Pa se je zaključilo še eno veliko finale velikega evropskega nogometnega finala, finale med FRANCIJO in PORTUGALSKO.

 

Kaj velikega od finala ni bilo pričakovati, saj so ponavadi FINALA bolj podobna kakšni šahovski partiji, kot igri z veliko napadi, priložnosti in goli.

 

Začetek tekme je še nekako obetal. Nekaj priložnosti se je zvrstilo na obeh straneh, čeprav so bili Francozi dosti bolj podjetnejši in imeli žogo v posesti več kot 60%.

 

V zadnjih dneh oziroma skozi celotno evropsko prvenstvo je bilo po spletu, FB, Twiterju in po drugi socialnih omrežjih, veliko prebrati o zvezdnikih tega prvenstva.

 

Pisalo se je o zvezniku Angleške reprezentance Wajne Ronneyu, ki na prvenstvu ni bil v neki strašanski formi.

 

Pisalo se je o zvezdniku Wallesa Garethu Baleu, ki je bil v dobri formi in je skupaj s soigralci popeljal Walles v samo polfinale prvenstva stare celine.

 

Pisalo se je o Poljaku  Robertu  Lewandowskemu, ki se na prvenstvu ni ravno izkazal kot strašen golgeter in mislim, da je zadel samo en gol.

 

Pisalo se je o Zlatanu Ibrahimoviću, ki si na žalost s svojimi soigralci, ki so, roko na srce, za njega druga ali tretja liga, ni mogel veliko pomagati in je zapustil prvenstvo še pred izločitvenimi boji.

 

Pisalo se je o Hrvatu Modriću, pisalo se je o  Nemcih, ki imajo veliko zvezdnikov, pisalo se je o Italijanih in pisalo se je o Francozih.

 

Še največ pa se je pisalo o Cristinau Ronaldu. Za nekatere najbolj osovražen, za druge najbolj priljubljen nogometaš na svetu.

 

Ker je šlo za Evropsko prvenstvo, seveda ni bilo primerjave med večnima rivaloma Ronaldom in Messijem.

 

Priznam, da meni Ronaldo nikoli ni bil preveč všeč. Njegovo podobo v medijih je s svojimi izjavami, pozami in z ostalimi zadevami v večini oblikoval sam ali mediji.

 

Lahko rečem, da sem na tem prvenstvu izoblikoval neko novo mnenje o velikem igralcu, kar pa ne pomeni, da bom sedaj pričel navijati zanj, tudi ne pomeni, da bom postal navijač Real Madrida ali kaj podobnega.

 

NO GO!

 

O Ronaldu praktično vedo vsi skoraj vse, tudi na Wikipediia se najde marsikaj zanimivega : https://sl.wikipedia.org/wiki/Cristiano_Ronaldo.

 

Na začetku Evropskega prvenstva Ronaldo resnično ni imel sreče, na koncu pa je, ko je bilo najbolj potrebno zabil 3 gole.

 

Po prvi tekmi z Islandci je z nespretno izjavo, najbrž zaradi svoje nemoči, ko na tej tekmi praktično ni pokazal ničesar, poskrbel za še en negativen predznak k svojemu imenu. Ne rečem, da ni bila izjava, da so se Islandci po remiju veselili kot, da bi zmagali na Evropskem prvenstvu, najmanj nespretna, ampak borec kot je sam Ronaldo je pač pokazal, da je včasih tudi preveč zaletava s svojimi izjavami.

 

Na drugi tekmi z Avstrijo je Ronalo napravil klasično napako. O prekršku nad njim v kazenskem prostoru Avstrije je sam prevzel pobudo in ob strelu z enajstih metrov poslal žogo v vratnico. Ni upošteval klasičnega nepisanega pravila, da nikoli ne sme izvajati 11-m tisti, nad katerim je bil strojen prekršek za 11-m.

 

Lahko ga razumemo, da je pač hotel prispevati k zmagi svoje ekipe.

 

Na spletu se je pojavil nov vzdevek »PENALDO«, ki je pomeni norčevanje zaradi zgrešene enajstmetrovke.

 

V tretji tekmi z Madžari pa je Ronaldo le prišel na svoj račun, 2 x zadel, čeprav so imeli Portugalci polno mero sreče, da so se ploh uvrstili v izločilne boje.

