete krajši intervju.

http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/nikolaj-lilin-ne-vem-koliko-tetovaz-imam-in-koliko-ljudi-sem-ubil.html

Upam, da tudi v Sloveniji kmalu izide njegova tretja knjiga. 

 

Založnik o knjigi

Vsakdo nosi v sebi Boga in hudiča.

»Vojna v Čečeniji je bila pravi pekel in moj osebni hudič je moral biti na višku svojih moči, saj je bil tisto njegov kraj in njegov čas,« zapiše Nikolaj Lilin v svojem drugem romanu Prosti pad, ki nadaljuje zgodbo odmevnega prvenca Sibirska vzgoja. To je literarizirana pripoved mladeniča, ki se je, komaj polnoleten, kot ostrostrelec dve leti bojeval v Čečeniji. Pisatelj, ki je večkrat poudaril, da ne opisuje samo svoje zgodbe, temveč je črpal tudi iz izkušenj tovarišev, v tej zgodbi razgalja dušo slehernika, ki se je po naključju znašel sredi brutalnega, umazanega konflikta, kjer ni nedolžnih, in zdaj poskuša predvsem preživeti, hkrati pa ohraniti vsaj drobec človeškosti.
Nikolaj Lilin se je rodil leta 1980 v Pridnestrju, od leta 2004 pa živi v Italiji, kjer se preživlja s pisanjem in izdelovanjem tetovaž. Pri Mladinski knjigi je izšel prevod njegovega romana Sibirska vzgoja (2009), ki ga je napisal v italijanščini. Po njem so v režiji Gabrieleja Salvatoresa leta 2013 posneli tudi istoimenski celovečerni film.

OCENA: od 1 do 10 = 8