 

V osmini finala so izločili Hrvate, v četrtfinalu pa še Poljake po izvajanju enajstmetrovk.

 

V polfinalu so dokaj lahko izločili še Walles in sledilo je veliko finale včeraj zvečer.

 

Ronaldu se je forma dvigala in v finalu je bilo pričakovati, da bo Ronaldo eksplodiral v vsem svojem sijaju.

 

Na žalost pa so se njegove sanje o igranju ali o odločitvi o prvaku Evrope z njegove plati, kmalu razblinile.

 

Grob štart francoskega igralca v 8.minuti srečanja in dokončno slovo v 25.minuti je pomenil velik šok za Ronalda in za celotno Portugalski reprezentanco, čigar igra sloni na Ronaldu.

 

Razprave o tem  ali je šlo za nameren grob štart Payeta no brezvezne. Lahko, da je šlo za nameren štart, lahko pa da je prišlo do trka v samem žaru borbe. Ob tem me je zelo razočaral angleški sodnik, ki Payetu ni pokazal kartona za njegov grob štart.

 

Moje skromno mnenje je, da Anglež nikakor ni bil dorasel srečanju in ne vem po kakšnem kriteriju je bil izbran za glavnega sodnika srečanja. Upam, da za Skomino še pride čas.

 

Ob poškodbi smo videli veliko razočaranje in jok Ronalda. Marsikdo se je šalil na njegov račun, da je jokica itd.

 

Jaz bi dejal, da je Ronaldo s tem pokazal, da je krvav človek pod kožo in da je čustven človek. Močno si je želel naslova s svojo reprezentanco in seveda tudi osebnega uspeha na tej tekmi in razumljivo je, da je v 8.minuti doživel velik šok in čustva so planila na plan.

 

Ko so ga za silo oskrbeli je pomagal trenerju z napotki in najbrž gre tudi njemu kot kapetanu velika zasluga, da je na koncu podaljškov Portugalcem le uspelo zadeti in se okronati z naslovom Evropskega prvaka v nogometu.

 

Tudi drugače je Ronaldo velik človek, nesebičen, dober po srcu, velik športnik in velik človek.

 

Zakaj bi bilo narobe, da se kot športnik bori in hoče vse, hoče biti najboljši?

 

S svojimi dejanji je že marsikdaj pokazal, da je dober človek, nazadnje pa kot so pisali v športnem dnevniku Ekipa, ko je, citiram:

»Chantal Borgonovo je vdova nekdanjega italijanskega nogometaša Stefana Borgonova, ki bi bil danes star šele 52 let, a mu je življenje namenilo drugačno, kruto usodo. Igralec Fiorentine, Milana in tudi italijanski reprezentant, ki mu nikoli ni bilo dano zaigrati na velikem tekmovanju, je namreč zbolel za hudo nevrološko boleznijo

Z njo se je dolgo časa boril, na koncu tudi životaril, leta 2013 pa je bila od njega močnejša in ga je poslala v prerani grob. Ronaldo je za njegovo zgodbo slišal že takrat, se povezal s fondacijo za boj proti tej bolezni in prispeval nekaj denarja. Tokrat, več kot tri leta pozneje pa je preprosto osupnil.«

 

(Vir: http://ekipa24.si/clanek/nogomet/mednarodni-nogomet/5780d4416f873/ronaldo-osupnil-vdovo-in-svet-srce-parajoce-vabilo-na-finalno-tekmo )

 

 

Veliko dejanje a ne?

 

Bi to storil Rooney?

 

Bi to storil Messi?

 

Bi to storil Bale? In ali bi konec konce to storil, meni zelo ljubi Ibrahimović?

 

Mogoče ja, mogoče ne.

 

 

Nekateri bodo seveda trdili, da gre pri tem le za marketinško potezo Ronalda. Pa tudi če gre le za marketing. Ni pomembno.

 

Christiana Ronalda spoštujem kot človeka in kot športnika, kar je dokazal z vsemi svojimi dejanji  tako kot človek in kot športnik.

 

Pa tudi misli, da plačuje davki svoji državi, ne pa tako kot Messi.